Anasayfa /  Kültür sanat

Besni ilçesindeki mozaik taşındı

Adıyaman’ın Besni ilçesine bağlı Eskiköy’de bulunan ve üzerinde Grekçe yazıtların bulunduğu 1500 yıllık mozaik yerinden taşındı.Adıyaman’ın Besni ilçesine bağlı Eskiköy’de Mehmet Dağ ve eşi Emine Dağ’ın evinin yanında...

Abone ol
Abone ol 07 Ağustos 2017 16:47

Adıyaman’ın Besni ilçesine bağlı Eskiköy’de bulunan ve üzerinde Grekçe yazıtların bulunduğu 1500 yıllık mozaik yerinden taşındı.

Adıyaman’ın Besni ilçesine bağlı Eskiköy’de Mehmet Dağ ve eşi Emine Dağ’ın evinin yanında bulunan bahçesinde çevre düzenlemesi yaparken bulduğu ve üzerinde Grekçe 4 satır yazıtın bulunduğu mozaik yerinden kaldırıldı. Üzerinde “Bu kutsal kilise pek ulu ve kutsal Maranas’ın buraya ziyaret ettiği günlerde Maranas’ın da yardımı ile mozaik ile bezendi” cümlesinin yer aldığı mozaik ekipler tarafından özel yöntemler kullanılarak yerinden söküldü. Roma Dönemi’ne ait olan mozaikli alanda kazı başkanlığını Adıyaman Müze Müdür Vekili Mehmet Alkan’ın yaptığı kazı çalışması ile mozaik gün yüzüne çıktı.

Kazının sona ermesinin ardından mozaik korunması ve muhafaza edilmesi için taşıma işlemi başladı. Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğünden alınan izinler sonrasında Gaziantep Bölge Restorasyon ve Konservasyon Laboratuvar Bölge Müdürlüğünden gelen personel ile Adıyaman Müze Müdürlüğü görevlileri mozaiği kaldırdı.

Yerinden sökülen mozaik Adıyaman Kültür ve Turizm Müdürlüğüne bağlı bir birimin deposunda muhafaza edilecek.

Yorumlar