Anasayfa /  Kültür sanat

Usta oyuncu Levent Kırca'nın doğum günü : 28 Eylül 1950

Usta oyuncu Levent Kırca'nın doğum günü : 28 Eylül 1950

Abone ol
Abone ol 27 Eylül 2016 21:41

Usta oyuncu Levent Kırca'nın doğum günü ; 28 Eylül 1950 - Levent Kırca kimdir? Levent Kırca'nın ölmeden önce bıraktığı veda mektubunda neler yazıyordu?

28 Eylül 1950'de Samsun'da doğan usta oyunucu Zeki Levent Kırca Türk tiyatro ve sinemasının gelmiş geçmiş en iyi sanatçıları arasında yer almıştır. 12 Ekim 2015'te hayata veda ettiği güne kadar sayısız tiyatro oyununa imza atan Levent Kırca ilk kez 1962te Ankara Devlet Tiyatrosunda sahne aldı. Ankara Birlik Tiyatrosu ve Halk Oyuncuları'nda çalıştı. Nasreddin Hoca Oyun Treni, Siz Olsaydınız Ne Yapardınız?, Bu Oyun Nasıl Oynanmalı?, Sağlık Olsun!, Ne Olur Ne Olmaz gibi televizyon dizilerinin yapımcılığını üstlendi. 1978'de Altınşehir adlı filmle sinemaya geçti. Ne Olacak Şimdi? ve Mavi Muammer adlı filmlerde oynadı.

Hodri Meydan Topluluğu adlı Tiyatro Grubu'nu kurdu.  Eski eşi Oya Başar ile birlikte "Güzel ve Çirkin" ve "Sefiller" adlı oyunları sergiledi. Üç Baba Hasan, Kadıncıklar adlı oyunları sergiledi. 1988'de başlayıp 22 yıl süren "

Olacak O Kadar" 

adlı televizyon programını hazırladı.   İlk sinema yönetmenlik denemesini

Son

adlı filmle yaptı. Daha sonra

Şeytan Bunun Neresinde

adlı filmi yönetti. 1998 yılında 33. Türkiye Hükûmeti'nde Kültür Bakanlığının tavsiyesiyle verilmeye başlanan Devlet Sanatçısı unvanına lâyık görülmüş Kırca'nın bu ünvanı Nisan 2015'te geri alındı. Saint Petersburg Bal Mumu Heykelleri Müzesi'nde heykeli olan nadir Türk sanatçılardan olup 2011 yılında

Karımın Dediği Dedik Çaldığı Kontrbas

isimli komedi dizisine başlamıştır, fakat reyting alamadığından dolayı dizi dört bölüm sürmüş ve bitmiştir.

ONLARCA KOMİK KARAKTERE CAN VERDİ

28 Eylül 1948 yılında Samsun’da dünyaya gelen usta oyuncu, ilk kez 1964’te Ankara Devlet Tiyatrosu’nda sahneye çıktı. Usta oyuncu tedavi gördüğü Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim Araştırma Hastanesi’nde 12 Ekim 2015 tarihinde gece saatlerinde hayatını kaybetti.

1988’de başlayıp 22 yıl süren

‘Olacak O Kadar’

adlı televizyon programını hazırlayan Kırca, 1998 yılında Kültür Bakanlığı’nca verilen ‘devlet sanatçısı’ unvanını aldı. Levent Kırca ve kadrosu

‘Olacak O Kadar

’ dizisiyle efsaneleşti. Dizideki

‘Küçük Hüsamettin’, ‘Cevat Kelle’, ‘Bestami’

gibi tiplemeler yıllarca akıllardan silinmedi. Sanat hayatının son dönemlerinde sinema filmlerine da ağırlık veren Kırca, ‘Toros Canavarı’, ‘Son İstasyon’, ‘Üç Baba Hasan’, ‘Ölürsün Gülmekten’, ‘Yeniden Olacak O Kadar’, ‘Mavi Muammer’ gibi yapımlarda da rol almıştı. Levent Kırca'nın ölmeden önce bıraktığı veda mektubunda ; 

“Güzellikler paylaştıkça değerlenir, kötüler çoğaldıkça kanıksanır, daha iyi bir dünyada görüşmek ümidiyle. Atatürk’le kalın, Cumhuriyetle kalın, hoşçakalın!!

” İfadelerini kullanmıştı.

Yorumlar