Anasayfa /  Popüler  /  Kim kimdir

11. yılında Hrant Dink cinayeti hala çözülemedi? Hrant Dink kimdir?

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni gazeteci Hrant Dink'in öldürülmesinin üzerinden tam 11 yıl geçti. Peki bu 11 yılda neler yaşandı, soruşturma ve dava sürecinde hangi aşamalardan geçildi? İşte 11 yılın hikayesi...

Abone ol
Abone ol 18 Ocak 2018 23:35

O sabahki yazısında içindeki güvercin tedirginliğinden bahsetmiş, saat 15:00 sularında Şişli'de çıkardığı gazetesinin önünde vurularak öldürülmüştrü Hrant Dink. Suikastin ardından dönemin İçişleri Bakanı, İstanbul Valisi ve İstanbul Emniyet Müdürü kameraların karşısına geçti. Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ''Bu iş örgüt işi değil, milliyetçi duygularla birkaç kişi tarafından işlenmiş'' dedi.

Milliyetçi duygularla cinayeti işlediği iddia edilen Ogün Samast 17 yaşındaydı ve Dink davasının ilk duruşması 2007 yılının temmuz ayında başladı. 18 sanıklı ve 12 saat süren o ilk duruşmada tetikçi Ogün Samast, azmettirici Yasin Hayal, Hayal'in cinayetin planlayıcısı olarak suçladığı Erhan Tuncel de yargılananlar arasındaydı. Dink ailesinin avukatlığı için 500 avukat başvuruda bulunmuştu.





8 Ekim 2007 günü savcılık soruşturma dosyasına ilişkin gizlilik kararı aldı. Böylece soruşturma dosyası dink ailesi avukatlarına da kapatılmış oldu.

Aynı günlerde Samsun ve Trabzonda da polis ve jandarma hakkında davalar açıldı. Ama İstanbul'daki davayla o davalar tüm taleplere rağmen birleştirilmedi.

Sonraki süreçte tetikçi Ogün Samast'ın dosyası, suçun işlendiği tarihte, 18 yaşın altında olduğu gerekçesiyle ayrıldı ve çocuk mahkemesine gönderildi. Samast, 25 Temmuz 2011'de, "Tasarlayarak adam öldürmek" ve "ruhsatsız silah taşımak" suçlarından 22 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırıldı.

2012 yılında ise mahkeme cinayet için 'örgüt yok kararı' verdi. Yasin Hayal'e azmettirici olarak müebbet hapis cezası, Erhan Tuncel'e için ise beraat kararı verdi.

Aynı yıl devlet denetleme kurulu dink cinayeti ile ilgili raporunu yayınladı. O raporda Hrant Dink'in yaşam hakkının savunulmasında ağır kamu hizmeti kusuru var denildi.

2013 yılında Yargıtay Dink davasında verilen kararları bozdu ve yargılama yeniden başladı. Yargılanma sırası bu kez kamu görevlilerindi.

2104 Aralık ayında Fetullah Gülen cemaatine yönelik başlatılan soruşturmalar Dink cinayetine kadar uzandı. Aralarında Ramazan Akyürek, Ali Fuat Yılmazer gibi isimlerinde bulunduğu emniyetçiler tutuklandı cezaevine konuldu.

2015 yılında ise bu kez yargılanma sırası jandarna görevlilerine gelmişti. Başta dönemin Trabzon İl Jandarma Alay Komutanı Albay Ali Öz olmak bazı asklerler hapis ceasına çarptırıldı.

5 Eylül 2016'da cinayet gününe ait yeni görüntüler ortaya çıktı. O görüntülerde Ogün Samast'ın yalnız olmadığı, etrafta onu izleyen 6 jandarma istihbarat görevlisi vardı.

Bir yandan dava devam ederken Hrant Dink'in öldürüldüğü 19 Ocak'ta her yıl Dink'in ailesi, sevenleri ve vatandaşlar Agos gazetesinin önüne akın etti. Hrant Dink'i ağıtlarla ve karanfillerle andılar.

Hrant Dink kimdir?

Hrant Dink, 1954 yılında Malatya’da dünyaya geldi. Babası Sivas'ın Gürün ilçesinde, annesi Gülvart ise Sivas'ın Kangal ilçesinde doğup büyümüştü. Anne ve babası 1961 yılında İstanbul'a taşınmalarının ardından boşandı. Hrant ve iki kardeşi Gedikpaşa’daki Ermeni Yetimhanesi'ne yerleştirildi.

Dink bu sırada Türkiye'de gelişmekte olan sol siyasetten etkilendi ve Türkiye Komünist Partisi / Marksist-Leninist çizgisinde siyaset yapmaya başladı. O yıllarda, örgüt ile Ermeni cemaatinin ilişkilendirilmesini önlemek amacıyla ismini mahkeme kararı ile Fırat olarak değiştirdi.

Liseyi bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi'nde zooloji eğitimi aldı. Bir süre sonra yetimhanede birlikte büyüdükleri Rakel ile evlendi.

Kardeşleriyle birlikte açtığı yayınevi ve kırtasiye işlerini sürdürürken, eşi Rakel’le kendileri gibi Anadolu’dan gelen kimsesiz ve yoksul çocukların yetiştiği Tuzla Ermeni Çocuk Kampı’nı yönetmeye başladı. Açılışından 21 yıl sonra kampa devlet el koydu. Askerliğini Denizli Piyade Alayı'nda sekiz ay kısa dönem er olarak yaptı.

Bazı gazetelerde kitap eleştirileri ile yazı hayatına başladı. Basında çıkan yanlış haberlere gönderdiği düzeltmeler ile adı duyulmaya başladı. İstanbul Ermeni Patrikhanesi’ne, "Ermeni toplumu çok kapalı yaşıyor, kendimizi iyi anlatırsak önyargılar kırılır" diyerek bu amaçla Türkçe ve Ermenice bir gazete çıkarmayı önerdi. 5 Nisan 1996 tarihinde ilk sayısı yayınlanan Agos gazetesinin kuruculuğunu, yayın yönetmenliğini ve başyazarlığını üstlendi. Agos dışında Zaman ve Birgün gazetelerinde yazdı. Yazılarında Türkiye'deki her etnik topluluğun barış içinde yaşaması gerektiğinin altını çizen Dink, aynı zamanda Ermeni cemaatinin patrikhane dışında sivil bir merkezi olması gerektiğini de söylüyordu.

Davalar

Hrant Dink hakkında, Türk Ceza Kanununun 301. maddesini ihlal etmekten davalar açılmıştır:

Ermeni Diasporası'na 1915 olayları için soykırım kelimesini içermeyen daha yumuşak muhalefet yürütmeleri çağrısında bulundu. Bunlara karşılık 2002 yılında Urfa'da verdiği bir konferansta "Ben Türk değil Türkiyeliyim ve Ermeniyim" dediği için "Türklüğü aşağılamaktan" üç yıl yargılanarak, beraat etti.13 Şubat 2004'te yayımlanan bir makalesindeki ""Türk"ten boşalacak o zehirli kanın yerini dolduracak temiz kan, Ermeni'nin Ermenistan'la kuracağı asil damarında mevcuttur." sözleri nedeniyle 301. maddeden "Türklüğe hakaret" suçlamasıyla yargılandı ve aksi yönde verilen bilirkişi raporuna rağmen 6 ay hapis cezası aldı ancak cezası ertelendi. Dink, bu dava için AİHM'ye başvurmaya hazırlanmaktaydı. Dink' in yargılanmakta olduğu iki dava daha vardı.

Reuters'a "Evet 1915’te olan bir soykırımdı çünkü dört bin yıldır bu topraklarda yaşayan bir halk ve onun uygarlığı artık yok" biçiminde bir demeç verdi. Bu, 1915-1918 yıllar arasında Osmanlı'da Ermeni Kırımı'ndaki olayları konusunda Ermeni diasporasına yakın tutum sergilediğini gösterdi; ancak onlardan ayrıştığı nokta şuydu: Bu iddiaların temelini oluşturan Vahakn N. Dadrian'ın, Ermeni toplumuyla Türk toplumunun arasının açılmasından Osmanlı yönetimini sorumlu tutmasına rağmen; Hrant Dink, bu durumun esas sorumlusunun Avrupa ülkeleri olduğunu iddia ediyordu.

Suikast

Hrant Dink 19 Ocak 2007'de Şişli'de Halâskârgazi Caddesi üzerindeki Agos Gazetesi'nin çıkışında, 14:54'de yakın mesafeden yapılan üç el silah atışıyla öldürüldü. Katil zanlısı olarak, 19 yaşındaki Ogün Samast adlı bir kişi, güvenlik kameralarından elde edilen görüntülerin yayınlanmasından sonra, kendi babası tarafından polise ihbar edilerek, Samsun otogarında sivil giyimli jandarma ve polis ekipleri tarafından yakalandı.

Hrant Dink, Türkiye'de 1909 yılından bu yana, suikast sonucu öldürülen 62. gazeteci oldu.


Yorumlar