Anasayfa /  Foto Galeri

Kimlik için e-İmza nasıl alınır? İşte, e-İmza almak için izlenecek yol...

Kimliklerde yeni dönem bugün 50 ilde başladı. Kısa sürede ülke geneline yayılacak e-imza uygulamasıyla birlikte vatandaşların zaman ve maliyetten tasarruf sağlaması bekleniyor. e-İmzanın kimlik kartlarına yüklenmesi 50 ilde nüfus müdürlüklerindeki nüfusmatikler aracılığıyla yapılabilecek. İşte, e-İmza almak için izlenecek yol...

Kimlik için e-İmza nasıl alınır? İşte, e-İmza almak için izlenecek yol... - Sayfa 1

İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından 21 Eylül 2020'de hayata geçirilen Hayat Kimliğinle Kolay projesinin ikinci adımını kimlik kartlarına e-İmza yüklenmesi oluşturuyor.

Kimlik için e-İmza nasıl alınır? İşte, e-İmza almak için izlenecek yol... - Sayfa 2

Elektronik imza ile ıslak imza hukuki olarak aynı geçerliliğe sahip. Bu nedenle, ıslak imza atabilecek hukuki ehliyete sahip olan herkes elektronik imza atma yetkisine de sahip olabilir. Elektronik imza firma adına atılacak ise e-İmza yetkisine sahip olacak kişi, firma tarafından seçilir. Kurumsal e-İmza'dan kurum sorumludur.

Kimlik için e-İmza nasıl alınır? İşte, e-İmza almak için izlenecek yol... - Sayfa 3

E-İMZA NEDİR?
Hayatı kolaylaştıran çözümlerden biri olan elektronik imza (e-İmza), ıslak imza ile aynı amaca hizmet eden, tek farkı fiziki ortamda değil elektronik ortamda oluşturulan bir imza çeşididir. e-İmza, ıslak imza gibi tek şekle sahip olmak yerine belirli karakterlerden, harflerden ya da sembollerden oluşan ve imzalayan tarafın kimliği ile örtüşen bir veridir.

Kimlik için e-İmza nasıl alınır? İşte, e-İmza almak için izlenecek yol... - Sayfa 4

E-İMZA NE DEMEK?
'Elektronik imza' ya da 'sayısal imza', başka bir elektronik veriye eklenen veya elektronik veriyle mantıksal bağlantısı bulunan ve kimlik doğrulama amacıyla kullanılan elektronik veridir. 'e-İmza' olarak da adlandırılır. Elektronik ortamlarda imza yerine kullanılabilen yasal kimlik doğrulama sistemidir.

Elektronik imza, elektronik belgeye girilen bir isim kadar basit olabilir. Dijital imzalar, elektronik imzaları kriptografik olarak korunan bir şekilde uygulamak için e-ticarette her geçen gün daha fazla kullanılmaktadır. Özellikle güvenli e-ticaretin öneminin artması nedeniyle daha fazla önem kazanmıştır.