Anasayfa /  Ekonomi

Kısa çalışma ödeneği nasıl alınır? Kısa çalışma ödeneği nedir?

Corona virüsü önlemleri kapsamında ekonomik olarak zarar gören birçok vatandaş kısa çalışma ödeneğinden faydalanmak için başvurularını yaptı. Kısa çalışma ödeneğine başvuru yapmayan vatandaşlar ise şartları araştırıyor. Peki Kısa çalışma ödeneği nasıl alınır? Kısa çalışma ödeneği nedir?

Abone ol
Abone ol 15 Nisan 2020 12:26

Kısa çalışma ödeneği corona virüsü önlemleriyle birlikte gündemin ilk sıralarına yükseldi. Kısa çalışma ödeneği almak isteyen vatandaşlar başvuru şartlarını araştırırken, kısa çalışma ödeneği başvurusunu tamamlayanlar ise ödemelerin nasıl yapılacağını merak ediyor. Ödemelerin nasıl yapılacağına dair net bir açıklama henüz yok.

KISA ÇALIŞMA BAŞVURU ŞARTLARI NELER?

Kısa çalışma ödeneği yeniden düzenlendi. Buna göre; işçinin kısa çalışma başlama tarihinden önceki son 60 gün hizmet akdine tabi olanlardan son üç yıl içinde 450 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödenmiş olması şeklinde uygulanacak.


 

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ KİMLER ALABİLİR?

 

İşverenin; genel ekonomik, sektörel, bölgesel kriz veya zorlayıcı sebeplerle işyerindeki çalışma süresinin önemli ölçüde azaldığı veya durduğu yönünde İŞKUR’a başvuruda bulunması ve İş Müfettişlerince yapılan uygunluk tespiti sonucu işyerinin bu durumlardan etkilendiğinin tespit edilmesi gerekmektedir.

“Yabancı işçiler kısa çalışma ödeneği alabilir mi?”

İşsizlik sigortası primleri ödeyerek çalışmaları ve gerekli şartları taşımaları hâlinde yararlanabilirler.

“Kronik hasta ve 65 yaş üstü olan kişiler kısa çalışmadan yararlanabilir mi? ”

İşyerinde kısa çalışma uygulanabilmesi için gerekli şartları taşıyan işyerlerindeki diğer işçiler gibi kronik hasta ve 65 yaş üstü olan kişiler de kısa çalışmadan yararlanabilecektir.

“Kısa çalışma talebi uygun bulunan bir işyerinde işçiler ne zaman ödenek alır?”

Kısa çalışma ödeneği, çalışmadığı süreler için işçinin kendisine ve aylık olarak ödenmektedir.

“Kısa çalışmadan yararlandıktan sonra devlete bir borç olacak mıdır?”

İstihdamı koruma amaçlı olan bu uygulamadan yararlananların devlete herhangi bir borcu olmayacaktır.

Yorumlar