Anasayfa /  Kültür sanat

Pers Hükümdarı Darius'un kitabesini arıyorlar

Kırklareli'nin Pınarhisar ilçesine bağlı Kaynarca Belediyesi, Pers Hükümdarı Darius'un övgü dolu kayıp kitabesini arıyor.

Abone ol
Abone ol 05 Mayıs 2017 13:13

Pers Hükümdarı Darius'un İskit Seferi öncesi Kaynarca'da konakladığı dönemde, beldenin kaynak sularına övgüsünü "Ben dünyaya, en güzel sulara ise Teoros sahip" olarak yazdırdığı kitabenin bulunması için çalışma başlatıldı.

Kaynarca Belediye Başkanı Serdar Türker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kitabenin bulunması için Dışişleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İran'ın İstanbul Başkonsolosluğunu ziyaret ederek resmi yazışmalarda bulunduklarını söyledi.

Kaynarca beldesinin M.Ö 6 bin 500 yıllara dayanan bir tarihinin olduğunu anlatan Türker, beldenin tanıtımı ve tarihi için kitabeyi önemsediklerini belirtti.

Kitabeyi bulacaklarına inandığını ifade eden Türker, Tahran Üniversitesinden uzmanların beldeye gelerek incelemelerde bulunduklarını söyledi.

''Kitabenin bulunması çok önemli'"

Kırklareli Kültür ve Turizm Müdürü Necmi Asan da kitabenin bulunmasının kent için çok önemli olduğunu vurguladı.

Pers hükümdarı Darius'un, bu bölgede konakladığı ve kitabe yazdığı bilgisine Heredot'un kitabındaki bilgilerden ulaşıldığını dile getiren Asan, "Bu kitabe yıllar sonra kaybolmuş. Şimdi de Kaynarca Belediyesi bu hitabeyi arıyor. Kitabenin bulunması çok önemli. Çünkü kitabe bulunursa yeniden Kaynarca'ya konularak tanıtım açısından güzel olacak." ifadelerini kullandı.


Yorumlar