“KLİMA ZATÜRRESİ-LEJYONER HASTALIĞI”

 Türkiye’de üzüntü verici bir çok durum var. Doktorlukta kesin bilgi önemlidir.Yarım bilgi hastalara yarardan çok zarar getirir.Benim ünlü bir sözüm var.”İyi doktor herşeyi bilen değil,neyi bilip bilmediğini bilen doktordur.”

 Son günlerde birçok kanalda ana haber bültenlerinde klimalar ve klima zatürrelerinden bahsediliyor.Klima zatürresinin (Legionella) bakımlı olmayan klimalardan geçtiği koca koca bilim insanları (?) tarafından vurgulanıyor.

 Benim eski yazılarımda da bir çok kere bahsettiğim gibi,klimaların neden olduğu ve tıpta klima zatürresi olarak bilinen legionella zatürresi son derece ciddi bir hastalıktır.Kirli bakımsız klimadan geçmez.Büyük su soğutmalı fabrika,otel,AVM,hastane gibi durgun su kullanılan su soğutmalı klimalar bulaşmada rol oynar.Bu klimalarda su zerrecikleri kullanılır.Soğuk su zerrecikleri içindeki legionelle atipik bakterileri solunum yollarına kaçarak hastalık başlamasına neden olur.Ayrıca legionella zatürresi için süs havuzları ve süs havuzundaki fıskiyeler,yapay şelaleler,çeşmeler risk oluşturmaktadır.

 Son klima zatürresi salgını mart 2019- mayıs 2019 arasında Amerika’da görüldü.22 legionella zatürresinin 5 i kurtarılamadı.New Jersey resmi sağlık kuruluşu tarafından yapılan açıklamaya göre ölen hastaların yaşı 50 nin üstüydü.Ölenlerin hepsinin kronik solunum veya başka sistem hastalığı vardı.Sigara içiyorlardı.22 hastanın hastalık şikayetleri birbirine benziyordu.Yüksek ateş,titreme,öksürük,göğüs ağrısı,kuvvet azalmaları vardı.Bağışıklık yetersizliği ölümlerde önemli rol oynamaktardı.

 Klima zatürresi için durgun ve beklemiş su şarttır.Bu mikrop taşıyan suyun havaya su zerrecikleri şeklinde karışması gerekir.Ayrıca insana sadece solunum yoluyla bulaşır.İçi legionella bakterisi dolu suyu içsek bile bulaşamaz.

 Özetlersek evlerde kullandığımız klimalar gazlı sistem olduğu için klima zatürresi yapma ihtimali yoktur.TV lere çıkıp ahkam kesenlerin bilmedikleri konuda yorum yapmaları etik değildir.

 Evlerde kullanılan klimaların en büyük riski ev içi allerjenleri havaya dağıtıp allerjik solunum hastalığı olanları kötü etkilemesidir.

 

 Değerli okurlarım astımla ilgili birçok pratik bilgiye Facebook,Instagram ve YouTube kanalımdan ulaşabilirsiniz.

Doç.Dr.Fedai Barcan'ı takip etmek için

 

Yorumlar