Anasayfa /  Ekonomi

Kolonya ve dezenfektan ihracatında yılın rekoru kırıldı

İKMİB Başkanı Pelister, hijyen ürünlerinde, özellikle dezenfektan, kolonya ve sabun ihracatında 8 aylık dönemde ihracat rekoru kırıldığını açıkladı.

Abone ol
Abone ol 09 Eylül 2020 14:47

İKMİB Başkanı Pelister, hijyen ürünlerinde, özellikle dezenfektan, kolonya ve sabun ihracatında 8 aylık dönemde ihracat rekoru kırıldığını açıkladı.

İKMİB Başkanı Pelister, hijyen ürünlerinde, özellikle dezenfektan, kolonya ve sabun ihracatında 8 aylık dönemde ihracat rekoru kırıldığını açıkladı.

Pandemi dolayısıyla önemi artan ve adeta talep patlaması yaşayan  hijyen ürünlerinde özellikle dezenfektan, kolonya ve sabun ihracatında 2020 yılı sekiz aylık dönemde ihracat rekoru kırıldı. İKMİB’in  verilerine göre, bu yıl Ocak-Ağustos döneminde dezenfektan ihracatı  yüzde 815,75, kolonya ihracatı yüzde 228,99, sabun ihracatı ise yüzde
43,65 arttı.

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan İstanbul Kimyevi Maddeler  ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, “Covid-19 ürünleri diye de adlandırabileceğimiz dezenfektan,  kolonya ve sabun ihracatta rekorlar kırmaya devam ediyor. Hijyen  ürünleri, medikal ürünler, ilaçlar, tıbbi cihazlar gibi pandemide öne  çıkan birçok ürünü içinde barındıran kimya sektörümüzün stratejik  önemi her geçen gün daha çok anlaşılıyor. Türkiye’nin en çok ihracat  gerçekleştiren ikinci sektörü olarak ülkemizin büyümesine önemli bir  katkı sağlıyoruz. Ülkemizin ihracatından aldığımız pay her geçen yıl  artmaya devam ediyor. Pandemi dolayısıyla da en çok ihtiyaç duyulan  hijyen ürünlerinde firmalarımız tam kapasite çalışarak, durmadan  üretmeye ve ihracat yapmaya devam etti.


Bu süreçte ilk sekiz aylık rakamlara baktığımızda 2019 Ocak-Ağustos döneminde 24,2 milyon dolar olan dezenfektan ihracat  rakamı bu yılın aynı döneminde 222,4 milyon dolara çıktı ve geçen yıla  göre yüzde 815,75 büyüdü. Bu yıl Ağustos ayında dezenfektan ihracatı  ise geçen yıl Ağustos ayına göre yüzde 365,78 artarak 3 milyon  dolardan 14 milyon dolara ulaştı. Kolonya ihracatımız ise bu yıl Ağustos ayında yüzde 298,73 artarak 1,93 milyon dolara ulaşırken, ilk  sekiz aylık dönemde yüzde 228,99 artarak 17,7 milyon dolara yükseldi.

Bununla birlikte sabun ihracatımız da bu yıl Ağustos ayında geçen yıla  kıyasla yüzde 64,80 büyüdü ve 45,5 milyon dolara ulaştı. İlk sekiz  aylık sabun ihracatımız ise yüzde 43,65 artarak 322 milyon dolara  yükseldi.

Dezenfektanların ihracatında bu yıl Ağustos ayında en fazla  ihracatı ABD’ye yaparken, onu İngiltere ve Fransa takip etti. Ocak-Ağustos döneminde en çok ihracat yapılan ülkeler sıralamasında  ise 34,4 milyon dolar ile İngiltere ilk sırada yer alırken, 23,5  milyon dolar ile ABD ikinci ve 20,9 milyon dolar ile Almanya üçüncü  sırada yer aldı.

Kolonya ihracatında bu yıl Ağustos ayında en çok Irak’a ihracat  yaparken, onu Almanya ve Türkmenistan takip etti. Ocak-Ağustos  döneminde ise kolonyayı en çok Almanya (4,8 milyon dolar), Hollanda (2,2 milyon dolar) ve Suudi Arabistan’a (1,1 milyon dolar) ihraç ettik.

Sabun ihracatında da yine bu yıl Ocak-Ağustos döneminde ilk üçte  yer alan ülkeler İngiltere (35,7 milyon dolar), Irak (32,6 milyon  dolar) ve ABD (28,1 milyon dolar) oldu. Ağustos ayında ise ABD, Irak  ve İngiltere en fazla ihracat yaptığımız ülkeler oldu” dedi.

 

Yorumlar