Anasayfa /  Foto Galeri

Koronavirüs geçirenler dikkat! Hastalık sonrası kalıcı hasarlar mümkün

Uzmanlar koronavirüs geçirenleri uyardı. Uzmanlar; Covid-19, kişilerin beyinlerinde ve beyni besleyen kan damarlarında yüksek düzeyde iltihaplanmaya yol açar. Bu da bilişsel hasara neden olabilir dedi.

Koronavirüs geçirenler dikkat! Hastalık sonrası kalıcı hasarlar mümkün - Sayfa 1

Covid-19 geçiren hastaların bir kısmı, Alzheimer benzeri beyin sisi deneyimliyor. Hatta araştırmalar Covid-19 geçiren kişilerin beyin hacminin küçülebildiğini gösteriyor. Unutkanlık, kısa süreli hafıza kaybı, kafa karışıklığı, net düşünememe, konsantre olamama, uyku problemleri, baş ağrıları, konuşmada ve günlük kelimeleri bulmada zorluk ve depresif ruh halleri gibi şikayetler enfekte olan kişilerde oldukça yaygın.

Koronavirüs geçirenler dikkat! Hastalık sonrası kalıcı hasarlar mümkün - Sayfa 2

 Beyin sisi ilk Covid-19 geçirildikten sonra aylarca devam edebiliyor ve uzun vadede bunama riskini de arttırabiliyor. Peki Covid-19 beyin sisine ve küçülmesine nasıl yol açıyor? Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Uludüz, Sözcü'den Nazan Doğaner Halıcı'ya anlattı:

Koronavirüs geçirenler dikkat! Hastalık sonrası kalıcı hasarlar mümkün - Sayfa 3

BEYİNDE KÜÇÜLME DAHA FAZLA OLABİLİYOR

Covid-19'un Alzheimer benzeri unutkanlık belirtilerine yol açmasının başlıca nedeni bağışıklık tepkisidir. Covid-19'un yol açtığı yoğun bağışıklık aktivitesi, kişilerin beyinlerinde ve beyni besleyen kan damarlarında yüksek düzeyde iltihaplanmaya yol açar. Bu da bilişsel hasara neden olabilir. Ayrıca, antikorların yanlışlıkla sinir hücrelerine saldırması, yani otoimmün reaksiyon da gelişebilir. 

Koronavirüs geçirenler dikkat! Hastalık sonrası kalıcı hasarlar mümkün - Sayfa 4

Bu gibi bağışıklık tepkileriyle hasar görmüş olan sinirler, yanlış sinyaller gönderdiğinde beyin sisine ek olarak karıncalanma veya uyuşma belirtileri dahi ortaya çıkarabilir. Yoğun bakım ünitesinde kalma ve travma sonrası stres bozukluğu da Covid-19 kaynaklı bilişsel düşüşe katkı sağlayan faktörlerdir. Son yapılan çalışmalar ise şunu söylüyor, Covid sırasında koku problemi yaşayan kişilerde beyinde küçülme daha fazla olabiliyor. Virüs koku siniri yolu ile beyne ulaştığında koku sinirinin aldığı yol boyunca temporal ve frontal beyin bölgelerine zarar veriyor, bu bölgeler hafıza gibi bilişsel işlevler için önemli bölgelerdir.