Anasayfa /  Sağlık

Koronavirüsün ilk belirtileri ne zaman ortaya çıkar?

Çin’de başlayan koronavirüs salgını, ülkemiz de dahil olmak üzere tüm dünyayı etkisi altına aldı. Koronavirüs belirtileri nelerdir? İlk belirtileri nasıl ne zaman ortaya çıkar?

Abone ol
Abone ol 21 Mart 2020 22:03

Dünya Sağlık Örgütü, tüm dünyadan gelen verileri değerlendirerek en güncel verileri paylaşıyor. Hastalık hakkında daha fazla bilgi edindikçe, nasıl yayıldığı ve insanları nasıl etkilediği konusundaki bilgiler de değişiyor. Bu bilgilere dayanarak hazırladığımız sayfamızı, Dünya Sağlık Örgütü ile uyumlu bir şekilde güncel tutmaya çalışacağız.

Koronavirüs belirtileri nelerdir?
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre en yaygın görülen koronavirüs belirtileri şunlardır:

Ateş
Yorgunluk
Kuru öksürük
Ağır vakalarda nefes alma güçlüğü

Bu belirtileri gösteren kişiler zaman kaybetmeden tıbbi yardım istemelidir. Ülkemizde 14 Mart’tan itibaren Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi (SABİM-184) Korona Danışma Hattı hizmet vermeye başlamıştır.

Yukarıda sıralanan yaygın koronavirüs belirtileri yanında bazı hastalarda şu belirtiler de gözlenmiştir:

Kas ağrısı, baş ağrısı
Burun tıkanıklığı
Burun akıntısı
Boğaz ağrısı
İshal

Bu belirtiler orta şiddetlidir ve kademeli olarak başlar. Bazı kişilere koronavirüs bulaşsa da kişide herhangi bir belirti görünmez ve kişi kendini kötü hissetmez.

Toplumun yaklaşık %80’i, özel bir tedaviye ihtiyaç duymadan iyileşmektedir.

Koronavirüs bulaşan her 6 kişiden 1’i ciddi şekilde hastalanmakta ve nefes alma güçlüğü yaşamaktadır.

Yaşlı bireyler ve tansiyon, kalp hatalığı veya diyabet gibi başka bir rahatsızlığı bulunanların hastalığı ağır geçirme ihtimali daha yüksektir.

Koronavirüsün ilk belirtileri ne zaman ortaya çıkar?
Dünya genelindeki birçok kuruluştan gelen verilere göre, kişiye koronavirüs bulaştıktan sonra hastalık belirtilerinin ortaya çıkması 1 ile 14 gün arasında sürmektedir. Genellikle ilk belirtiler 5 gün civarında kendini gösterir.

Virüsü kaptıktan sonra hasta olana kadar geçen süreye “inkübasyon süresi” denir. Yeni veriler geldikçe koronavirüs belirtilerinin ilk ortaya çıkma süresi de güncellenecektir.

Koronavirüs nedir?
Koronavirüsler, hayvan ve insanlarda hastalığa yol açabilen bir virüs ailesidir. Bazı koronavirüsler insanlarda soğuk algınlığından daha ciddi hastalıklara farklı solunum yolu enfeksiyonlarına yol açmaktadır.

Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS) ve Ağır Akut Solunum Yolu Yetersizliği Sendromu (SARS) da bu hastalıklar arasındadır. Bugünlerde dünya genelinde salgına yol açan koronavirüs, COVID-19 isimli koronavirüs hastalığına yol açmaktadır.

COVID-19 nedir?
COVID-19, yeni keşfedilen koronavirüsün neden olduğu enfeksiyon hastalığının adıdır. Yeni virüs ve hastalık, 2019 Aralık ayında Çin’in Wuhan bölgesindeki salgından önce bilinmiyordu.

Kaynak
Dünya Sağlık Örgütü (WHO)

 

 

 

 

 

 

 

Yorumlar