Anasayfa /  Foto Galeri

Kiralık ev arayanlar, sözleşmedeki bu maddeye dikkat! İmza atmadan bu detaylara dikkat edin

Son dönemde yaşanan fahiş oranlarda artan kiralar, kiracıları oldukça canından bezdirmiş durumda. Bu ortamda doğru evi bulmak ve haklarınızı koruyacak bilgilere sahip olmak önemli. İşte kira sözleşmesi imzalarken dikkat edilmesi gereken detaylar...

Kiralık ev arayanlar, sözleşmedeki bu maddeye dikkat! İmza atmadan bu detaylara dikkat edin - Sayfa 1

Kiralar, son aylarda gündemden düşmüyor. Kiracılar, fahiş fiyat artışları, yasal sınırın üzerinde zam, ara zam talebi, tahliye baskısıyla karşı karşıya kaldığı gibi piyasada kiralık ev bulmak da çok zorlaştı.

Kiralık ev arayanlar, sözleşmedeki bu maddeye dikkat! İmza atmadan bu detaylara dikkat edin - Sayfa 2

Endeksa’nın verilerine göre, Türkiye genelinde kiralar son 1 yılda yüzde 95.5 artış gösterdi. Türkiye genelinde ortalama metrekare kira bedeli 32.9 liraya, ortalama kira 3 bin 746 liraya yükseldi.

Kiralık ev arayanlar, sözleşmedeki bu maddeye dikkat! İmza atmadan bu detaylara dikkat edin - Sayfa 3

100 EVDEN 27’Sİ KİRADA

Türkiye’de her 100 evden 26.8’i kirada, yaklaşık 6.5 milyon hanenin kiracı olduğu tahmin ediliyor. Hane halklarının tüketim harcamaları içinde konut ve kira harcamalarının oranı yüzde 25’e yaklaşıyor. Kiraların bu denli yükselmesi, bütçeleri de zorluyor. Bir de arz azalınca emlakçılar ev kiralamak isteyenleri sıraya koymaya başladı. Bu ortamda beklentileri karşılayan ve bütçeye uygun olan doğru evi bulmak, haklarınızı koruyan sözleşmeye imza atmak daha da önem kazandı.

Kiralık ev arayanlar, sözleşmedeki bu maddeye dikkat! İmza atmadan bu detaylara dikkat edin - Sayfa 4

BÜTÇEYE UYGUNLUK

Ev kiralarken öncelikle evin fiziki şartlarına, ihtiyaç ve beklentiyi karşılamasına ve bütçeye uygunluğuna dikkat etmek gerekiyor. Son dönemde yükselen fiyatlar karşısında bütçeye uygunluk ilk sıraya yerleşti. Artık evin fiziki koşullarına bakılmaksızın uygun fiyatlı evler tercih edilmeye başlandı. Ancak yine de ev kiralarken şu maddelere bakmadan geçmeyin: Dairenin tadilata ihtiyacı varsa (boya, tesisat vs.) kira tutarından düşerek tadilat yapılmasını teklif edin. Apartmanın aidatı ve ortak giderleri hakkında bilgi almayı unutmayın. Eşyalarınızın eve sığıp sığmayacağını ölçün.