Anasayfa /  Popüler  /  Kim kimdir

Cumhuriyet Tarihimizin Çok Yönlü İsimlerinden Karaoğlan Bülent Ecevit Hakkında 12 Bilgi! Bülent Ecevit Kimdir?

19 Mayıs 2006 tarihinde geçirdiği beyin kanamasıyla yoğun bakıma alınan Bülent Ecevit, hayatta kalmak adına direndiği 172 günün sonunda; 5 Kasım 2006’da yaşamını yitirir. 1925 İstanbul doğumlu olan Ecevit’in şairliği de hepimizin malumudur. Ressam bir anne ve profesör bir babadan dünyaya gelmenin adeta izlerini taşır. Siyasî maratonundaysa yakın tarihimizin kritik olaylarında pek çok kez başbakanlık görevlerinde bulunur. Naif ve sevgi doludur; ancak ülke hakkındaki kritik konularda yeri geldi mi gözü kara birine dönüşür. Kitleleri peşinden sürüklediği ve heyecanlandırdığı yıllar onun ‘’Karaoğlan Efsanesi’’ni yazdığı yıllar olur. Bunun yanı sıra Ecevit önemli bir şairdir ve bu bakımdan edebiyat alanında yürüdüğü uzun maratonunda da bize şahane şiirler bırakır. Öyle ki gençlik yıllarında ahbaplık ettiği isimlerden biri de Can Yücel’dir. Çocukluk yılları, başarıları, Kıbrıs Harekâtı gibi parelerle 12. ölüm yıldönümünde Ecevit’i tanımaya çalışacağız.

Abone ol
Abone ol 05 Kasım 2018 23:42

1. Erken yıllar

Bülent Ecevit 1925 yılında İstanbul’da dünyaya gelir. 1944 yılında Robert Koleji’nden mezun olarak lisans hayatına adım atar. İlkin Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi, ardından Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi’ne kaydolursa da üniversite hayatını devam ettirmez. Robert Koleji’nin ardından Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü’ne İngilizce çevirmeni olarak girer. 1946 – 1950 yılları arasında Londra’da Türk Basın Ataşeliğinde çalışır.

2. Gazetecilik hayatı

Zaten lise mezuniyetinden sonra basın ve yayın işlerinde kendini gösteren Ecevit çok geçmeden gazetelerde çalışmayı da sürdürür. 1950 ile 1960 yıllarında ‘’Ulus’’ gazetesinde, ardından ‘’Yeni Ulus’’ ve ‘’Halkçı’’ gazetelerinde yazar ve yazı işleri müdür olarak görev yapar. 1965’li yıllarda ‘’Milliyet’’ gazetesinde günlük yazılar yazar. 1970’lere geldiğimizde ise Ecevit’in dergicilik alanında da teşebbüslerini olduğunu görürüz: 1972’de ‘’Özgür İnsan’’, 1981’de ‘’Arayış’’, 1988’de ise ‘’Güvercin’’ dergilerini çıkarır.

3. Rahşan Ecevit ile evlilikleri

Bir şairle bir ressamın siyaset rüzgarlarının altında yaşadıkları bir aşktır onlarınki. Birbirleriyle sınıf arkadaşı olan ikili 1946’da yılında aşklarını evlilikle taçlandırırlar. Rahşan Ecevit 1923 Bursa doğumludur. Ressam ve yazar kişiliğinin yanı sıra yol arkadaşı ve eşiyle beraber sürdürdüğü bir politik hayata da sahiptir. Tanışma anları şöyle bir güzel hikâyeyle başlar: Robert Koleji’nde okudukları sırada, kutlanacak olan Cumhuriyet Bayramı gereği Ecevit şiir okuyacakken Rahşan Hanım da resme yeteneği nedeniyle piyesin dekorunu yapar. Ecevit’in Rahşan Hanım’a bir arkadaşını göndererek kendisiyle tanışmak istediğini ifade etmesiyle bu aşkın ilk günleri de başlamış olur.

4. Siyasete giriş yılları

Ecevit’in siyasete ilk atıldığı yıl 1954’tür. Bu tarihte Cumhuriyet Halk Partisi’nin Çankaya Gençlik Ocağına katılır. Ardından 1957 seçimlerinde CHP’den milletvekili olarak seçilir. 1961 yılında İsmet Paşa’nın kurduğu hükümette Çalışma Bakanı olarak görev alır. 1965 yılında Zonguldak Milletvekilliği yapan Ecevit’in genel başkanlığa yükselişi ise yedi sene sonra olur. 12 Mart 1971 muhtırasına olan tavrından dolayı İnönü ile ayrışan Ecevit Genel Sekreterlik’ten önce istifa eder. CHP’nin 1972 yılındaki parti meclisi adına yapılan güven oylamasında çoğunluğun oylarını alarak CHP Genel Başkanlığı’na seçilir.

5. Karaoğlan hikâyesi

Halkın içinde olmayı seven, yüzü onlara dönük bir siyaset adamıdır Ecevit. Söylediği çeşitli vaatlerle ve imza attığı pek çok başarısıyla halkta bir heyecan uyandırmayı başarır. 1973 seçim kampanyalarında köylü bir kadının kendisine ‘’Karaoğlan’’ şeklinde hitap etmesi çok hoşuna gider ve bundan sonra bu lakapla anılmaya başlar.

6. Kıbrıs Barış Harekâtı

1974’teki CHP – MSP koalisyonuna denk gelen harekât Türkiye için unutulmaz zaferlerden biridir. Temmuz ayında Yunanistan desteğiyle Rumlar Kıbrıs’taki III. Makarios’u devirir ve Kıbrıs’ın Yunanistan’a dahil edilmesinin ilk adımları da atılmış olur. 20 Temmuz sabahı ise gökyüzünden inen Türk paraşütçüler halkı Rum çetelerinin yarattıkları kaostan kurtarmayı amaçlar. Başta Karaoğlan Bülent Ecevit olmak üzere o gece pek çok siyasetçi sabaha kadar uyumaz; zira Türk askerinden haber alamazlar. Sabah vakti Türk jetlerinin görünmesi ise herkese derin bir nefes aldırır.

7. Ayşe tatile çıkabilir


(function(d,e,f){var g=e.createElement("script");g.type="text/javascript",g.src="https://trhaberler-com.cdn.vidyome.com/vme/builds/get.js",g.asyc=!0,g.setAttribute("id",`vme-data-${f}`),g.setAttribute("sticky-id",`${f}`),g.onload=function(){d.VME.create(f)},e.getElementById(`vme-sc-${f}`).parentNode.insertBefore(g,e.getElementById(`vme-sc-${f}`).nextSibling)})(this,document,"TfssSjOntYa");

Türk siyasî tarihinin en meşhur sözlerinden biri olan bu ifade harekâttan sonra söylenmiş bir sözdür. Amerika ile İngiltere’nin bu çatışmayı masada bitirme isteği vardır. Bu nedenle Türk ve Yunan taraflar Cenevre’de bir görüşmeye çağrılır. Türkiye’nin amacı Kıbrıs’taki tüm Türklerin güvenliğini sağlamakken Rumların amacı Türk askerlerini o bölgeden çıkarmaktır. Cenevre görüşmesi sürerken Türk köylerindeki tehlike de berdevam. Görüşmelerden olumlu bir sonuca ulaşılamayacağını anlayan dönemin Dışişleri Bakanı Turan Güneş o mühim lafı eder: ‘’Ayşe tatile çıkabilir.’’ Ayşe, Turan Güneş’in kızıdır ve ikinci harekâtın parolası bu isimle özdeşleşir. İkinci harekâttan da başarıyla çıkılması yüzleri güldürür. Karaoğlan bu başarısıyla halkta büyük bir coşku ve heyecan yaratır.

8. Cumhurbaşkanlık teklifini reddediş

Beş defa başbakanlık ve defaatle milletvekilliği yapan Ecevit kendisine edilen cumhurbaşkanlık teklifini ise kibarca geri çevirir. Üniversite mezunu olmaması nedeniyle cumhurbaşkanlığı yapamayan Ecevit koalisyon partilerinin bu hükmü değiştirmeye yönelik teklifini kabul etmez.

9. Suikastlar

Ecevit tüm bunların yanında suikastlarla da uğraşır. 29 Mayıs 1977’de seçim kampanyası için gittiği İzmir’de suikasta uğrar. 1976’da Henry Kissinger tarafından Kıbrıs sorunu üzerine aldığı davetle New York’a giden Ecevit burada da suikasttan sağ kurtulur. Ecevit, sayısı ona yakın suikast girişimlerinin bazılarını önceden öğrendiği halde programını asla değiştirmez.

10. Rahşan Ecevit’in anlattıkları

Rahşan Ecevit, Bülent Ecevit ile verdiği omuz omuza siyasî mücadelesinde en az Karaoğlan kadar gözü pektir. Sanatçı kişiliği ile de bilinen Rahşan Hanım’ın 2002 çıkışlı ‘’Pülümür’de aşk: 1960’lar Türkiyesi’nden bir kesit’’ adlı bir de kitabı vardır ve eser daha sonra sahnelenir. Karaoğlan’ın son günleri üzerine söyledikleri:


(function(d,e,f){var g=e.createElement("script");g.type="text/javascript",g.src="https://trhaberler-com.cdn.vidyome.com/vme/builds/get.js",g.asyc=!0,g.setAttribute("id",`vme-data-${f}`),g.setAttribute("sticky-id",`${f}`),g.onload=function(){d.VME.create(f)},e.getElementById(`vme-sc-${f}`).parentNode.insertBefore(g,e.getElementById(`vme-sc-${f}`).nextSibling)})(this,document,"kERDPdmJ7j5");

11. Bülent Ecevit’in kendi sesinden şiirleri


(function(d,e,f){var g=e.createElement("script");g.type="text/javascript",g.src="https://trhaberler-com.cdn.vidyome.com/vme/builds/get.js",g.asyc=!0,g.setAttribute("id",`vme-data-${f}`),g.setAttribute("sticky-id",`${f}`),g.onload=function(){d.VME.create(f)},e.getElementById(`vme-sc-${f}`).parentNode.insertBefore(g,e.getElementById(`vme-sc-${f}`).nextSibling)})(this,document,"CbPNTVAWncH");

12. El ele büyüttüler sevgiyi

Karaoğlan’ın biricik aşkı Rahşan Ecevit’e yazdığı o duygu yüklü şiir:

El Ele Büyüttük Sevgiyi

Birlikte öğrendik seninle

avcumuzda yüreği çarpan

kuşa sevgiyi

elele duyduk kumsalda denizin

milyon yılda yonttuğu

taşa sevgiyi

tırtılları tanıdık seninle baharda

tırtılken daha sevmeyi öğrendik

sevgiden üreyen kelebeği

toprağı evimiz gibi sevdik seninle

birlikte sevdik kuru toprakta

ev küren köstebeği

köstebeğinden toprağına taşına

tırtılından kelebeğine kuşuna

elele sevdik bu dünyayı

acısıyla sevinciyle sevdik

yazıyla kışıyla sevdik

köy-köy ülke-ülke

gökler gibi sardı dünyayı

yağmur gibi sızdı dünyaya

dünya kadar oldu sevgimiz

elele büyütüp elele derdik

elele derip insana verdik

verdikçe çoğalan sevgimizi




Yorumlar