Anasayfa /  Sağlık

Kovid depresyonunda Türkiye Avrupa lideri

Türkiye, Kovid-19 kaynaklı depresyon ve anksiyete vakalarının artışında Avrupa’da ilk sırada yer aldı. Türkiye’de ortalamanın üzerinde artış yaşandığı dikkat çekiyor. Dünyada ise Türkiye en fazla depresyon görülen ülkeler listesine eklendi.

Abone ol
Abone ol 12 Ekim 2021 09:51

Tıp dergisi ‘The Lancet’te yayınlanan araştırmaya göre pandeminin sert etkisinin hissedildiği 2020’de, küresel çapta depresif ve anksiyete bozuklukları sırasıyla yüzde 28 ve yüzde 26 oranında arttı.

Türkiye, Arjantin, Güney Afrika Cumhuriyeti gibi ülkelerde bu oran depresif bozukluklarda yüzde 38,7, anksiyete bozukluklarında ise yüzde 28’in üzerinde artış gösterdi.

9 Ekim’de yayınlanan araştırmada 204 ülkede yaş ve cinsiyet gruplarının pandemiden ne kadar olumsuz etkilendiği inceleniyor. Ayrıca hangi ülkelerde bu sorunlarla daha fazla karşılaşıldığına dikkat çekiliyor.

Araştırmanın dikkat çeken diğer bir sonucu da pandemi sırasında kadınların erkeklerden daha fazla akıl sağlığı sorunları ile karşılaştığı. Araştırmanın ortak yazarlarından Alize Ferrari, “Pandemi akıl sağlığını etkileyen sosyal faktörlerin gün yüzüne çıkmasına neden oldu” diyor.

Yorumlar