Anasayfa /  Foto Galeri

Koronavirüsün 'alfa varyantı ' nasıl bu kadar güçlendi?

İlk olarak geçen Aralık ayında İngiltere ortaya çıkan alfa varyantı, Türkiye de dahil olmak üzere 50’yi aşkın ülkede tespit edildi ve Nisan ayında birçoğunda baskın hale geldi.

Koronavirüsün 'alfa varyantı ' nasıl bu kadar güçlendi? - Sayfa 1

4 AYDA DÜNYADAKİ EN BASKIN VARYANT HALİNE GELDİ
İngiliz araştırmacılar, Aralık ayında ülkelerinde yeni bir mutasyonlu corona virüsün yayıldığını keşfetti.  Alfa olarak bilinen varyant Nisan ayına kadar, Türkiye de dahil olmak üzere birçok ülkede baskın varyant haline geldi ve o zamandan beri öyle kaldı. Bilim insanları alfanın dünyayı nasıl fethettiğini araştırmaya koyuldu. 

Koronavirüsün 'alfa varyantı ' nasıl bu kadar güçlendi? - Sayfa 2

ABD’de California Üniversitesi San Francisco (UCSF) tarafından yapılan yeni bir çalışma alfa mutasyonun, insan vücudundaki ilk bağışıklık savunmasını devre dışı bırakarak varyantın çoğalması için daha fazla olanak tanıdığını ortaya koydu. Söz konusu çalışma bioRxiv adlı dergide önizleme olarak yayınladı ve henüz hakem değerlendirmesinden geçmedi. 

Koronavirüsün 'alfa varyantı ' nasıl bu kadar güçlendi? - Sayfa 3

Çalışmaya dahil olmayan Yale Tıp Fakültesi'nden doktor ve virolog Dr. Maudry Laurent-Rolle, “Bu çok etkileyici. Başarılı bir virüs, bu ilk savunma sisteminin ötesine geçmelidir. Bunu yapmakta ne kadar başarılı olursa, virüs de o kadar iyi durumdadır" ifadelerini kullandı.

Koronavirüsün 'alfa varyantı ' nasıl bu kadar güçlendi? - Sayfa 4

Araştırmacılar, alfa varyantının  onu diğer corona virüslerden ayıran 23 mutasyona sahip olduğunu belirterek, varyant İngiltere'de artmaya başladığında bu genetik değişiklikleri incelemeye ve neden diğer mutasyonlu corona virüslerden daha hızlı yayıldığına dair açıklamalar aramaya başladı.