Anasayfa /  Foto Galeri

Koranavirüs ile mücadele için hafta sonu sokağa çıkma yasağı var mı? Son açıklamalar!

Valiliklerden yapılan peş peşe açıklamalar doğrultusunda 65 yaş ve üstü vatandaşların sokağa çıkması kısıtlandı. Ancak merak edilen diğer bir konu da hafta sonu sokağa çıkma yasağının uygulanıp uygulanmayacağıyla ilgili. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İstanbul'da gerçekleştirilen koronavirüs toplantısına dair paylaşımda bulundu. Peki hafta sonu sokağa çıkma kısıtılaması olacak mı? İşte detaylar...

Koranavirüs ile mücadele için hafta sonu sokağa çıkma yasağı var mı? Son açıklamalar! - Sayfa 1

İçişleri Bakanlığı'nın yayınladığı genelge ise 65 yaş üstü vatandaşların bazı saatler haricinde sokağa çıkması yasaklandı. Açık alanlarda ise vatandaşların yoğun olduğu bazı yerlerde sigara içilmesi kısıtlandı. Genel bir kısıtlama ile ilgili Sağlık Bakanı Fahrettin Koca daha önce yaptığı açıklamada, ‘Türkiye için herhangi bir sokağa çıkma kısıtlaması düşünmüyoruz. Bu artışın olmaması için vatandaşların özellikle maske noktasında hassasiyet göstermesi lazım.’ demişti. İşte detaylar

Koranavirüs ile mücadele için hafta sonu sokağa çıkma yasağı var mı? Son açıklamalar! - Sayfa 2

HAFTA SONU SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI
Hafta sonu sokağa çıkma yasağı olacağı ile ilgili bir açıklama yapılmadı. Sağlık Bakanı Koca daha önce Bilim Kurulu toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, "Koronavirüs Bilim Kurulu'nun Ankara dışında toplanması sıradan bir olay değildir." dedi. Koca "Salgınla savaşta disipline ve uzun süreli başarıya ihtiyacımız var. (Kovid-19 vakaları) Artış, İstanbul'a günlük gidiş gelişlerin fazla olduğu illerde de yüksektir. İstanbul'da durumu kontrol altına alamazsak salgın baş edilebilir olmaktan çıkacaktır." ifadelerini kullandı. Genel bir yasak ile ilgili açıklama yapmadı.

Koranavirüs ile mücadele için hafta sonu sokağa çıkma yasağı var mı? Son açıklamalar! - Sayfa 3

Bakan Koca, ‘Türkiye için herhangi bir sokağa çıkma kısıtlaması düşünmüyoruz. Bu artışın olmaması için vatandaşların özellikle maske noktasında hassasiyet göstermesi lazım. Maskenin bütün üst solunum yolu viral enfeksiyonu önleyen özellikleri var. Ne kadar hassasiyet gösterirsek o kadar başarılı olacağımızı düşünüyoruz.’ demişti.

Koranavirüs ile mücadele için hafta sonu sokağa çıkma yasağı var mı? Son açıklamalar! - Sayfa 4

65 YAŞ VE ÜZERİ İÇİN SOKAĞA ÇIKMA KISITLAMASI
İçişleri Bakanlığınca yayımlanan genelgeyle tüm illerde valilik ve kaymakamlıklarca belirlenecek bazı cadde ve sokaklarla ihtiyaç duyulan meydanlar ve toplu taşıma araç durakları gibi alanlarda sigara içmek yasaklandı.

Daha önce illere gönderilen genelgeyle 65 yaş ve üzeri vatandaşların sokağa çıkmalarına yönelik uygulamanın il bazlı yapılacak analizlere (hasta ve temaslı kişi sayısı, ağır hasta, yatan hasta sayıları ve 65 yaş ve üzeri hastaların bu kategorilerdeki oranı vb.) göre il hıfzıssıhha kurullarınca belirlenmesi gerektiği kaydedilen genelgede, bu konuda alınacak yeni tedbirlere yer verildi.

Bu doğrultuda valilerce, Kovid-19 salgınının illerindeki seyri anlık olarak takip edilerek, hasta ve temaslı kişi, ağır hasta, entübe, vefat sayıları ile 65 yaş ve üzeri hastaların bu kategorilerdeki oranında yaşanan artış trendlerine göre 65 yaş ve üzeri vatandaşların gün içerisinde saat 10.00­-16.00 arasında sokağa çıkabilmelerine, bu saatler dışında sokağa çıkmamalarına dair kısıtlamaya gidilmesi yönünde karar alınacak.

Son dönem gelişmelerine bağlı olarak alınan/alınacak kararlar belirli aralıklarla gözden geçirilerek, belirtilen kriterlerde iyileşme sağlanması durumunda ise kısıtlama aynı usulle kaldırılacak.