Anasayfa /  Sağlık

KOAH hastalığı belirtileri ve tedavisi nasıldır?

Yaş ortalamasında daha çok 40 yaş üstünde görülen hastalık türlerinden olan KOAH dünya genelinde önemli hastalıklardan bir tanesidir. Solunum sistemi hastalığı olan KOAH nedir? belirtileri erken teşhisinin önemi ve en çok merak edilen tedavisi haberimizde..

Abone ol
Abone ol 25 Mart 2020 00:13

Ülkemizde KOAH hastalığının ismi çok duyulmasa da dünya genelinde önemli hastalık türlerinden bir tanesi haline gelmiştir. Kronik rahatsızlıklardan bir tanesi olan bu hastalığın bazı kelimelerin kısaltması ile ortaya çıkmıştır.

KOAH nedir? Kronik, Obstriktif, Akciğer hastalığı kelimelerini kısaltmasıyla isimlendirilir. Solunum yollarında ortaya çıkar. Akciğerlerde gelişen iltihapların neden olduğu bir rahatsızlıktır. Ciğerlerimize zararlı olan havanın bunlar gaz, toz gibi farklı türden zararlı havalar neden olur. Akciğerlerin mikrobil olmayan iltihaplardan oluşur. Hava yollarında tıkanma ve dolayısıyla bir daralma neden olduğundan nefes alama da zorlanmaya neden olur.

Kimler KOAH hastası olabilir? Riskli olan kişiler kimler? Bu anlamda kötü havaya soluyanlar risktedir. Özellikle sigara kullananlar, içmese de sigara içilen ortamlarda bulunmakla o havayı solumaya neden olmaktadır. Nargile kullanımı, kirli havayı solumak zorunda olanlar, tozlu dumanı ortamda olmak bunlardan bir tanesidir.

KOAH belirtileri nelerdir? Bazen vücudumuzda rahatsızlığa neden olan bir etmen olduğunda genellikle yapılan yanlışlardan bir tanesi de google gibi arama motorlarına “dizim ağrıyor nedeni nedir? nefes almakta zorlanıyorum nedendir” gibi sorular sorarak kendi tedavimizi yapmak isteriz. Bu sağlık açısından faydalı ve etkili bir yöntem olmadığını belirterek cümleye başlamakta faydalı olacaktır. Tanı koymak için mutlaka doktorlunuza danışınız. KOAH belirtileri için doktorlarınız nefes ölçüm cihazları ile test edeceklerdir. Bu hastalığın tüm diğer hastalıklarda olduğu gibi erken teşhisi önemlidir. Yaş koşullarında 40 yaş ve üstü daha çok görüldüğü istatistiki verilerde paylaşılmıştır.
KOAH tedavisi varmı dır? Bu hastalığa neden olan zararlı duman ve havalardan uzak durmak ilk yapılması gereken adımlardan bir tanesidir. Sigara ve tütün ürünleri kullananlar mutlaka bu alışkanlıklarını bırakmalıdırlar.

Sağlık Bakanlığı tarafından Koronavirüs Covıd-19 virüsü vaka sayıları her gün düzenli olarak açıklanıyor. 24 Mart 2020 tarihinde açıklanan rakamlarda da Sağlık Bakanı Fahrettin Koca vefat edenlerden bir kişini KOAH hastası olduğunu ifade etmiştir.

TÜRKİYE'DE NE KADAR KOAH HASTASI VAR?

2019 yılı sonunda açıklanan rakamlara göre 5 milyon koah tanısı konulan hasta vardır. Dünya genelinde en çok ölümlerin olduğu hastalıklarda 3. sırada bulunmaktadır.

Yorumlar