Anasayfa /  Dünya

Katalonya Parlamentosu Rojava'yı resmen tanıdı

Katalonya Parlamentosu'ndan Türkiye'yi kızdıracak bir hareket geldi. Suriye'nin kuzeyindeki PYD'nin yönettiği Rojava bölgesini resmen tanıdı. Böylece Rojava'yı tanıyan ilk parlamento Katalonya oldu.

Abone ol
Abone ol 20 Ekim 2021 21:22

Katalonya Parlamentosu, Rakka’nın IŞİD’den kurtarılmasının yıl dönümünde yaptığı özel oturumda Rojava'yı oy çokluğuyla resmen tanıdı.

Oylamada 111 Evet,  18 hayır oyu çıktı.

Katalonya neresi?

Katalonya İspanya'ya bağlı İber Yarımadası'nın kuzeydoğusunda yer alan özerk bir bölge. 4 ilden oluşur: Barselona, Girona, Lleida ve Tarragona. Barselona, en büyük şehir ve başkenttir; İspanya'nın 2. en nüfuslu belediyesi ve Avrupa Birliği içerisindeki en yoğun nüfuslu 17. kentsel alandır. Katalonya günümüzde büyük ölçüde eski Katalan Prensliği'nin sahip olduğu topraklardan oluşmaktadır. Kuzey sınırlarında Fransa ve Andorra, doğusunda Akdeniz, batı ve güney sınırlarında İspanyol özerk bölgeleri bulunmaktadır.

Resmi diller Katalanca, İspanyolca ve Oksitanca'nın Aranca lehçesidir. 27 Ekim 2017 tarihinde Katalonya Parlamentosu'nda yapılan oylamayla 70'e karşı 10 hayır ve 2 çekimser oyla İspanya hükûmetinin çağrılarına rağmen tek taraflı bağımsızlık ilan edilmiştir. Tek taraflı bağımsızlık ilanından sonra İspanya Senatosu'nda özerk hükûmetin görevden alınmasını sağlayacak düzenlemeler kabul edildi.

ROJAVA NERESİ?

Kürtçe'de batı anlamına gelen Rojava, Suriye'de Kürtlerin yaşadığı ülkenin kuzey doğusundaki bölgeye verilen isim. Yani "Batı Kürdistan" anlamında. Bu bölge, Türkiye sınırı boyunca uzanan Suriye'nin kuzeyindeki alandır. Bu bölgede Derek, Kamışlı, Serekaniye, Telabyad, Kobani, Azez ve Afrani kentleri bulunmaktadır. Bu bölgede Kürtler, Araplar, Süryaniler, Ermeniler, Ezidiler yaşamaktadır.

Suriye'de 2011 yılında başlayan iç savaştan bir süre sonra rejim ülkenin kuzeyindeki bölgelerden çekildi. 19 Temmuz 2012'de Kürtler, Afrin, Kobani ve Derik kentlerinin yönetimini ele aldı. Bir "yüksek komite" ile eğitim, sağlık, güvenlik alanında faaliyet gösterecek komiteler oluşturuldu ve özerk yönetimin inşasına girişildi.

Savaş nedeniyle devlet otoritesinin ortadan kalktığı Suriye'nin geneli gibi Rojava'da da Kürtler üç ayrı kantondan komünal yapılar kurarak özyönetimin inşasına başladı ve öz savunma birlikleri ile güvenlik sağlanmaya başladı. Atılan ilk adım 2013'ün sonlarında Kürt, Arap, Çeçen ve Hristiyanlardan temsilcilerden oluşan 82 kişilik Kurucu Meclis oldu.

"Demokratik Özerk Yönetim" olarak adlandırılan Rojava'da Kurucu Meclis 6 Ocak 2014'te özerk yönetimin anayasası olan "Toplumsal Sözleşme"yi hazırladı. Buna göre, sistem dört ayak üzerine oturuyor: Kanton sistemi, Yasama Meclisi, Yönetim, Adalet ve Yüksek Seçim Kurulu. Anayasaya göre, 4 yıl için seçilen kanton yönetimleri, yani hükümetler 20'şer bakanlıktan oluşuyor, Yasama Meclisi ise 101 sandalyeli.

"Toplumsal Sözleşme"ye göre, özerk yönetim bölgeleri yani kantonlar, Suriye toprak bütünlüğünün bir parçası olarak tanımlanıyor.

Toplumsal Sözleşme"ye göre, Rojava'daki yönetimin esası tabandan örgütlenmeye dayanıyor. Yani yönetim seçimler yoluyla belirlenen köy, belde, ilçe, mahalle ve kentlerde halk meclisleri ve komünleri aracılığıyla aşağıdan yukarı doğru örülüyor. Sistemde her etnik ve inanç grubu ile gençlik ve kadın, yine sivil toplum örgütleri ve meslek grupları da örgütlenerek meclislerde yer alıyor.

Demokratik Özerk Yönetimin güvenlik aygıtı ise YPG. Türkiye'de PKK'nın Suriye kolu olarak adlandırılan YPG, aynı zamanda Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) silahlı kolu olarak da biliniyor. YPG ayrıca asayiş ve iç güvenlikten de sorumlu.

Türkiye YPG ve PYD'yi terör örgütü olarak tanımlıyor.

Yorumlar