Anasayfa /  Foto Galeri

KKTC’de karantina uygulamaları 1 Kasım’a kadar uzatıldı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Sağlık Bakanlığı, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınıyla mücadele kapsamında uygulamaya konulan karantina kararlarının, 1 Kasım 2020 tarihine kadar uzatıldığını açıkladı.

KKTC’de karantina uygulamaları 1 Kasım’a kadar uzatıldı - Sayfa 1

KKTC Sağlık Bakanlığı, koronavirüs (Covid-19) salgını ile mücadele kapsamında KKTC Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi’nin aldığı kararlar doğrultusunda alınan ek tedbirleri duyurdu.

KKTC’de karantina uygulamaları 1 Kasım’a kadar uzatıldı - Sayfa 2

Karantina kararları 1 Kasım’a kadar uzatıldı
Buna göre; 1 Ekim 2020 tarihine kadar alınan karantina kararları, 1 Kasım 2020 saat 23:59’e kadar uzatıldı.

Eğitim ve Öğretim ile ilgili olarak;

1 Ekim 2020 tarihinden itibaren; Okul Öncesi (5 yaşa kadar) okulları tam zamanlı olarak İlkokul 1 ve 2. Sınıflar dönüşümlü olarak başlayacak.

5 Ekim 2020 tarihinden itibaren; İlkokul 3-4 ve 5. Sınıflar dönüşümlü olarak başlayacak.

12 Ekim 2020 tarihinden itibaren; Orta okul ve liseler (6-7-8-9-10-11 ve 12. Sınıflar) dönüşümlü olarak başlayacaklar.

Aynı tarihten itibaren özel eğitim kurumları (dershane, etüt, kurs yerleri vb. kurumlar) yine sosyal mesafe, hijyen ve diğer koruyucu önlemlerin uygulanması şartı ile açılacak.

KKTC’de karantina uygulamaları 1 Kasım’a kadar uzatıldı - Sayfa 3

Üniversitelerde yüz yüze eğitim
Üniversitelerin yüz yüze eğitim ihtiyacı duyulan uygulamalı bölümlerinde pandemi kurallarına (sosyal mesafe, hijyen ve diğer koruyucu önlemler) uymak şartı ile eğitim yapılabilecek.

Ancak KKTC’ye B ve C grubu ülkelerden giriş yapacak öğrenciler uçağa biniş tarihinden önceki 0-120 saat içerisinde yapılan ve sonucu negatif olan PCR test sonucunu KKTC’ye girişlerinde görevlilere vererek ülkeye girebilecekler. B grubundaki ülkelerden gelenler 7 gün süre ile, C grubundaki ülkelerden gelenler ise 14 gün süre ile karantinada kalacaklar.

Eğitim amacı ile taşımacılık, pandemi kuralları çerçevesinde yapılacak.

Okullarda ve sınıflarda uygulanacak tedbirler hususunda Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı ile Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi’nin ortak hazırlamış olduğu rehber uygulanacak.

Dönüşümlü eğitim uygulanacak sınıflarda sınıf mevcudu maksimum 20 kişi ile sınırlandırılacak ve sınıf düzeni sosyal mesafe, hijyen ve diğer koruyucu önlemler uygulanacak şekilde planlanacak.

KKTC’de karantina uygulamaları 1 Kasım’a kadar uzatıldı - Sayfa 4

Spor yasakları
Boks, güreş, yakın dövüş ve kempo spor dalları, 1 Kasım 2020 tarihine kadar yapılmayacak.

Temassız ve az riskli spor kategorilerinin antremanları, 1 Ekim 2020 tarihinden itibaren başlatılacak, 15 Ekim 2020 tarihinden sonra Federasyonun uygun göreceği zamanda müsabakalar seyircisiz olarak yapılacak.

Tüm sporcuların iç bulaş ve çıkan vaka sayılarına göre PCR testleri periyodik olarak tekrarlanacak.

Parklar açılacak
Çocuk oyun alanları ve parklar, 1 Ekim 2020 tarihinden itibaren açılacak.

Ülkede vaka sayısının azalmasının devam etmesi halinde; 1 Ekim 2020 tarihine kadar kapatılan tüm işyeri ve eğlence mekanları, çalışan kişilerin PCR testlerinin yapılması kaydı ile 17 Ekim 2020 tarihi itibarı ile açılacak. Açılan tüm mekanlar önceden yayınlanan kurallara uymakla yükümlü olacak, ilçe emniyet kurullarınca aktif olarak denetlenecek, kurallara uymayan mekanlar hakkında Ceza Yasa’sı kapsamında cezai işlem başlatılacak.

Miting ve kitle toplantıları yapılmayacak.