Anasayfa /  Yaşam

Kayıp insan cesetleri ağaçlar sayesinde bulunabilir !

Amazon yağmur ormanları gibi devasa doğal ekosistemlerde, insan cesetleri bulunabilir mi? Yeni bir araştırmaya göre, ağaçlar yol gösterebilir… Peki bu neden önemli?

Abone ol
Abone ol 15 Eylül 2020 15:39

İnsan cesetleri bozuldukça, adeta bir “kadavra bozulma adası” oluşturur. Çevredeki toprağı, kökleri ve yaprakları değiştiriyor. Yeni bir bilimsel araştırmaya göre, bu değişimleri uzaktan fark etmek de mümkün.

Trends in Plant Science dergisinde yayınlanan yeni araştırma, ağaç ve çalı örtüsünün, arama kurtarma ekiplerine insan kalıntılarının yerini gösterebileceğini öne sürüyor. Yani bu çalışma, kayıp kişilerin aranması için önemli sonuçlar doğurabilir.

Cesetler bitkilerin büyümesini nasıl etkiliyor?

Tennessee Üniversitesi’nde ağaç bilimci olan ve araştırma ekibinde yer alan Neal Stewart Junior, çalışma hakkında şunları söyledi:

“Küçük, açık alanlarda ayak izleri kayıp birisini bulmak için kullanılabilir. Ancak Amazon gibi sık ağaçların olduğu ormanlık bölgelerde bu mümkün değildir. Bu sorun, bizi şunu düşünmeye itti; ‘bitkiler, insan vücudunun bozulmasının göstergeleri olabilir mi?’. Bu da daha hızlı ve güvenli şekilde kayıp kişilere ait cesetlerin bulunmasını sağlayabilir.

‘Kadavra bozulma adalarının’ en belirgin sonucu, toprağa büyük miktarda azot geçmesidir. Özellikle yaz aylarında hava sıcakken ve bozulma hızlı ilerlerken bu daha belirgindir. Bitkilerin azot girişine ne kadar hızlı tepki verdiğine göre, yaprak renginde ve yansıtıcılığında değişime yol açar.”

Buradaki problem, ormanlık alanlarda insanlar dışındaki memelilerin de ölmesi. Ekip bu sorunu aşmak için insanlardaki metabolik işlemlerin diğer canlılardan -örneğin bir geyikten- farkını bulmayı amaçlıyor.

Stewart, “Buradaki düşüncelerden birisi de, spesifik bir kişinin aranması. Örneğin fazla sigara içen birisi arandığını düşünelim. Bu kişinin, daha kolay bulunmasını sağlayacak bir tür özel bitki oluşumunu tetikleyecek bir kimyasal profili olabilir. Tabi bahsettiğim bu aşamada çok uzak bir ihtimal.”

Stewart ve ekibi, yaptıkları araştırmanın kayıp insanlara ve hayatta kalmış olabilecek yakındaki diğer bireylere ait cesetlerin daha hızlı bulunmasına katkı sunmasını amaçlıyor.

Kaynak: gidahatti.com

Yorumlar