Anasayfa /  Popüler

Komodo ejderinin kanında bulunan antibiyotiğin faydaları saymakla bitmiyor

Eski dönemlerde geçen fantastik bir filmde rast gelebileceğiniz bir olayla bugünlerde de karşılaşabilirsiniz. Bilim insanlarının yaptığı araştırmaya göre, Komodo ejderi, dünyanın en kötü enfeksiyonlarıyla baş edebilecek bir antibiyotik barındırıyor.

Abone ol
Abone ol 05 Mart 2017 20:30

George Mason Üniversitesi’nin gerçekleştirmiş olduğu bir araştırmaya göre dünyanın en büyük kertenkelesi olan komodo ejderinin kanı, dünyadaki en kötü enfeksiyonları öldürebilecek bir antibiyotiğe sahip.

Araştırma yetkilileri ejder kanının tedavilerde kullanılabilmesi için çalışmalarını devam ettiriyor.

Komodo ejderinin zehri çok etkili bir zehir olmasa da ejderin bulundurduğu bakteri miktarına göre bu tehlikesini arttırabiliyor. Bu nedenle ölümcül olabilir.

Ejderler bu zehirlerini genelde av bulabilmek için kullanıyor ancak bu zehre maruz kalan avı yerken vücutlarının nasıl bir bağışıklığa sahip olduğu henüz çözülememişti.

Şimdi ise araştırmacılar bu gizemin sırrını çözmeyi başardı. Araştırmalara göre ejderleri bakterilerden koruyan asıl şey CAMP olarak bilinen protein parçaları. Bu parçalar, bağışıklık sisteminin de en önemli parçalarından biri olarak biliniyor.

Komodo Ejderi Nedir?

Komodo ejderi (Varanus komodoensis), dünyanın en büyük kertenkele çeşididir. Komodo ejderi 3 m. boyunda uzunluğunda ve 140 kilo civarındadırlar. Adına ejder denilmesine karşın aslında bir varan çeşididirler.

Endonezya'ya bağlı Komodo, Rintja ve Flores adalarında bulunurlar. Otlak alanları tercih ederler. Komodo ejderleri iyi yüzer ve tırmanırlar ve gün boyunca aktiftirler. Yılanlarda olduğu gibi, uzun, çatallı dillerini kullanarak yiyecekleri bulurlar. Başlıca besinleri hayvan leşleridir. Aynı zamanda geyikleri ve yaban domuzu da avlarlar. Komodo ejderleri manda kadar iri hayvanları bile öldürebilirler. Salyasında çoğu tehlikeli 50'den fazla çeşit bakteri bulunur. Yemeklerinden geriye hiç bir şey bırakmazlar. Dişileri her yıl on beş civarında yumurta yaparlar. Onları yere gömüp, kuluçkaya yatarlar. Komodo ejderleri 1912 yılında Komodo adasındaki araştırmalara kadar doğal çevreleri dışında bilinmiyordu. Uzunluklarının 7 metrenin üzerine çıktığı iddia ediliyordu, fakat bilinen en büyük örnek, 3,50 metre boyunda ve 166 kg. ağırlığındadır.

Komodo Ejderi'nin ısırığında yılana benzer bir zehir bulunur. Bu zehir kurbanlarını şoka sokar, kanın pıhtılaşmasını engeller, kan akışının hızlanmasına, böylelikle kan basıncının düşmesine ve bilincinin kapanmasına neden olur. Ayrıca Komodo Ejderi avını ısırdıktan sonra hemen yemeyebilir, avı zaten girdiği şok sonucu öleceğinden daha sonra geri dönüp beslenebilir.

mynet-ontrava


Yorumlar