Anasayfa /  Sağlık

Koronavirüs ikinci kez bulaşır mı?

Koronavirüsün ilk insanı enfekte etmesinin üzerinden neredeyse 1 yıl geçmek üzere. Bu dönemde birçok ülke tekrar artan vaka sayıları ile mücadele ediyor. Bazı ülkelerden de tekrar hastalığa yakalanan kişilere dair haberler geliyor. Peki hastalığa 2. kez yakalanmak ne kadar mümkün, tekrar enfeksiyon geçiren vakalar ne kadar sık görülüyor?

Abone ol
Abone ol 23 Ekim 2020 22:29

Aşının onaylanması için zamana ihtiyaç olduğu, aşı onaylansa bile herkese yetecek aşı üretilmesinin yıllar alacağı, hastalığı geçirenlerin tekrar hasta olabileceği, hastalığın beyin, akciğer ve kalp hasarına yol açabileceği gibi birçok olumsuz haber okuduk.

Ünlü Kardiyoloji Uzmanı ve yazar Eric Topol ise olumlu bir haberle karşımıza çıktı. Geçtiğimiz günlede Nature’da yayınlanan koronavirüs ilerleme raporuna atıfta bulunan Topol, dünya genelinde teyit edilmiş tekrar enfeksiyon vakasının yalnızca 32 olduğunu söyledi.

 

 Twitter hesabından bir soruya yanıt veren Topol, “Sayılar güven verici. Dünya genelindeki 40 milyon vaka arasında, kayıtlara geçmiş yalnızca 32 bilinen tekrar-enfeksiyon vakası var. Mutlaka gerçek sayı daha fazladır, ancak yine de tekrar-enfekte olma oranının oldukça düşük olduğunu anlıyoruz. Bu oran belki milyonda birdir” şeklinde konuştu.

 

Tekrar enfeksiyon korkusu
Aylardır, tekrar enfeksiyon konusu bilim camiasının kafasını karıştırıyor. Sağlık uzmanları COVID-19 geçirmenin 2. kez hasta olmayı önleyen bir bağışıklık sağlayıp sağlamadığını merak ediyor.

Her 2 yönde de anekdotal verilerin üstüne, Ağustos ayında ilk teyit edilmiş tekrar-enfeksiyon vakası kayıtlara geçti.

Koronavirüse karşı bağışıklık sisteminin geliştirdiği korumanın ne kadar süreceği, henüz bilinmiyor. Eğer belli bir sürenin sonunda bu bağışıklık zayıflıyorsa, zaman geçtikte tekrar enfeksiyon geçirenlerin sayısının arttığını görmemiz mümkün.

Topol gibi uzmanlara göre ise tekrar enfeksiyon, nadir görülen bir durum olarak kalacak ve sorunun merkezinde yer almayacak.

Yorumlar