Anasayfa /  Foto Galeri

Koronavirüs geçirenler dikkat! Aylar sonra bile bu şikayetlere yol açabiliyor!

Koronavirüs enfeksiyonu belirtileri iyileştikten sonra da devam ettiği için hastalar negatif çıktıktan sonra rahat bir nefes alma şansına sahip olamıyor. Nefes alamama, öksürük krizleri, şiddetli ağrı, koku ve tat kaybı ve yüksek ateş başta olmak üzere birçok belirtiyle kendini gösteren koronavirüs belirtileri, kişiden kişiye değişiklik gösterirken haftalarca hatta aylarca devam edebiliyor. Peki bu süreçte nelere dikkat etmek gerekiyor?

Koronavirüs geçirenler dikkat! Aylar sonra bile bu şikayetlere yol açabiliyor! - Sayfa 1

Covid-19 enfeksiyonunu geçirip iyileştikten sonra ne yazık ki iş bitmiyor! Acıbadem Maslak Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Murat Köse “Bir yıldır yaşadıklarımız bize gösterdi ki; Covid-19 enfeksiyonunun akciğer dışında neredeyse tutmadığı organ ve sistem yok. Bu yüzden hastalık sonrasında da devam eden çok çeşitli kalıcı semptomları olan ve sayıları giderek artan hastalarla karşılaşıyoruz. Bu nedenle Covid sonrası bazı önlemleri mutlaka almak gerekiyor” diyor. İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Murat Köse, Covid sonrası ortaya çıkabilen hastalıkları anlattı, iyileştikten haftalar hatta aylar sonra bile dikkat edilmesi gereken, ihmale gelmez önlemleri sıraladı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.

Koronavirüs geçirenler dikkat! Aylar sonra bile bu şikayetlere yol açabiliyor! - Sayfa 2

Bir yıl önce ülkemizde görülmesiyle birlikte topyekun seferberliğe yol açan, günlük yaşam alışkanlıklarımızı kökünden değiştiren yüzyılın salgın hastalığı Covid-19 enfeksiyonu bugün hala en büyük endişe kaynağı olmaya devam ediyor. Maske, mesafe ve hijyenin yanı sıra Covid-19 aşısı yüzyılın salgın hastalığından korunmada bir umut olsa da, tüm bu önlemlere rağmen hastalık kapıyı çalabiliyor! Üstelik Covid-19 geçirip iyileşmek de sorunu bitirmiyor; hastalığın yol açtığı tahribat iyileştikten sonra da fiziksel ve psikolojik olarak etkisini yoğun şekilde farklı biçimlerde gösterebiliyor. Acıbadem Maslak Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Murat Köse “Son bir yıldır yaşananlar Covid-19 enfeksiyonunu geçirmekle sorunun bitmediğini, iyileştikten günler, haftalar hatta aylar sonra da çok çeşitli sıkıntılar yaşanabildiğini ortaya koyuyor” derken, o hastalıkları şöyle sıralıyor;

Koronavirüs geçirenler dikkat! Aylar sonra bile bu şikayetlere yol açabiliyor! - Sayfa 3

COVID-19 BU HASTALIKLARA YOL AÇABİLİYOR

Koronavirüs geçirenler dikkat! Aylar sonra bile bu şikayetlere yol açabiliyor! - Sayfa 4

Santral sinir sistemini etkileyerek: Baş dönmesi, baş ağrısı, sersemlik hissi, kas ağrısı, tat ve koku kaybı ve felç gibi semptomlar.