Anasayfa /  Güncel

Koronavirüs sigorta kapsamına mı alındı?

Türkiye'de faaliyet gösteren 11 özel sağlık sigortası, poliçe sözleşmesinde kapsam dışı olan yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgınına yakalanan sigortalıların tedavi görebilmesine imkan sağlama kararı aldı.

Abone ol
Abone ol 04 Nisan 2020 16:01

Yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgının poliçe şartlarının gereği kapsam dışına kaldığı özel sağlık sigortalarından 11'i, hastalığın poliçe başlangıç tarihinden sonra tespit edilmiş olması şartı ile Kovid-19'a yakalanan sigortalıları için güvence sağlayacaklarını açıkladı.

İlk olarak Çin'de ortaya çıktıktan sonra dünyanın genelini etkisi altına alan ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından da pandemi olarak ilan edilen Kovid-19 salgınına karşı Türkiye'de hizmet veren bazı özel sağlık sigorta şirketleri sigortalılar için yeni bir çalışma başlattı.

Bu kapsamda 11 sigorta şirketi, sigorta poliçeleri gereği kapsam dışında olan Kovid-19'a yakalananların hastalığın poliçe başlangıç tarihinden sonra tespit edilmiş olması şartı ile sigorta kapsamında tedavi görebilmesine imkan sağladığını duyurdu.

Tüketici Başvuru Merkezi (TBM) Sigorta Komisyonu Başkanı Osman Tüken, özel sağlık sigortası bulunan kişilerin Kovid-19 tedavilerinin sigorta kapsamında bulunmadığını aktardı.

 

Dünya Sağlık Örgütü tarafından Pandemi olarak ilan edilen Kovid-19 hastalığına yakalananların tedavi işlemlerinin devlet tarafından karşılandığını anlatan Tüken, salgının çıkmasının ardından ilk etapta tedavi işlemleri için sadece belirlenen kamu hastanelerinin kullanılabileceğinin açıklandığını ancak daha sonra çıkartılan yönetmelikle yeterliliği bulunan özel hastanelerinin de pandemi hastanesi ilan edildiğini anımsattı.

Tüken, bu sayede yeterliliği bulunan özel hastanelerin de artık Kovid-19 tedavisini yapabilir hale geldiğini dile getirerek, korona virüse yakalanan hastaların özel sağlık sigorta poliçelerinden yararlanma imkanının da tartışma konusu olduğunu ifade etti.

Hangi özel sağlık sigortası şirketleri karşılıyor?

Özel sağlık sigortaları poliçe şartlarının gereği salgın hastalıkları karşılamadığını ifade eden Tüken, şunları kaydetti:

"Yani korona virüs teşhisi konulan bir hastanın tedavi giderleri poliçe şartları gereği teminat dışında kalmaktadır. Fakat korona virüs salgın hastalığının teminat dışında olmasına rağmen, Türkiye'de faaliyet gösteren Acıbadem Sigorta, Ak Sigorta, Allianz Sigorta, Anadolu Sigorta, Axa Sigorta, Doğa Sigorta, Güneş Sigorta, HDI Sigorta, Mapfre Sigorta, Sompo Sigorta ve Türk Nippon Sigorta, hastalığın poliçe başlangıç tarihinden sonra tespit edilmiş olması şartı ile Kovit-19'a yakalanan sigortalıları için güvence sağlayacaklarını, emsal teşkil etmemek kaydıyla açıkladılar."

Sigorta şirketlerinin, bu güvenceyi teminat dışında olmasına rağmen, jest ödemesi olarak sağladıklarına vurgu yapan Tüken, "Bu adımı atan sigorta şirketlerini topyekün dayanışmaya örnek olacak bu davranışlarından dolayı tebrik ediyoruz. Diğer sigorta şirketlerini de bu konuda adım atmaya davet ediyoruz. Adı geçen sigorta şirketlerinin bu açıklamalarının ardından bahsettiğimiz sigorta şirketlerinden sağlık sigortası olan vatandaşlar pandemi hastanesi olan özel sağlık kuruluşlarında özel sağlık sigortalarını kullanabilir hale gelmiş oldu." diye konuştu.

"Sigorta şirketlerinin jest ödemesi"

İstanbul Sigorta Acenteleri Derneği (İSAD) Onursal Başkanı Turusan Bağcı da Kovid-19'un pandemi ilan edilmesiyle yasa gereği sağlık sigortalarında bu hastalıkla ilgili tedavilerin kapsam dışı kaldığını anlatarak, bu durumun bütün dünyada da geçerli olduğunu söyledi.

Yorumlar