Anasayfa /  Güncel

Kıbrıs Barış Harekatı kaç yılında oldu? Kıbrıs Barış Harekatı nedir?

Türkiye Cumhuriyeti Yakın tarihinde ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti tarihinde önemli bir yer tutan Kıbrıs Barış Harekatı araştırılıyor. TRT 1 ekranlarında yayınlanmaya başlayan Bir Zamanlar Kıbrıs dizisiyle birlikte gündeme oturan Kıbrıs Barış Harekatı tarihi, sonuçları ve harekata dair her şey merak konusu oldu. Peki, Kıbrıs Barış Harekatı kaç yılında oldu? Kıbrıs Barış Harekatı nedir, parolası ve sonuçları ne?

Abone ol
Abone ol 11 Mayıs 2021 12:44

Kıbrıs'ta yaşayan Türklerin başından geçenleri anlatan Bir Zamanlar Kıbrıs dizisi Kıbrıs Barış Harekatı araştırmalarını arttırdı. Kıbrıs Barış Harekatı kaç yılında oldu? Kıbrıs Barış Harekatı nedir, parolası ve sonuçları ne?

KIBRIS BARIŞ HAREKATI ENDİR, TARİHİ NE? 

Kıbrıs Harekâtı yani TSK kod adı: "Atilla Harekâtı", 20 Temmuz 1974'te Başbakan Bülent Ecevit’in liderliğinde Türk Silahlı Kuvvetlerinin Kıbrıs'ta başlattığı askeri harekât. Harekâtın ilk ayağı Yunanistan hükûmetinin desteğiyle gerçekleştirilen 15 Temmuz 1974 darbesinins ardından düzenlendi. 14 Ağustos günü başlatılan ikinci harekâtla Kuzey Lefkoşa da dahil olmak üzere adanın yüzde 37'sinin Türk kontrolüne geçmesiyle sonuçlandı.140 bin ila 200 bin Rum adanın kuzeyinden, 42 bin ila 65 bin Türk adanın güneyinden göçmen oldu. 

Türkiye Cumhuriyeti harekâtın Zürih ve Londra Antlaşması'nın 4. maddesine istinaden gerçekleştirildiğini savunmaktadır. Fakat Birleşmiş Milletler ve Avrupa Konseyi bu harekâtı işgal olarak değerlendirmektedir.

20 Temmuz 1974 tarihinde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 353 sayılı kararında "Uluslararası güvenlik ve barış için ciddi tehlikeye yol açan ve bölge üzerinde olağanüstü infiale müsait bir ortam yarattığından Birleşmiş Milletler ciddi bir endişe duymaktadır...Tüm devletlerin Kıbrıs Cumhuriyeti'nin toprak bütünlüğüne saygı duyması gerekir...Yabancı askeri müdahaleye derhal son verilmelidir." diyerek harekata karşı olduğunu belirtti ve ateşkese çağırdı. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi 11 Mayıs 1984 tarihindeki 550 sayılı kararında ise durumu "işgal" olarak niteledi.

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi, 29 Temmuz 1974 tarihli 573 sayılı kararında birinci harekâtın uluslararası antlaşmalar çerçevesinde gerçekleştiğini belirtti. Birinci harekâtın antlaşmalar çerçevesinde yasal bir müdahale olarak değerlendirilmesi mümkündür; ancak belli bir bölgede kontrol kurulmasını sağlayan ikinci harekât bu kapsamda değerlendirilmemektedir. Uluslararası kuruluş kararlarının çoğu, oluşan durumu "yasa dışı istila" olarak tanımlamaktadır. 

KIBRIS BARIŞ HAREKATI'NDA KAÇ ASKER ÖLDÜ?

Kıbrıs Barış Harekâtı sonunda tarafların kayıpları şöyleydi: Türk Silahlı Kuvvetleri'nden 415 Kara, 65 Deniz, 5 Hava, 13 Jandarma olmak üzere toplam: 498 şehit ve 1.200 yaralı vermiştir. Kıbrıs Türk tarafı ise, 70 mücahit ölü, 270 sivil ölü, 1,000 yaralı. Kıbrıs Türkleri genel olarak 1672 şehit ve binlerce yaralı vermiştir. Rumlar ve Yunanlar ise 4 bin ölü, 12 bin yaralı vermiştir.

Savaşın dışında olmasına rağmen BM Barış Gücü askerleri de kayıp vermişti: 3 Avusturyalı asker ölmüş, 24 Avusturyalı, 17 Finlandiyalı, 4 İngiliz ve 3 Kanadalı asker de yaralanmıştı.

1975 yılında Kıbrıs Türk Federe Devleti, 15 Kasım 1983'te ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kurulmuştur. 

Yorumlar