Anasayfa /  Ekonomi

KOBİ değer kredisi veren bankalar tam liste! İşte KOBİ kredisi veren 13 banka!

KOBİ'leri sevindirecek haberi Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak duyurdu. KOBİ'leri ayağa kaldıracak olan kredi paketi için bankalar birliği ve 13 banka destek verdi. Peki KOBİ kredisi alma şartları neler, ne kadar kredi ödemesi yapılacak, ve kredi geri ödemeleri ne zaman, ne kadar aylık faizle geri ödenecek?

Abone ol
Abone ol 12 Ocak 2019 00:57

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, İstanbul'da KOBİ Değer Kredisi Tanıtım Toplantısı'na katıldı ve burada binlerce KOBİ'nin merakla beklediği yeni haberleri açıkladı. KOBİ'leri ayağa kaldıracak olan kredi paketi için bankalar birliği ve 13 banka destek veriyor. Peki hangi bankalar KOBİ'lere destek olacak, kredi alma şartları neler olacak? 

Bakan Albayrak bu kredi paketi için "reel ekonomimiz açısından çok önemli" dedi. Paket ile piyasadaki belirsizlik kaynaklı likidite daralmasının önüne geçileceğini belirtti.

KİMLER ALABİLECEK...Kredi desteğinden başta imalatçı ve ihracatçılarımız başta olmak üzere yıllık cirosu 25 milyon TL'nin altında olan şirketlere finansman destek verilecek.

AMAÇ NE... Mali yapılarıyla birlikte üretim istihdam ve ihracat imkan ve kabiliyetinin güçlendirilmesi.

NE KADAR VERİLECEK...Kredinin toplam tutar 20 milyar TL

HANGİ BANKALAR VERECEK 13 BANKA TAM LİSTE:

1) Denizbank

2) QNB Finansbank

3) Garanti Bankası

4) Vakıfbank,

5) Ziraat Bankası

6)TEB Bankası

7) Vakıf Katılım

8) Yapı Kredi

9) Alternatif Bank

10) Ziraat Katılım

11) Al Baraka

12) Halkbank

13) Şekerbank

 KOBİ’lere kredi desteği paketine olmak üzere 13 banka destek veriyor.

KİMLER NE KADAR ALACAK: Destek paketi yıllık cirosu 25 milyon TL altında olan şirketlere finansman desteği sağlayacak. Yani bu desteğin kapsamı küçük işletmeler olacak.  Paketin büyüklüğü toplamda 20 milyar TL olacak.

GERİ ÖDEME NE ZAMAN: KOBİ’lere verilecek bu kredinin 6 ay kredi ödemesi olmayacak ve aylık faiz oranı yüzde 1,54 olacak..

KAÇ İŞLETME YARARLANACAK: Asgari 20 ila 40 bin adet işletmemize dokunacağız demektir.

FAİZ ORANI NE KADAR... 6 ay ana para ödemesiz, aylık 1.54 faiz oranı ile bu kredi verilecek.

REEL SEKTÖR NEFES ALACAK

En önemli noktası hacim olduğu kadar 3-4 ay öncesinin yıkıcı faiz maliyetlerinin düştüğünü yavaş yavaş reel sektörün nefes almasında önemli bir ayak olacaktır.

HAZİNE'NİN ETKİSİ YOK

Türkiye sağlam bir şekilde ayağa kalktıysa 81 milyon milleti ile olmuştur. KOBİ değer kredisi 13 bankanın insiyatifi ile olmuştur. Hazinemize etkisi yoktur.

KOBİ NEDİR: 

KOBİ açılım olarak küçük ve orta boyutlu işletmeler demektir. Bir işletmenin KOBİ olabilmesi ve KOBİ’ler için yapılmış düzenleme, teşvik ve hibelerden yararlanabilmesi için öncelikle yapısal ve mali özelliklerinin ilgili resmi tanıma uygun olması gerekmektedir. Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin (KOBİ) Tanımı ve Nitelikleri Belirleyen Yönetmelik, günün şartlarına göre revize edilerek 24 Haziran 2018 tarihli resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, bugün düzenlenen tanıtım toplantısı ile KOBİ Değer Kredi paketinin ayrıntılarını açıkladı.



Bakan Albayrak, başta imalatçı ve ihracatçı firmalar olmak üzere yıllık cirosu 25 milyon TL'nin altında olan mikro ve küçük ölçekli KOBİ'lere yönelik uygun şartlarda finansman desteği sağlanacağı belirtti. Albayrak, imalat ve ihracat sektöründeki işletmelere azami 1 milyon TL, diğer ticaret ve hizmet sektöründeki firmalara da azami 500 bin TL'lik kredi verileceğini duyurdu. Albayrak, 6 ay ana para ödemesiz toplam 36 ay vadeli ve aylık 1,54 faiz oranıyla bu kredinin katılımcı 13 banka tarafından kullandırılacağını sözlerine ekledi.

Bakan Albayrak, son anda Şekerbank'ın da katılımcı banka olarak pakete dahil olduğunu söyleyerek konuşmasına başladı. Albayrak, "Şekerbank'ın da katılımıyla 13 bankamızla KOBİ Değer Kredi tanıtım programı için bir aradayız. Eylül ayında açıkladığımız Yeni Ekonomi Programı ile üç yıllık projeksiyonumuzu ortaya koyduk ve bunun ilk fazını bu salonda açıkladığımız bu tanıtım programını dengelenme adımı olarak ifade ettik. Son 3-4 ayda yaşadığımız süreç ve bunun çıktıları dengelenme sürecinin başarılı bir şekilde adım adım devam ettiğini gösteriyor. Özellikle enflasyon ve döviz kuru başlıklarında ortaya koyduğumuz hedeflerin de başarılı bir performans sergiledik ve bu şekilde devam ediyoruz" dedi.



"2 MİLYAR DOLARLIK TAHVİL İHRACI GERÇEKLEŞTİRİLDİ"

Dün, Nisan 2029 vadeli olarak gerçekleştirilen tahvil ihracına ilişkin açıklamalarda bulunan Albayrak, "Dün yeni bir uluslararası tahvil ihracını daha gerçekleştirdik. Hazine Finansman Programı'mız çerçevesi içerisinde uluslararası sermaye piyasalarından dün 2 milyar dolar tutarında Nisan 2029 vadeli bir tahvil ihracını başarıyla tamamladık. İhraca yatırımcılardan gelen 5 milyar doların üzerindeki talep tekrar bu küresel piyasalarda Türkiye ekonomisindeki ortaya koyduğumuz güçlü istikrarlı söyleme sağlam yanıtlar almaya başladığımızı gösteriyor" ifadelerini kullandı.

"İHRAÇ TUTARININ 2,5 KATINDAN FAZLA TALEP GELDİ"

Bakan Albayrak, bu ihraçla 2019 yılı uluslararası piyasalardan sağlamayı planladıkları 8 milyar dolar tutarındaki dış finansmanın 2 milyar dolarlık kısmını tamamlamış olduklarını kaydederek, "10 yıl vadeli bu ihracımıza ihraç tutarının 2,5 katından fazla talep gelmesi uygulamaya koyduğumuz politikalara, yatırımcıların duyduğu güveni bir kez daha ortaya koydu. Biz bu güvenli adımlarımızı attıkça bu güveni ortaya koydukça bu süreç çok daha güçlü ve güvenilir bir şekilde devam edecek" diye konuştu.

"KOBİ'LERE YÖNELİK UYGUN ŞARTLARDA FİNANSMAN DESTEĞİ BAŞLATILIYOR"

Bakan Albayrak KOBİ Değer Kredi paketiyle başta imalatçı ve ihracatçı firmalara olmak üzere tüm sektörlerden KOBİ'lere finansmana erişim desteği sağlanacağını vurgulayarak, "Bugün tanıtımını yaptığımız kredi paketi ile birlikte başta imalatçı ve ihracatçılarımız olmak üzere tüm sektörlerden yıllık cirosu 25 milyon TL'nin altından olan mikro ve küçük ölçekli KOBİ'lere yönelik uygun şartlarda finansman desteği başlatılıyor. Söz konusu kredi ürünüyle KOBİ'lerimizin işletme sermayesi finansmanına erişiminin kolaylaştırılması mali yapılarıyla beraber üretim, istihdam, ticaret ve ihracat imkan ve kabiliyetinin güçlendirilmesi ana amaç olacak" şeklinde konuştu.

KOBİ Değer Kredisi adını verilen bu paketle imalat ve ihracat sektöründeki işletmelere azami 1 milyon TL, diğer ticaret ve hizmet sektöründeki firmalara da azami 500 bin TL'lik kredi verileceğini duyuran Albayrak, kabaca asgari 20 ila 40 bin adet işletmeye minimum dokunulacağını kaydetti.

6 AY ANA PARA ÖDEMESİZ TOPLAM 36 AY VADELİ

Bakan Albayrak, 6 ay ana para ödemesiz toplam 36 ay vadeli ve aylık 1,54 faiz oranıyla bu kredinin katılımcı bankalar tarafından kullandırılacağını sözlerine eklerken, toplamda 20 milyar TL'lik bu paketin tüm KOBİ'lere hayırlı olmasını temennisinde bulundu.

Bakan Albayrak, konuşmasına bütçe disiplininden taviz vermemeyi sürdüreceklerini söyleyerek devam etti. Albayrak, "Özellikle ilk günden beri bütçe disiplininden taviz vermeyeceğimizi, adımlarımızı bütçe disiplini ve sınırları çerçevesinde atacağımızı ifade ettik. Bunda da sonuna kadar karalılığımızı sürdürdük, sürdürüyoruz" dedi.

"HAZİNEMİZE ETKİSİ YOKTUR"

Bakan Albayrak, "Bugün açıkladığımız KOBİ Değer Kredisi 13 bankamızın tamamen kendi inisiyatifleriyle böyle bir paketi ortaya koymalarıyla devreye alınmaktadır. Hazinemize etkisi yoktur. Nitekim KGF'nin halihazırda tahsis edilmiş, kullandırılıp ödenmiş olan limitleri içerisinde yapılan bir uygulamadır" diye konuştu.

BDDK'nin bankalara ilişkin çalışmalarını anımsatan Albayrak, "Yakın zamanda BDDK başkanlığımızda bankalarımıza ilişkin detaylı bir çalışma yaptı ve bu çalışma sonucunda genel bir raporu ortaya koydu. Bankalarımızın sermaye ve likiditeleri konusunda mevcut tabloyu ifade etti. Makroekonomik dengelenme süreci boyunca BDDK mali bünye analiz çalışmalarına sürekli, yakından devam edecek ve bu kapsamlı ve kredi bazlı çalışma ile de bankalarımızın sermaye ve likidite açısından makro ekonomik şoklara karşı dayanıklılığını dün olduğu gibi bugün ve yarın da yakından izlemeye devam edecek. Bu çalışmalar sektörümüzün sağlıklı ve güçlü yapısını ortaya koymaktadır" ifadelerini kullandı.


Yorumlar