Anasayfa /  Popüler  /  Kim kimdir

Rahip Brunson kim tutuklanma sebebi ne, neden tutuklandı?

Türkiye ile ABD arasında son günlerde gerginliğe neden olan ve Trump’ın açıklamalarıyla yeniden gündeme gelen Rahip Brunson kimdir? Hangi gerekçeyle tutuklandı? Brunson'un FETÖ ile ilişkisi ne? İşte gündemin yoğun tartışma konusu Brunson hakkında merak edilenler..

Abone ol
Abone ol 29 Temmuz 2018 19:06

Rahip Brunson kim tutuklanma sebebi ne, neden tutuklandı? ABD Türkiye son dakika haberi. Türkiye ile ABD arasında son günlerde gerginliğe neden olan ve Trump’ın açıklamalarıyla yeniden gündeme gelen Rahip Brunson kimdir? ABD Başkanı Donald Trump, Twitter'dan yaptığı açıklamada Türkiye'de ev hapsine alınan ABD'li rahip Andrew Brunson'un serbest bırakılması çağrısı yaptı. Trump paylaşımında, "ABD, Türkiye'ye büyük Hristiyan, aile adamı ve mükemmel bir insan olan Pastör Andrew Brunson'un uzun süreli tutukluluğu için büyük yaptırımlar uygulayacak. Bu masum inanç adamı derhal serbest bırakılmalı!" ifadelerini kullandı. ABD'li rahip Andrew Brunson 9 Aralık 2016'de tutuklanmıştı. Rahip Brunson hakkında örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlediği" gerekçesiyle 15 yıla kadar, "Devletin gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etmek" suçlamasından 20 yıla kadar hapis cezası talep edilmişti. Mahkeme bugün Brunson'a ev hapsi kararı verdi. Brunson'a elektronik kelepçe takılacağı öğrenildi.

'Papazı yeniden tutuklayın'

ABD’li papaz Brunson terör örgütleri FETÖ ve PKK adına suç işlediği gerekçesiyle 9 Aralık 2016’da tutuklandı. Brunson hakkında İzmir Cumhuriyet Savcısı Berkant Karakaya tarafından hazırlanan iddianamede, din adamı görüntüsü altında söz konusu terör örgütleri adına suç işlediği ve genel stratejileri kapsamında eylem birlikteliği içinde olduğu, örgütlerin amaçlarını bilerek ve isteyerek iş birliği yaptığı belirtilmişti.

Brunson’ın FETÖ’nün üst düzey mensupları ile kod isimlerini bilerek görüştüğü, bu kapsamda örgütün sözde eski Ege bölgesi imamı ve firari Bekir Baz ve yardımcısı Murat Safa ile hakkında “silahlı terör örgütü üyesi olmak” suçlamasından dava açılan tutuklu sanık Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Başkanı Taner Kılıç ile görüşmeler yaparak strateji belirlediği iddia edilmişti.

FETÖ İMAMI İLE 293 GÖRÜŞME

Brunson’ın ABD’li bir askere gönderdiği 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminin başarısız olmasından üzüntü duyduğuna ilişkin mesaj içeriklerine yer verilen iddianamede, cep telefonundaki “Türkleri sallayacak bazı olayları bekliyorduk. İsa’ya dönmek için gerekli koşullar oluştu. Darbe teşebbüsü bir şoktu. Birçok Türk geçmişte de olduğu gibi askeriyeye güvendi ancak bu sefer çok geçti. Ve darbe teşebbüsünden sonra bu başka bir sallama. Sanırım olaylar daha da kötüye gidecek. Sonunda biz kazanacağız.” mesajı da dosyaya eklenmişti. Teknik incelemede de sanık Brunson’ın, görüşmediğini öne sürdüğü FETÖ’nün sözde Ege bölge imamı firari sanık Bekir Baz ile birbirlerine çok yakın yerde 293 kez GSM sinyali de tespit edilmişti.

TALEP 3 KEZ REDDEDİLDİ

Brunson dava açıldıktan sonra 3 kez hakim karşısına çıkmıştı. Mahkeme, üç duruşmada da tahliye talebini reddettiği Brunson ile önceki gün sürpriz bir karar almıştı. Mahkeme sağlık sorunları nedeniyle Brunson’un hakkındaki tedbirini tutukluluktan ev hapsine çevirmişti. “FETÖ ve PKK adına casusluk yapmak”, “örgüt adına suç işlemek” “askeri casusluk” gibi ağır suçlamalarla yargılanan Brunson’un tahliye edilmesine tepkiler sürerken ABD’den gelen açıklamalar bardağı taşırdı. Kamuoyu, ABD’nin küstah açıklamalarına verilecek en güzel cevabın Papaz Brunson yeniden tutuklanması olacağı görüşünde birleşti.

Bu dil kabul edilemez

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada küstahlığa tepki gösterdi. Çavuşoğlu, “Türkiye’ye kimse dikte edemez, tehdidi tolere etmeyiz. Hukuk kuralları herkes istisnasız için geçerlidir” diye konuştu. Çavuşoğlu, ardından da ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’yu arayarak açıklamaları görüştü. Görüşmenin içeriği ile ilgili bilgi verilmedi.

ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPTIK

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy ise yazılı bir açıklama ile bu tehditkar dilin kabul edilemeyeceğini ifade etti. Aksoy şunları kaydetti: “Türkiye’ye kimse emir veremez ve tehdit edemez. Ülkemiz ABD ile ilişkilerini düzeltmek için üzerine düşeni yapmıştır. ABD Yönetimi’nin ilişkileri hiçe sayan tehditkar mesajlarını kabul etmemiz mümkün değildir”

RAHİP BRUNSON KİMDİR?

ABD'li rahip Andrew Brunson 9 Aralık 2016'de tutuklanmıştı. Rahip Brunson hakkında örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlediği" gerekçesiyle 15 yıla kadar, "Devletin gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etmek" suçlamasından 20 yıla kadar hapis cezası talep edilmişti. Mahkeme bugün Brunson'a ev hapsi kararı verdi. Brunson'a elektronik kelepçe takılacağı öğrenildi. Peki ABD’li Rahip Andrew Brunson kimdir? Andrew Brunson 198 yılında doğmuştur. Trinity Evangelical Divinity School, Erskine Theological Seminary, Aberdeen Üniversitesi'nden mezun olan Brunson'un Jacqueline Furnari adında bir çocuğu vardır.

YARDIMCI VE TRUMP'TAN TEHDİT GİBİ AÇIKLAMA

Ev hapsine alınan Rahip Brunson ile ilgili ABD Başkana Trump ve yardımcısı Mike Pence Türikiye'ye yaptırım tehdidinde bulundu.  Pence cezaevinden çıkan ancak ev hapsi devam eden ABD'li rahip Andrew Brunson ile telefonda görüştüğünü açıkladı. Pence daha sonra katıldığı bir konferansta rahibin serbest kalmaması halinde Türkiye'ye yaptırım uygulayacaklarını söyledi. ABD Başkan Yardımcısı, Twitter'dan yaptığı açıklamda ise "Cezaevinden tahliyesinin ardından rahip Andrew Brunson ile telefonda görüştüm. Cezaevinden çıkmış olsa da, bu din adamı hala ev hapsinde. Tamamen serbest bırakılmasını ve ABD’ye geri dönmesini sağlamak için ABD Başkanı ve tüm yönetimin çalışmaya devam edeceği konusunda onu temin ettim" ifadelerini kullandı. 

ABD Başkanı Donald Trump ise Twitter'dan yaptığı açıklamada Türkiye'de ev hapsine alınan ABD'li rahip Andrew Brunson'un serbest bırakılması çağrısı yaptı. Trump paylaşımında, "ABD, Türkiye'ye büyük Hristiyan, aile adamı ve mükemmel bir insan olan Pastör Andrew Brunson'un uzun süreli tutukluluğu için büyük yaptırımlar uygulayacak. Bu masum inanç adamı derhal serbest bırakılmalı!" ifadelerini kullandı.

Ekim 2016'da PKK ve FETÖ adına suç işlemek ve casusluk suçlamalarıyla tutuklanan Andrew Brunson, Çarşamba günü İzmir Cezaevi'nden tahliye edilerek ev hapsine alınmıştı.

FETÖ ve PKK terör örgütü adına suç işlediği iddiasıyla 9 Aralık 2016'dan beri tutuklu bulunan ABD'li Rahip Andrew Craig Brunson, "sağlık sorunları" dikkate alınarak, adli kontrol kararıyla ev hapsine alınmıştı. ABD'den ilk tepki Dışişleri Bakanı Pompeo'dan gelmişti. Pompeo "Karardan memnunuz ancak yeterli değil" demişti.

ABD'DEN TÜRKİYE'YE KREDİ YAPTIRIMI

ABD Başkanı Donald Trump, ev hapsine alınan ABD'li rahip Andrew Brunson'un serbest bırakılmaması durumunda Türkiye'ye yaptırım uygulanacağını söyledi. Twitter hesabından açıklama yapan Trump, "Amerika Birleşik Devletleri, büyük bir Hıristiyan, aile adamı ve harika bir insan olan Pastor Andrew Brunson'ı uzun süredir tutuklu yargılayan Türkiye'ye büyük yaptırımlar uygulayacak. Brunson büyük acı çekiyor. Bu masum inanç adamı hemen serbest bırakılmalı!" dedi.

Trump'ın tehdidinin ardından ABD Senato Dış ilişkiler Komisyonu Türkiye’nin uluslararası kuruluşlardan kredi almasını kısıtlayan bir tasarıyı kabul etti.

ABD'de Cumhuriyetçi ve Demokrat Partili altı senatör, "Türk hükümeti ABD vatandaşlarının haksız yere tutuklamaya son verene dek" Türkiye'nin uluslararası mali kuruluşlardan borç almasını kısıtlayan bir yasa tasarısı sunmuştu. Tasarı, ABD'li pastör Brunson'ın tutukluğunun sürmesi kararının ardından geçtiğimiz hafta sunulmuştu.

"Türkiye Uluslararası Mali Kurumlar Yasası" adı verilen tasarıda, Dünya Bankası ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'nın ABD'li başkanlarına, insani amaçlar dışında Türkiye'ye gelecekte verilecek kredilere karşı çıkması direktifi veriliyor.

TÜRKİYE'DEN ABD'YE RAHİP TEPKİSİ

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu sosyal medya hesabı üzerinden bir açıklama yaparak ABD'nin 'Brunson' açıklamasına tepki gösterdi. Çavuşoğlu, "Türkiye'ye kimse dikte edemez, tehdidi tolere etmeyiz" dedi.

9 Aralık 2016'de tutuklanan ve casuslukla suçlanıp 35 yıla kadar hapis cezası istenen ABD'li rahip Andrew Brunson hakkında ev hapsi kararı alındı. Bu gelişmelerin ardından Trump'tan Türkiye'ye yaptırım tehdidi geldi. Ve "Andrew Brunson kimdir?" sorusu sorulmaya başlandı.


Etiketler Rahip Brunson kim
Yorumlar