Anasayfa /  Sağlık

Koronavirüs hastaları iyileşince diyalize ihtiyaç duyabilir!

Koronavirüs hastaları iyileşince diyalize ihtiyaç duyabilir! Tıbbi Patoloji Uzmanı Dr. İsmail Bulut, COVID-19 öncesi böbrek ve kalp – damar hastalığı olan kişilerin enfeksiyonu geçirdikten sonra sonra diyalize ihtiyaç duyabildiğini söyledi.

Abone ol
Abone ol 20 Haziran 2020 21:33

Yeni Şafak’tan Aybike Eroğlu’nun haberine göre koronavirüs nedeniyle bazı böbreklerin fonksiyonlarını yitirdiğine işaret eden Bulut, “Daha çok kronik böbrek rahatsızlığı, diyabet, lupus, nefrit gibi hastalığı olan kişilerde görülen diyaliz ihtiyacının temelinde iltihaplanma olabilir.

Koronavirüs nedeniyle bağışıklık sistemini dosttan düşmana dönüştüren sitokin fırtınası, böbreklerin temel fonksiyonlarını yerine getirmesini sağlayan hücrelerde kayıplar yaşanmasına neden oluyor. Bu da diyaliz ihtiyacını ortaya çıkarabilir” diye konuştu.

Salgınla birlikte diyalize giren hasta sayısı arttı!
İngiltere’de 20 yılı aşkın süredir Tıbbi Patoloji Uzmanı olan, şu anda da Londra’daki Royal London Üniversite Hastanesi’de çalışan Dr. Bulut, pandemiden sonra böbrek ünitesine çok sayıda hasta geldiğini belirterek, diyalize giren hasta sayısında artış gözlendiğini ifade etti.

Biyopsisi yapılan iki hasta bulgularına dikkat çeken Bulut, “Hastaların böbreklerindeki hasarın boyutu kalıcı ve böbrekler iflas etmiş durumdaydı. Fakat bu iki hastanın geçmişinde diyabet ve yüksek tansiyon da mevcuttu” diye konuştu.

Kronik böbrek, akciğer, kalp ve damar hastalığı olanlar ile bağışıklık sistemi baskılanan kanser hastaları ve organ nakli olan kişilerin salgından çok daha fazla etkilendiğine işaret eden Bulut, “Bizim gözlemlerimize göre kalıcı hasar genellikle önceden böbrek hastalığı olanlarda görmek mümkün” dedi.

Yorumlar