Anasayfa /  Kültür sanat

Özdemir Asaf Kimdir? Hayatı ve Şiirleri

Kelimeleri ustalıkla kullanan, basit görünen cümleleriyle insanın içine işleyen dizeler yazan ünlü şairimizdir o! Evet, bu yazıda Özdemir Asaf kimdir sorusundan başlayacak ve daha pek çok farklı iş yapmasına rağmen hep şair kalmış ünlü kişilik hakkında merak edilenlerden bahsedeceğiz.

Abone ol
Abone ol 11 Haziran 2018 12:51

Özdemir Asaf Kimdir?

Gerçek adı, Halit Özdemir Arun olan Asaf, 11 Haziran 1923’te Ankara’da dünyaya gelmiş. Ve kendisinden bir gün sonra ayrı gün ikizi olarak kız kardeşi doğmuş. Aile daha önce İstanbul’da yaşıyorken, Özdemir Asaf’ın babası Mehmet Asaf, Şura’yı Devlet’in kurucularından olduğu için Atatürk’ünisteği üzerine 1922’de Ankara’ya taşınılmış. Böylelikle ikizlerin doğumu Ankara’da gerçekleşmiş. Ancak orada çok uzun süre kalmayacaklarmış. Çünkü geçirdiği bir hastalık sonucunda Mehmet Asaf’ın hayatını kaybetmesi üzerine, aile 1930 yılında yeniden İstanbul’a taşınmış.

Okul çağına gelen çocuklar, dünyanın en sevilen ve en unutulmaz isimleriarasında yer alan Atatürk’ün İsmet İnönü’ye “Asaf’ın çocuklarını bir okula yerleştirin” demesi üzerine eğitim hayatına başlamış. Ve Halit Özdemir Harun, henüz soyadı kanunu çıkmadığı için kayda Özdemir Asaf olarak geçirilmiş. Kanun çıktıktan sonra ise şairin annesi ile birlikte kardeşi ve kendisi de Arun soyadını almış.

İlk Eşi Sabahat Hanım;

İlk olarak Galatarasay Lisesi’ne giden şair, 1941 yılında ise sınavı kazanarak Kabataş Erkek Lisesi’ne geçmiş. 1942 yılında mezun odluktan sonra ise İstanbul Üniversitesi’nde başlamış. Ancak eğitimini tamamlamamış. Hukuk’la başlayıp İktisat ve Gazetecilik Fakülteleri’ne gitmesine rağmen hiçbirinden mezun olamamış.

Üniversite döneminde ilk eşi olacak Sabahat Hanım’a aşık olan Özdemir Asaf, ayrıca ünlü Lavinia isimli şiirini de öğrencilik yıllarında yazmış. Yapılan bir şiir yarışmasına katılan şair, Lavinia ile birinci olmuş ve kürsüye çıkarakşiirini okumaya başlamış.Ve rivayet o ki Özdemir Asaf’ın bu şiiri yazdığı kız da salondaymış Genç şairin platonik olarak aşık olduğu kızın gerçek ismi ise Mevhibe Meziyet Beyat imiş. Büyüleyici güzelliğinin yanı sıra kişiliğiyle de erkeklerin aklını başından olan bu kız, Özdemir Asaf’a hiçbir zaman karşılık vermemiş.

Ünlü Mevhibe Meziyet Beyat;

Hatta söylentilere göre şiiri duyar duymaz salondan ayrılmış. Tam da bu noktada, Lavinia olarak bilinen genç kızın Öztürk Serengil’le kısa süreli bir evlilik ve İlhan Selçuk’la da çok sürmeyen bir aşk yaşadığını ayrıca söylemek isterim. Neticede; Lavinia hikayesi gerçek mi değil mi bilinmez ama Özdemir Asaf’ın ilk eşi Sabahat Hanım’a körkütük aşık olduğu gerçekmiş. Sabahat Hanım’ın okul değiştirmesi üzerine ayrı düşen çift, uzun süre mektuplaşmış. Okulunu yarım bırakması ve işsizliği yüzünden Sabahat Hanım ile uzun uğraşlar sonucunda evlenebilmiş.

Ve daha sonra ikili boşansa bile, Özdemir Asaf aynı zamanda ilk kızının annesi olan Sabahat Hanım’a mektup yazmaya devam etmiş. Ayrılmalarının nedeni ise Özdemir Asaf’ın sıradan bir aile babası gibi davranmaması ve mantık yerine duygularını seçmesi olmuş. Çocukları 13 yaşına geldiğindebirbirlerini çok sevmelerine rağmen beklentileri farklı olduğu için boşanma kararı almışlar.

İkinci Eşi Yıldız Moran;

İlk evliliği sırasında Tanin ve Zaman gazetelerinde çalışan, çeviriler yapan Özdemir Asaf’ın ilk yazısı ise Servet-i Fünun, Uyanış dergisinde çıkmış. 1953 yılında da Sanat Basımevi’ni kurarak kitaplarını Yuvarlak Masa Yayınları adı altında yayımlamış. 1962 yılında, Türkiye’nin akademik eğitim almış ilk dadın fotoğrafçısı olan Yıldız Moran ile ikinci evliliğini yapmış şair.

Bu evlilikten Gün, Olgun ve Etkin isimlerinde 3 oğlu olmuş. R’leri söyleyemeyen şair, hayatı boyunca nazik biri olmuş, hayat her zaman duygu dolu gözlerle bakmış. Açık görüşlü ve kocaman yürekli adam, aynı zamanda sevgi dolu bir babaymış.

Özdemir Asaf Çocuklarıyla;

1980 yılında hastalanan Özdemir Asaf, kısa süre sonra hayata veda etmiş. 28 Ocak 1981’de 57 yaşındayken son nefesini veren büyük edebiyatçı, Rumelihisarı Mezarlığı’na defnedilmiş. Ve o da bıraktığı eserlerle ölümsüzleşen sevilen isimlerden biri olmayı başarmış. Şimdi, gelin Özdemir Asaf’ın içinize işleyecek dizelerine, sözlerine kısaca göz atalım.

Şiiɾleɾi



Dünya Кaçtı Gözüme - 1955

Sen Sen Sen - 1956

Biɾ Кaρı Önünde - 1957

Yumuşaklıklaɾ Değil - 1962

Nasılsın - 1970

Çiçekleɾi Yemeyin - 1975

Ben Değildim - 1978

Bugün ve Bugün (Yayımlanmamış şiiɾleɾ) - 1984

Benden Sonɾa Mutluluk (Yayımlanmamış şiiɾleɾ)

Çiçek Senfonisi (Toplu şiiɾleɾ) - 2008

Sen Bana Bakma, Ben Senin Baktığın Yönde Oluɾum (Kendi sesinden şiiɾleɾ) - 2012



Etika



Yuvaɾlağın Köşeleɾi - 1961

Yuvaɾlağın Köşeleɾi-2 (Ölümünden sonɾa) - 1988



Öykü

Dün Yağmuɾ Yağacak (Ölümünden sonɾa) - 1987



Otokopi, deneme



Özdemiɾ Asaf'ça (Ölümünden sonɾa) - 1988



Çeviɾdiği Kitaρlaɾ



Reading Zindanı Balladı (Oscaɾ Wilde) - 1968












Etiketler Özdemir Asaf
Yorumlar