Anasayfa /  Foto Galeri

Kudüs'ün önemi nedir?

Kudüs'ün önemi nedir? - Sayfa 1

Beyaz Saray, ABD Başkanı Donald Trump'ın bugün Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyacağını açıkladı. Bu karar, başta Türkiye olmak üzere birçok ülkenin tepkisini çekti. Türkiye, İsrail ile diplomatik ilişkileri kesebileceğini söyledi.

Kudüs'ün önemi nedir? - Sayfa 2

Dünyanın en kadim kentlerinden biri olan Kudüs, bugün Orta Doğu'nun sorunun merkezinde yer alıyor. İsrail, kentin doğusunu 1967'de işgal etti ve 1980 yılında tamamını başkenti ilan etti. Ancak bugüne kadar Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyan hiçbir devlet olmadı. Bu anlamda, Trump'ın açıklaması da bir ilk olma özelliği taşıyor. Müslaman dünyası da Doğu Kudüs'ü ileride kurulacak Filistin devletinin başkenti olarak görüyor. Kudüs'ü bu kadar önemli ve eşsiz kılan ise Kubbet-üs Sahra, Mescid'i Aksa, Ağlama Duvarını ve Kutsal Kabir ya da diğer ismi ile Yeniden Diriliş klisesi. Çünkü bu üç bina 3 büyük dinin sembolü. İşte Kudüs'ün bilmeniz gereken siyasi konumu, tarihi ve kutsal mekanları;

Kudüs'ün önemi nedir? - Sayfa 3

KUBBET-ÜS SAHRA VE MESCİDİ AKSA: Kudüs 3 büyük semavi dinin de merkezi konumunda. İslam dünyası için önemi ilk kıble olmasından ileri gelir. Müslüman aleminin en önem verdiği Kubbet-üs Sahra ve Mescid'i Aksa'da burada. Kudüs aynı zamanda Hazreti Muhammed'in Miraç'a yükseldiği yerdir. Kutsal Muallak taşı da yine bu eski Kudüs'te.

Kudüs'ün önemi nedir? - Sayfa 4

AĞLAMA DUVARI: Kudüs'ü Yahudiler için vazgeçilmez kılan ise Kubbet-üs Sahra ve Mescid'i Aksa'nın hemen yanındaki ağlama duvarıdır. Yahudiler için önemi tövbe mekanı olan ağlama duvarı dışında Kudüs'ün, Hazreti Davud'un başkenti olmasıdır. Hazreti Süleyman da ilk Tapınağı Kudüs'te kurmuştur.