Anasayfa /  Sağlık

Kraken varyantı nedir, nerelerde görüldü? Kraken belirtileri neler?

Omikron varyantının alt varyantı olan ve kısa süre içerisinde 29 ülkeye yayılan Kraken (XBB.1.5) varyantı korkuya neden oldu. Belirtileri arasında Boğaz ağrısı, baş ağrısı burun tıkanıklığı gibi semptomlar bulunan Kraken varyantına dair tüm merak edilenler haberimizin detay kısmında...

Abone ol
Abone ol 12 Ocak 2023 18:00

Omikron varyantının alt varyantı olan ve kısa süre içerisinde 29 ülkeye yayılan Kraken (XBB.1.5) varyantı korkuya neden oldu. Belirtileri arasında Boğaz ağrısı, baş ağrısı burun tıkanıklığı gibi semptomlar bulunan Kraken varyantına dair tüm merak edilenler haberimizin detay kısmında...

XBB.1.5 (kraken) varyantının nasıl bulaştığı ve ilk belirtileri, dünya genelinde merak konusu oldu. ABD’de ve bazı Avrupa ülkelerinde görülen kraken yeni COVID türü, DSÖ’ye göre şu ana kadar görülen en bulaşıcı alt varyant oldu. Omikron’un alt varyantı XBB.1.5 ya da bilinen lakabıyla ‘Kraken’ ateş, öksürük belirtileriyle  kendisini gösteriyor.

KRAKEN (XBB.1.5) VARYANTI NEDİR?
XBB.1.5 omicron covid varyantının farklı dalıdır. Dünya Sağlık Örgütü, XBB.1.5'in şimdiye kadar ki 'en hızlı bulaşan' Covid varyantı olduğu konusunda uyardı. Ancak DSÖ, şu ana kadar önceki Omicron varyantlarından daha ciddi veya zararlı olduğuna dair bir belirti olmadığını dile getirdi.

BELİRTİLERİ NELER?
Prof. Dr. Zafer Kurugöl şunları söyledi; Klinik belirtilerle COVID-19’un varyantlarını ya da gribin (tüm solunum yolu hastalıkları buna dahil) belirtilerini ayıramayız. Çünkü birbirinin içine geçen semptomlar gösteriyor. ‘Birinde ateş var, diğerinde yok’ diyemeyiz. Ya da ‘Birinde öksürük ön planda’ diyemeyiz. Bunlar sadece test ile ayrılabilir. Eğer gripseniz, gribin tedavisi var ve erken başlanırsa çok etkili oluyor. COVID-19 ise kişinin izolasyonu açısından önemli. O nedenle kişide üst solunum yolu hastalığına dair belirtiler varsa mutlaka test yaptırılmalı. Kişi kendini izole etmeli, maske takmalı. Hasta olan herkes maske kullanmalı. Çocuksa okula gitmemeli.

KAS VE SIRT AĞRISI EN RAHATSIZ EDİCİSİ
Öte yandan prof. Dr Tevfik Özlü ise belirtilerle ilgili şunları söyledi;

XBB.1.5 (Kraken) varyantı Omikron’un alt varyantlarından. Son zamanlarda endişe verici varyant olarak yakın takip altında. Rahatlatıcı olan şu ki bu varyantın şimdiye kadar dolaşımda olan virüslere göre daha ölümcül olduğu yönünde bilgi yok. Bu olumlu ama veriler daha çok yaşlı ve kronik hastalığı olan kişilerde hastane yatışlarını arttırdığı yönünde. Kronik hastalığı olan 65 yaş üzerindeki kişilerin kapalı mekana girerken maske kullanmalarını tavsiye ederim. Bu varyant ile ilgili yeni bir klinik tablo tanımlanmış değil. Yani klinik belirtiler önceden beri alıştığımız COVID-19 bulgularına benzer. Boğaz ağrısı, baş ağrısı burun tıkanıklığı olabiliyor en rahatsız edici semptom kas ve sırt ağrıları. Ateş, öksürük oluyor. İzlemek lazım. Çünkü bu yeni bir durum.

XBB.1.5 VARYANTI HANGİ ÜLKELERDE VAR?
Hindistan'da ortaya çıkan varyant, ABD'de hızla yayılmaya devam etti. Son iki ay içinde, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerinden alınan takip rakamları, XBB.1.5 varyantının şu anda ABD'deki vakaların %40'ından fazlasını oluşturduğunu söyledi. XBB.1.5, vakaların sadece %6'sını oluşturuyor. Şu anda, yeni varyant, vakaların %75'inden fazlasını oluşturduğu Kuzeydoğu'da büyük ölçüde artış gösteriyor. Varyant ayrıca Birleşik Krallıkta'da yayılmaya başladı.

Yorumlar