KURBAN BAYRAMI, RANT BAYRAMI OLDU!

‘’Nerde o eski bayramlar’’ diye hiç dilimizden düşmeyen bir söz vardı ya hani, gerçekten de eski bayramların tadı yok şimdi. Bayramlar anlamını yitirmiş durumda, özellikle de Kurban Bayramı'nda bunu çok daha iyi görüyoruz.

Eskiden Kurban Bayramlarında ekonomik durumu iyi olanlar kurbanlarını bizzat keser, yedide birini kendine ayırır, kalanını dar gelirli ailelere dağıtır, böylece kutsal görevlerini hakkıyla yerine getirirlerdi.

Kurban Bayramını ruhuna göre kesilen kurbanlardan dolayı Kurban baramları gerçekten  bayram gibi yaşanırdı.

Kurban kesende mutlu olurdu, kesemeyende çoluk çocuğu et yiyebildiği için mutlu olurdu.

Seksenli yıllardan sonra geleneksel kurban anlayışımız değişti. Vakıflar, tarikatlar, marketler devreye girdi ve kurban ticareti başladı.

Belli bir bedel alıp, vekaleten kesim yaparak büyük gelirler elde etmek suretiyle, Kurban Bayramını kendileri için rant bayramı haline getirdiler.

Kurbanlık satışları için kampanyalar yaparak, fiyatlarını çok düşük tutup insanlardan para toplayan bu kurumların, aslında biraz araştırma yapılsa bu bedelle kurban kesmelerinin mümkün olmadığı görülecektir.

Örneğin bu yıl en küçük kurbanlığın piyasadaki bedeli 1400 -1500 liradır oysa yapılan kampanlarda 850 - 950 lira bedelle kurban satışı yapılmaktadır. Bu aradaki yüksek fark bile bunların gerçek anlamda kurban kesmeyeceklerini göstermeye yeterlidir.

Bunların tek amacı mümkün olduğunca çok kişiden para toplayıp, çok az sayıda kesim yaparak rant elde etmektir.

Oysaki Kurban Byaramında kurban keserek hayır vazifesini yerine getirmek isteyen vatandaşlarımızın, kestikleri bu kurban etine ihtiyacı olan o kadar çok aile varki!

Kesilen kurbanların etlerini ihtiyaç sahibi bu ailere vererek onların bu beklentilerini yerine getirirsek, onları mutlu mutlu edersek, işte o zaman bayram bayram gibi olur.

Rantçılara değil, ihtiyaç sahibi ailere bayram yaptıralım!

İyi bayramlar.

Yorumlar