Anasayfa /  Sağlık

Kıl kökü iltihabı nedir?

Bakteriyel veya fungal bir enfeksiyondan kaynaklanan kıl kökü iltihabı (folikülit) yaşamı tehdit edici bir durum olmamasına rağmen, şiddetli enfeksiyonlar kalıcı saç dökülmesine ve yara izlerine neden olabilir. Kıl kökü iltihabı, boyun ve kasıklar gibi derinin kıvrım yerleri ile sakal bölgesi ya da cinsel organlar gibi sürtünmeye maruz kalan alanlarda daha kolay oluşur. Peki, kıl kökü iltihabı nedir? Belirtileri ve tedavisi ile ilgili bilinmesi gerekenlere bir göz atalım...

Abone ol
Abone ol 14 Kasım 2019 10:29

En sık sakal bölgesinde, kollarda, sırtta, kalçalarda ve bacaklarda görülen kıl kökü iltihaplanması, aynı zamanda cilt gözenekleri tıkandığında da görülür. Cilt üzerinde sivilcelere benzeyen küçük şişliklerin ortaya çıkar ve rahatsız edici olmasına rağmen, folikülit her yaştan insanı etkileyebilecek nispeten zararsız bir durumdur. Peki, kıl kökü iltihabı nedir? Belirtileri ve tedavisi ile ilgili merak edilenleri haberimizde sizler için derledik…

KIL KÖKÜ İLTİHABI (FOLİKÜLİT) NEDİR?

Kıl kökü iltihabı ya da folikülit, saç köklerinin iltihaplandığı genel bir cilt rahatsızlığıdır. Genellikle bakteriyel veya fungal bir enfeksiyondan kaynaklanır.

Folikülit vücudun herhangi bir bölgesinde görünebilirken (dudaklar, ellerin avuç içi ve ayak tabanları hariç), en sık kol, bacak, kalça, genital bölge, göğüs, sırt, kafa ve yüzü etkiler. Bu durum beyaz, irin dolu küçük kırmızı yumrular olarak ortaya çıkar.

KIL KÖKÜ İLTİHABININ NEDENLERİ

Folikülite genellikle bakteriyel bir enfeksiyon, genellikle Staphylococcus aureus veya staph neden olur. Bununla birlikte, mantar enfeksiyonları, virüsler ve folikülün fiziksel travması, folikülite katkıda bulunabilir.

Etiketler kıl kıl iltihabı
Yorumlar