KORTİZON ASTIM TEDAVİSİNDE MELEK Mİ,ŞEYTAN MI ?

 Astım Bronşialede Temel ilaç solunum yoluyla alınan kortizonlu inhalerler.

 Kortizon astım tedavisinin olmazsa olmazı.Çünkü astımda oluşmuş allerjik iltihabı kolaylıkla çözüyor.Birde oluşacak allerjik iltihabı SİT ( Aşı tedavisi ) ile engelliyebiliyorsak hastalık kalmıyor.Bir müddet sonra solunum yoluyla alınan kortizonu da kesebiliyoruz.

 Ağız yoluyla yada iğne yoluyla alınan kortizona göre solunum yoluyla alınan kortizon çok çok masum.Önerilen dozlarda önemli bir yan etkisi yok.O nedenle solunum yoluyla alınan kortizonu hastanın durumuna göre basamak basamak uygulamamız,hastanın geleceği açısından önemli.Solunum yoluyla alınan kortizonu en hassas dönem olan gebeliğin ilk üç ayında bile hastanın durumuna göre kullanabiliriz.

Gerektiğinde de ağızdan yada iğne şeklinde uygulamamız çoğu kez hayat kurtarıcı olur.

 Kortizon işin ehli elinde MELEK, ehil olmayanlarda ŞEYTAN gibidir.Kortizon basamak tedavisinde belirli kriterlere göre uygulanır.Astım uzmanı olmayanlar bu basamak tedavisinin ne olduğunu bilemezler.Çünkü bu astım uzmanlığı isteyen bir durumdur.

 İhmal edilebilen yan etkileri olan inhaler kortizonun sıklıkla rastladığımız yan etkisi.

 1-Ağızda halk arasında pamukçuk olarak adlandırılır,Aslında tıbbi adı Moniliazisdir.Bir Candida albicans infeksiyonudur.Resimde inhaler steroid kullanan hastalarda ağızda pamukçuk görülüyor.

Esas problemimiz gözle görünmeyen hafif vakalardır.

Bunlar ağızda acı bir tat ve tad alamama ,ağıza biber sürülmüş hissi sıktır.

 İnhaler steroid kullananlar pamukçuk olmasın diye mutlaka inhalasyondan sonra ağızını çalkalamalıdır.İdeali sabah akşam karbonatlı suyla ağız çalkalamak genellikle kökten çözümdür.Buna rağmen pamukçuk gelişmişse uygun ilaçlarla kısa sürede tedavisi mümkündür.

 İnhaler steroidin pamukçuk yapmasını engelleyen bir yöntemde spacer hava haznesi kullanmaktır.

 2-İnhaler steroidlerin önemli olmayan yan etkisi ses kısıklığı yapabilmesidir.Ses kısıklığı ilaca bağlıysa ilaç kesilmesi yada doz azaltılmasıyla 2,3 günde ses kısıklığı kendiliğinden düzelir..

Yorumlar