Anasayfa /  Ekonomi

Koronavirüs EYT'yi etkiler mi ?

Emeklilikte yaşa takılan vatandaşlar 2020 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisinden gelecek yeni haberlere kilitlendi. Koronavirüs EYT'lileri nasıl etkileyecek. EYT çıkacak mı son gelişmeler neler?

Abone ol
Abone ol 02 Haziran 2020 22:13

Emeklilik için yaşa takılan kişiler bir süredir konunun yasalaşmasını beklemektedir. 2020 yılında yapılan değerlendirmelere göre emeklilik yaşı hakkında çeşitli çözümler üretilmektedir. Konu ile ilgili Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’ tan açıklama gelmişti. Bakan Selçuk, ‘’emeklilikte yaşı tutmayanlar’’ sözünü vurguladı ve EYT bekleyen, emeklilikte yaşı tutmayan vatandaşların ortalama yaşı 48 olduğunu belirtti. Ayrıca 48 yaşın yaşlı olarak kabul edilmeyeceğini de vurguladı.

GÖZLER MECLİSTE

EYT’ liler çözümlerinin mecliste sunulup kabul edilmesini ve yasalaşmasını bekliyor. İstekleri kabul edilirse eğer kadın çalışanlar 39, erkek çalışanlar ise 46 yaşında emekli olabilecek. ‘’Emeklilikte yaşa takılanlar’’ sorusu her ay gündemde yerini alıyor. Beklenen tasarı ve düzenlemeler ‘’ne zaman gelecek?’’ sorusunu da sık sık sorduruyor.
Emeklilikte yaşa takılma konusunda çalıştıkları zaman dilimi boyunca maaşlarının düşmemesi için farklı yöntemler üzerinden çalışılıyor. Ancak erken emeklilik olmasa da maaşların düşmeyeceği Bakan Selçuk tarafından bildirildi. Açıklamalara göre Bakan Selçuk, EYT’ lilerin yaş ortalamalarının 48 olduğu nu ve EYT bekleyen emeklilere yönelik ‘’emeklilikte yaşı tutmayanlar’’ şeklinde ifadesini bir kez daha vurgulamıştır.

KORONAVİRÜS EYT'Yİ ETKİLER Mİ?

EYT yasası çıktığı zaman 8 Eylül 1999 öncesi sigortalı olarak çalışan kişilerin faydalanabileceğini Aile, Sosyal ve Çalışma Bakanlığı tarafından duyurulmuştur. Emeklilik yaşı sigortalı çalışan kadınlarda 58, erkeklerde ise 60 olarak belirlenmişti. Ayrıca 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı bir işte çalışmaya başlayan kişiler de EYT yasası çıktığı zaman faydalanabilecek. Koronavirüs'ün dünya genelinde olduğu gibi Türkie'de de ekonomik etkilerine yönelik olarak EYT'nin gündeme gelmesi şuanda gözükmüyor. 48 gün aranın ardından TBMM açıldığında Çarşı ve Mahalle Bekçilerinin görev ve yetkilerini görüşülmesi bekleniyor. EYT konusunda da yapılacka açıklamlar olduğunda an bean aktarmaya devam edeceğiz.

Yorumlar