Anasayfa /  Politika /  Chp

Kemal Kılıçdaroğlu'ndan 'Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem' açıklaması

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, altı muhalefet partisinin üzerinde uzlaşı sağladığı 'Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'e yönelik eleştirileri yanıtladı. "Kimse öküz altında buzağı aramasın" dedi.

Abone ol
Abone ol 06 Mart 2022 18:20

CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi temsilcilerinin uzlaştığı 'Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Mutabakat Metni', geçtiğimiz günlerde altı muhalefet liderinin katıldığı ortak açıklama ile kamuoyuna duyuruldu.

Gelişme, birliktelik görüntüsü verilmesi açısından önemli bulunsa da mutabakat metni bazı eleştirilere de maruz kaldı. Özellikle sol kesimden gelen eleştiriler üç başlıkta toplanıyordu.

• Ortak metinde 1921 Anayasası’na atıf yapılırken, Türkiye’nin en demokratik, en özgürlükçü anayasası olarak bilinen 1961 Anayasası’na atıf yapılmamış olması.

• Mutakabat metninde Atatürk’e ilkesine atıf yapılmaması.

• Metinde laiklik ilkesine yer verilmemesi eleştirisi.

Halk TV yazarı Fikret Bila, söz konusu eleştirilerle ilgili CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile konuştu . 

Ana muhalefet partisi lideri, “1921 Anayasası, devletin dini İslamdır, hükmü vardır. Demokratik laik 1961 Anayasası varken neden 1921’e atıf yapılıyor, eleştirisine ne diyorsunuz?” şeklindeki soruya şu yanıtı verdi:

“Kimse öküz altında buzağı aramasın. Bu metin iyi niyetle hazırlanmış ve 100. yılında cumhuriyetimizi demokrasiyle taçlandırmayı ortak hedef olarak belirlemiş bir metindir. Elbette yetersiz bulanlar olabilir. Eleştirenler olabilir. Hepsini saygıya karşılıyoruz. Ancak bugün Türkiye’de demokrasi yok. En önemli sorunumuzdur. 21. yüzyılda Türkiye’yi demokrasisiz bırakan bir iktidar var.

'KİMSENİN KUŞKUSU OLMASIN'

Biz bu iktidarı seçimle göndereceğiz, en çağdaş, en özgürlükçe, en kapsayıcı anayasayla demokrasiyi inşa edeceğiz. Cumhuriyetimizi taçlandıracağız. Bu amaçla yaptığımız iyi niyetli çalışmamız başarıya ulaşacaktır. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın.

'EN ÖZGÜRLÜKÇÜ ANAYASAYI YAPACAĞIZ'

Efendim 1961 Anayasası’na gelince. Elbette 1961 Anayasası, Türkiye’nin gördüğü en demokratik, en çağdaş, en özgürlükçe anayasadır. Bu konuda hiçbir kuşkumuz yok. 1961 Anayasası’nı eleştiren eski Meclis Başkanımız Hüsamettin Cindoruk bile artık 1961 Anayasası’nı övüyor. Biz günümüz koşullarında 1961 Anayasası’ndan da daha demokratik, daha özgürlükçü, daha çağdaş bir anayasa hedefliyoruz. Dünya gelişip değiştikçe demokrasi anlayışı da insan hakları anlayışı gelişiyor, zenginleşiyor. Biz 21. yüzyılın gerektirdiği en özgürlükçü anayasayı yapacağız. Ve bunu tüm kesimlerin katılımıyla yapacağız. Hiçbir kesimi, hiçbir kimseyi dışlamadan yapacağız. Hep birlikte yapacağız.”

'İLK DÖRT MADDE ORTAK NOKTAMIZ'

Kılıçdaroğlu bu eleştiriyi yanıtlarken anayasanın ilk dört maddesine de vurgu yaptı ve şöyle konuştu:

“Anayasanın ilk dört maddesi ortak noktamızdır. Bunu defalarca söyledim. Anayasanın ilk dört maddesi bizim kırmızı çizgimizdir. Son olarak TOBB Genel Kurulu’nda elime anayasayı alarak ilk dört maddeyi ve bu konudaki duruşumuzu anlattım.”

'ATATÜRK'Ü GÖZ ARTI ETMEMİZ MÜMKÜN OLABİLİR Mİ?'

Kılıçdaroğlu, Bila'nın ortak metinde Atatürk’e atıf yapılmadığına ilişkin eleştiriye dair sorusu üzerine şunları söyledi:

“Bizim Atatürk’ü göz ardı etmememiz mümkün olabilir mi? Ülkemizin ve partimizin kurucu lideri olan Atatürk, hepimizin ilkelerini hayata geçirmeye, gösterdiği hedeflere ulaşmaya çalıştığımız liderimizdir. Dolayısıyla Atatürk’ü unutmamız mümkün mü? Bu eşyanın tabiatına aykırıdır. Atatürk’ün değeri konusunda altı parti arasında hiçbir sorun yoktur. Bunlar yapay olarak çıkarılan tartışmalardır.”

'LAİKLİK VAR'

CHP Genel Başkanı, metinde laiklik ilkesinin bulunmadığı eleştirisine de “Bu eleştiriyi yapanlar metni okumadan hemen eleştiriye yönelenlerdir. Metinde elbette laiklik ilkesi elbette var. Biz demokratik, laik, özgürlükçü çağdaş bir anayasa yapacağız" karşılığını verdi.

Yorumlar