Anasayfa /  Ekonomi

KYK öğrenim kredisi silinir mi? Kimlerin borcu nasıl silinir?

Gençlik ve Spor Bakanlığı Kredi Yurtlar Kurumu KYK borcu silinecek mi? KYK borç erteleme nasıl yapılır? Öğrenim kredisi yapılandırma işlemleri nasıl yapılacak? Tüm bu soruların cevabı haberde.

Abone ol
Abone ol 15 Temmuz 2020 21:50

Gençlik ve Spor Bakanlığı'na bağlı Kredi Yurtlar Kurumu tarafından Yüksek Öğrenim öğrencilerine öğrenimleri boyunca ödenen KYK kredileri geri ödeme tarihinde mezunların iş bulamamaları ve maddi durumlarının yeterli olmaması nedeniyle zorluk çekmektedirler. Yeni açıklanan rakamlara göre KYK borcu ödeyemeyen sayısının 280.000 olduğu açıklandı.

KYK borçları silincekmi sorusunu sık sık soran borçlular, bazı dönemlerde kendilerine verilen borç erteleme ve taksitlendirme seçeneklerini değerlendirilerek gerekli olan borçları yapılandırma ile ödeme tarihlerini ötelemektedirler. Gençlik ve Spor Bakanlığının açıkladığı rakamlara göre 2006 ile 2020 tarihleri arasında 5505 sayılı kanun kapsamında KYK kredisi kullananlardan erteleme Başvurusu yapan kişi sayısı 313 bin kişi olarak açıklandı. Sadece 2019 yılının Ocak ile Ağustos dönemleri arasında 31 bin vatandaş erteleme talebini yetkili kurumlara iletti.

KYK ÖĞRENİM KREDİSİ BORCU SİLİNİR Mİ? KİMLERİN BORCU SİLİNİR!

Bilindiği gibi borçluların, mezun olduklarından sonra en az 2 yıl geçmesinin ardından bu ödemeleri gerçekleştirmeye başlıyorlar. Eğer borçlu 2 yıl içerisinde bir işe girer ise sigortalı bir işte çalışmaları ile ödemelerini yapmak durumunda oluyorlar. KYK kredisi borcunu kimler silebilir. Açıklanan mevzuat hükümleri çerçevesinde hak sahiplerinin borçlarının herhangi bir İşte çalışmaya başlamaları ya da mezun olmalarına ardından 2 yıl geçmeleri sonrasında çalışma durumuna bakılmaksızın ödemeleri gerçekleştirmede gerekiyor. Fakat tam teşekküllü hastanelerden "hayatını çalışarak kazanamaz ibaresi sağlık raporu alanlar ile vefat eden vatandaşların kredi borçları siliniyor.

KYK BORCU NASIL ÖDENİR?
Ödeme yapmak isteyen vatandaşlar taksitlerinin Ziraat Bankası'nın şubelerinden ya da internet bankacılığından kredi kartı ile taksit ödemesi gerçekleştirebilecekler. Bu konuda Ziraat Bank resmi internet sitesi üzerinden bir ekran açarak borçlara bu konuda ödmee ekranı bulunmaktadır. İnternet site adresi şu şekilde https://kyk.ziraatbank.com.tr/

Borcunu zamanında ödemeyen vatandaşlar gecikme faizi ödemek zorunda kalıyorlar. Bu oran aylık olarak hesaplanıyor 1.40 geçme faizi ödemek istemeyenlerin borç yapılandırma başvuruları yapabiliyorlar. Bunun için e-devlet üzerinden Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan e-devlet şifresi ile giriş yapılarak başvur gerçekleştirebilecek.

ERKEN ÖDEMEDE BORÇ İNDİRİMİ; Erken borç ödemek isteyen vatandaşlar için ise indirim uygulanıp uygulanmadığı merak edilen konular arasındadır. Erken ödemelerde anaparaya herhangi bir indirim gerçekleştirilmiyor. Fakat enflasyon farkı indirimi gerçekleştirilip borçlara erken ödeme indirimi gerçekleştirilebiliyor.

Kredi borç erteleme nasıl yapılır? Yine kredi borç ertelemeleri de e-devlet üzerinden talepte bulunan vatandaşlara tarafından gerçekleştirilebiliyor. Bunun için hangi mazeret bildirmek gerekebilmektedir. Askerlik durumu, öğrenim durumu, doktora, yüksek lisans eğitimleri gibi sebepler kredi borç erteleme için mazeret olarak sunulabiliyor.

Yorumlar