Anasayfa /  Foto Galeri

Koronavirüse karşı 480 yıllık mesir macunu

Festivali, UNESCO'nun 'İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası' listesinde yer alan, Osmanlı'dan günümüze 480 yıllık köklü geleneğe sahip mesir macununa, koronavirüse karşı bağışıklık sistemini güçlendirmek isteyenler ilgi göstermeye başladı.

Koronavirüse karşı 480 yıllık mesir macunu - Sayfa 1

Osmanlı tarihinde, 480 yıl önce Merkez Efendi tarafından 41 çeşit baharatın karışımıyla yapılan Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi Ayşe Hafsa Sultan'a şifa olan mesir macunu, koronavirüsten korunmak isteyenlerin tercihi oldu. 

Koronavirüse karşı 480 yıllık mesir macunu - Sayfa 2

Grip, nezle gibi solunum yolu hastalıklarına iyi geldiği ispatlanan mesir macunu, özellikle pandemi döneminde ilgi görüyor. Virüsten korunmak isteyenlerin tercihi ile birlikte mesir macununu satışları arttı. Manisa'yı Mesiri Tanıtma ve Turizm Derneği tarafından yılda 120 ton üretilen, festivali ise UNESCO'nun 'İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası' listesinde yer alan mesir macunu, vatandaşların vazgeçilmezi oldu.

Koronavirüse karşı 480 yıllık mesir macunu - Sayfa 3

KORONAVİRÜS DÖNEMİNDE İLGİ ARTTI

Manisa'yı Mesiri Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık, doğal bir ürün olduğu için mesir macununa ciddi bir talep olduğunu belirtip, "Manisa mesir macunu, içerisinde bulundurduğu baharatlar ile şifalı, bitkisel bir ürün. Ürünün 480 yıldan bu yana günümüze gelmesindeki en önemli neden sağlıklı olmasıdır. Çalışmalarımıza devam ediyoruz. Tüm dünyada olduğu gibi bizler de koronavirüsten ciddi bir şekilde etkilendik ama insanların mesir macununa olan ilgisi gün geçtikçe fazlalaşıyor. Çünkü aşı takvimi uzun bir süreç olduğu için insanlar sağlıklı beslenme yoluna gidiyor. Mesir macunumuzda bu tür gıdaların içerisine giren bir ürün" dedi.

Koronavirüse karşı 480 yıllık mesir macunu - Sayfa 4

ŞİFA KAYNAĞI

Pandemi döneminde nisan ve mayıs aylarında verilen aranın ardından geleneğe bağlık kalarak içerisinde 41 çeşit baharat olan mesir macununu üretip, piyasaya satışını yapmaya devam ettiklerini belirten Tanık, "Mesir macununun belli bir periyotta tüketildiğini görüyoruz. Mesir macunu, şifa kaynağı. Yerli şeker ve içerisinde sadece 41 çeşit baharatın karışımından olan bir doğal ürün olduğu için ciddi bir talebin olduğunu görüyoruz" diye konuştu.