Anasayfa /  Sağlık

Koronavirüs, sivrisineklerden bulaşır mı? Büyük korku...

İlkbaharın gelmesi ve sıcaklıkların artmaya başlamasıyla birlikte, sivrisineklerin koronavirusü insandan insana taşıyıp taşıyamayacakları merak edilen bir konu oldu. İşte yanıtı...

Abone ol
Abone ol 05 Nisan 2020 18:12

Hayvandan insana, daha sonra insandan insana bulaşma yeteneği kazanan ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemik yani küresel salgın hastalık olarak ilan edilen koronavirüsün bulaşmaması için hem ülkeler hem de insanlar yoğun bir çaba harcıyor.

Sıtma, Sindbis, Sarıhumma, Dang Humması, Zika, Batı Nil Virüsü gibi birçok hastalığın taşıyıcısı olan sivrisineklerin koronavirüs taşıyıp taşımayacağı şu sıralara tüm dünyada insanların merak ettiği konuların başında geliyor. Yine Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının taşıyıcısı olan kenelerin koronavirüs taşıyıp taşımadığı sorulan sorular arasındadır.

Entomoloji ve DNA konusunda uzmanlaşmış Rus bilim adamları, Çinlilerin bu çerçevede bir çalışma yürüttüğünü ve böceklerinin, özellikle sineklerin koronavirüsü taşımadığına karar verdiğini ve "bu konuda korkmak için bir neden yok" sözlerini aktardılar.

 

Dünya Sağlık Örgütü, sivrisineklerin ve kenelerin tüm virüs tiplerini taşıyamadığının altını çiziyor.

Bugüne kadar sivrisinekler ve keneler tarafından insanlara koronavirüs bulaştırıldığına dair hiçbir bilgi olmadığına dikkat çeken CDC, koronavirüsün sivrisinek veya kene yoluyla bulaşabilmesi için öncelikle virüsün sivrisinek ve kenelerin içerisinde çoğalabilmenin yolunu bulmuş olması gerektiğini vurguluyor. 

Yorumlar