Anasayfa /  Foto Galeri

Bu belirtilere dikkat! İşte koronavirüs ile grip, nezle ve soğuk algınlığını ayırt etmenin yolları

Grip, nezle ve soğuk algınlığı ile Covid-19 belirtilerinin birbirine çok benzediğine dikkat çeken uzmanlar, koronavirüs enfeksiyonunu diğerlerinden ayıran belirgin özelliğin alt solunum yollarından akciğerlere çok daha hızlı inip yayılması olduğuna dikkat çekiyor. Zatürre ve grip aşısının Covid-19’dan koruduğu algısının tamamen yanlış olduğunu ifade eden uzmanlar, tedbirlere mutlaka uyulması gerektiğini vurguluyor.

Bu belirtilere dikkat! İşte koronavirüs ile grip, nezle ve soğuk algınlığını ayırt etmenin yolları - Sayfa 1

Uzmanlar, anksiyetedeki nefes darlığı ile Covid-19’daki nefes darlığı arasındaki farka da dikkat çekiyor. Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Songül Özer, kış mevsiminde yaygın görülen enfeksiyon hastalıkları ile Covid-19 arasında benzerlikler olmasına karşın önemli farklılıklar olduğunu ifade etti.

Bu belirtilere dikkat! İşte koronavirüs ile grip, nezle ve soğuk algınlığını ayırt etmenin yolları - Sayfa 2

Belirtiler iki günden fazla sürüyorsa doktora başvurulmalı! 
Soğuk algınlığı, nezle, grip, koronavirüs gibi bir çok enfeksiyon var. Bunların içinde sadece hemofilus ınfluenza bir bakteridir. Grip, nezle, soğuk algınlığı ve Covid-19 virüs hastalıklarıdır. O nedenle belirtileri aslında birbirine çok benziyor. Örneğin gripte ateş, kas ağrısı, halsizlik ve iştahsızlık çok ön plandadır. İşe gitmek, evde ayakta durmak bile güçleşir.

Ayırt etmeye çalışmak yerine belirtiler başladığı zaman eğer iki günden uzun sürüyorsa en yakınınızdaki aile hekimlerine, sağlık ocağına, devlet hastanesine veya özel hastaneye ulaşmalısınız.

Bu belirtilere dikkat! İşte koronavirüs ile grip, nezle ve soğuk algınlığını ayırt etmenin yolları - Sayfa 3

Koronavirüs akciğerlere iniyor 
Bunun dışında nezle diye bilinen hastalık da burun akıntısıyla, gözlerde yanma ve kızarıklıkla, boğazda bir kaşınma hissiyle başlar. Öksürük genelde nezlede görülmez. Daha çok üst solunum yollarını etkileyen bir virüs enfeksiyonudur. Koronavirüsün belirtileri ile bunlar aslında çok benzer. Koronavirüs enfeksiyonunu diğerlerinden ayıran, daha önemli olmasını sağlayan özelliği alt solunum yollarından akciğerlere çok daha hızlı inip yayılabiliyor olmasıdır. Maalesef ağır tabloyu da zaten akciğer enfeksiyonu ve pnömoni yani zatürre yaparak oluşturuyor. Nezle gibi üst solunum yollarında sınırlı kalmıyor, alt solunum yoluna iniyor ve yüksek ateş tabii ki bunda da belirgin faktör. Diğerleri iştahsızlık, kilo kaybı gibi sorunlara yol açıyor. Bunlar hemen hemen hepsinde aynı.

Bu belirtilere dikkat! İşte koronavirüs ile grip, nezle ve soğuk algınlığını ayırt etmenin yolları - Sayfa 4

Zatürre aşısı Covid-19’dan korumaz! 
Koronavirüsün zatürreye yol açtığı biliniyor. Bir de piyasada uzun süredir uygulanmakta olan zatürre aşısı var. Ancak halk arasında ‘Ben zatürre aşısı olursam koronavirüsün neden olduğu zatürreden ve o ağır tablodan da korunurum’ gibi bir yanlış algı var. Bu konuda çok fazla soru alıyoruz. Piyasada var olan ve bizim belli durumlarda zatürre aşısı uygulanmasını istediğimiz doğru. Bu bir pnömokok aşısı yani bakteri aşısıdır. Koronavirüs dediğimiz enfeksiyon bir virüstür yani burada birbirinden tamamen ayrı bir virüsten ve bakteriden bahsediyoruz. Zatürre aşısı asla Covid-19’un meydana getirdiği zatürreden korumayacaktır. Bu aşı koronavirüsün zatürresinden korunmak amaçlı yaptırılacaksa yaptırılmasın çünkü öyle bir etkisi bulunmuyor.