Anasayfa /  Kültür sanat

Sirkeci Garı’nda bir kez daha o günleri anacaklar!

Sirkeci Garı’nda bir kez daha o günleri anacaklar!

Abone ol
Abone ol 26 Eylül 2016 15:43

Balkan göçmenleri, geçmişlerini anmak, geleceğe umutlarını aktarmak için 2 Ekim 2016 Pazar günü, Türkiye’ye ilk ayak bastıkları yer olan Sirkeci Garı’ndaki "Bir Kofer, Bir Sandık" etkinliğinde buluşacaklar.

1912-2012 yılları arasında 100 yıl süren Balkan göçleri ile Türkiye’ye gelen Balkan göçmenleri, Kosova Prizrenliler Derneği’nin önderliğinde “Bir Kofer, Bir Sandık” etkinliğinde Sirkeci Garı’nda bir araya gelecek.

Kosova Prizrenliler Derneği’nin 2008’den beri düzenlediği ve katılımın ücretsiz olduğu “Bir Kofer, Bir Sandık” etkinliğinde Devlet Tiyatroları Sanatçısı Orhan Kurtuldu’nun genel sanat yönetmeliğinde hazırlanan göçü anlatan skeçler, Balkan halk oyunları, yöresel yemekler, yerel kıyafetler katılımcılar ile buluşacak. Katılımcılar, Sirkeci Garı’na gelecek temsili tren ile göçün manevi havasını yaşayacak.

Etkinlikte Arif Şentürk, Faruk Yılmaz, İmran Salkan, Rüstem Avcı, Soner Özbilen, Tibet Ağırtan gibi sanatçılar sahne alacak.

Balkanları yazanlar okuyucuları ile buluşacaklar

Kosova Prizrenliler Derneği’nin önderliğinde gerçekleştirilecek “Bir Kofer, Bir Sandık” etkinliğinde Ramis Çınar, Ali Işıkgör, Dilek Ünal, İsmail Savaş, Zerrin Dağcı, Salim Nizam gibi yazarlar da okuyucuları ile buluşacak ve Balkanlar ile ilgili yazdıkları kitaplarını imzalayacaklar.

Ramis Çınar “Elveda Rumeli” ve “Ömrümün Dört Mevsimi”, Dilek Ünal “Kaniye”, Ali Işıkgör “Balkan Harbi Hatıratı”, İsmail Savaş “Bu Romanı Ben Yazdım”, Salim Nizam “Ömrüm Uzaklarda Kalmasın” ve Zerrin Dağcı “Balkanlardan Anadolu’ya Evvel Zaman Hikayeleri” isimli eserlerinde Balkanları konu etmişti.

Bu yıl da yaklaşık 5.000 Balkan göçmeninin katılımının beklendiği etkinlik, Kosova Prizrenliler Derneği tarafından, Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Devlet Demiryolları, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Bayrampaşa, Beykoz, Eyüp ve Fatih Belediyeleri ve Tek Rumeli’nin katkıları ile düzenlenecek.

“Bir Kofer, Bir Sandık” etkinliği, 2 Ekim 2016 Pazar günü saat 14.00’de başlayacak.

“Çocuklarımıza göçü anlatmamız gerekiyor”

Göçün acı bir tecrübe olduğunu belirten Kosova Prizrenliler Derneği Başkanı Gülen Aksu Türker, “Göç toplumlar için en zor tecrübelerden biri. Bu olaylardan her birimizin bir ders çıkarması ve bu dersi gelecek kuşaklara aktarması gerekiyor. ‘Bir Kofer, Bir Sandık’ etkinliğimiz ile göçün zor yüzünü hatırlamaya ve çocuklarımıza anlatmaya çalışıyoruz. Bunu bir görev olarak görüyor, tüm Balkan göçmenlerini davet ediyoruz” dedi.

Yorumlar