Anasayfa /  Güncel

Karaismailoğlu'ndan Kanal İstanbul açıklaması

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, boğaz trafiğindeki artışa dikkat çekerek Kanal İstanbul'un alternatif bir su yolu olacağını söyledi.

Abone ol
Abone ol 24 Haziran 2021 00:25

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Kanal İstanbul'un alternatif bir su yolu olarak planlandığını ifade ederek kanalın kendi bütçesini kendisinin hazırlayacağını genel bütçeye yük getirmemeyi planladıklarını söyledi. Bakan Karaismailoğlu, Karadeniz'den gelen suyun müsilajın oluşmasını engelleyeceğini kaydetti.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Habertürk TV'de Kübra Par'ın sorularını yanıtladı. Son 19 yıldır ülkede ulaşım, ulaştırma adına büyük işler yapıldığını söyleyen Karaismailoğlu şöyle konuştu:

"Güvenli konforlu ulaşım aksları oluşsun istedik. En büyük yatırımcı bakanlık Ulaştırma Bakanlığı. Ulaştırma altyapısı bakımından son 19 yılda çok kıymetli işler yapıldı. Üniversiteyi bitirince İBB'de mühendis olarak işe başladım. Yıllar geçince tecrübelerle genel sekreter yardımcılığına kadar bütün kademeleri merdivenleri çıkarak geldik. Bütün bilgi ve birikimimizi İstanbul'da kazandım.

"Master planlar yapmaz iseniz patlarsınız"

İstanbul'da 1995 yılında 1 milyon araç vardı, şu an 4,5 milyon daha var. O 1 milyondan daha az trafik sıkışıklığı var şu anda. Hareketlilik artıyor, siz üzerine bir şeyler koymak zorundasınız. Düşünebiliyor musunuz, Boğaziçi Köprüsü'nün temelleri atılacaktı, bir sürü eleştiriler vardı. Bugünkü adıyla 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nde günde 200 bin araç geçiyor. O da yetmedi Fatih Sultan Mehmet, Yavuz Sultan Selim, Avrasya projeleri yapıldı. Master planlar yapmazsanız bu sefer bir yerde patlarsınız.

"Çin'den Avrupa'ya 710 milyar dolarlık bir hareket var"

Uzakdoğu'dan Londra'ya uzanan bir hat var burada. Üstte kuzey hattı var. En iyi ihtimalle 20 gün süren ticari koridor var. Bir de ülkemizin üzerinden geçen ticari bir koridor var. Güneyden denizden gelen bir hat var bu da yaklaşık 45-60 gün civarında sürüyor. Ülkemizin coğrafi konumunun avantajları müthiş. Güneyde Afrika, kuzeyde Rusya, doğuda Asya, Batımızda Avrupa. Avrasya'nın tam ortasında Türkiye. Çin'den Avrupa'ya 710 milyar dolarlık bir hareket var.

"İstanbul Boğazı'ndan 43 bin gemi geçiyor"

Şu anda 12 milyar ton ticaret hacmi var. Önümüzdeki 10 yılda 25 milyar tona çıkacak. Şu anda İstanbul Boğazı'ndan 43 bin gemi geçiyor. Gemi sayısı düştü, yük miktarı yüzde 25 arttı. Gemi boyutları büyüdü. Bundan sonra gemi sayıları artmaya başlayacak. Bu hareketin devam etmesi gerekiyor.

"Boğazda yüzme yarışmalarına bile izin veremiyoruz"

Daha büyük gemilerin Karadeniz'e yanaşacağı liman yok. Önümüzdeki yıllarda 78 bin gemiye çıkacak. Bu gemilerin Boğaz'dan geçmesi mümkün değil. Geçen hafta Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün altındaki balıkçıya geminin çarpması sonucu 2 balıkçı vatandaşımız rahmetli oldu. Gemi trafiğinden dolayı yüzme yarışmalarına bile izin veremiyoruz. Zeytinburnu açıklarında onlarca gemi geçiş için süre bekliyor.

"Kanal İstanbul alternatif bir su yolu olacak"

Gemi sayıları 70 binlere çıktığında günlerce Marmara'da bekleyen gemiler olacak. Onların vereceği kirlilik ayrı bir konu. Burada gemilerin bekleme maliyetleri var. Ortalama bir geminin bekleme maliyeti 100 bin dolar. Bu 34 saatin beklemenin karşılığı. O yüzden Kanal İstanbul'u tercih edeceklerdir. Alternatif bir su yolu olacaktır bu kanal.

"Genel bütçeye yük getirmeden yapılmasını istiyoruz"

Bu işin uzun sürmesi tamamen finans tarafının genel bütçeye yük getirmemesi. Bunun bütçesinin kendi eko sistemi içerisinde çözülmesi için yoğun çabamız var. Burası kendi kendine eko sistemini üretmiş bir proje olacak.

"Kanal kendi kaynağını kendisi yaratacak"

Burada bir kanal yapıyorsunuz. Gemi geçişleri ücretli olacak. Oradan geçişler ücretli olacak. Buradan gelir getirici limanlar olacak. Kanal kendi kaynağını kendisi yaratacak. Sonuçta bir ihale olacak. Bu işi yapmaya istekli, kabiliyetli olan firmalar size teklif verecekler. Kamu için en uygun teklif seçilecek. Belirlenen sürede bitirdikten sonra sonuçta yatırım yapacak size. Bir kaynak olarak size teslim ettikten sonra bunun geri dönüşü olacak.

"Bu ülkede bu projeden para kazanacak"

Bunların niyetleri herhalde Kuzey Kore'yi örnek alıyor. O yüzden bunların yenilir yutulur kelimeler değil. Bu yatırım ülke için yatırımdır. Ülke sonuçta buradan para kazanacak. Belki bu yıl derdini, sıkıntısını çekeceksiniz ama sonuçta ülke buradan para kazanacak.

"Kanal İstanbul bütçesini kendi üretecek zaten"

Fabrikalar kuruyoruz. İlçelere kadar her bölgede organize sanayi bölgeleri kuruyoruz. Kanal İstanbul bütçesi burada üretilecek zaten. Deprem konusunda burada Çevre Şehircilik Bakanlığımızın imar planlarında riskli binaların dönüştürülmesi gereken yerler ayrılmıştır.

Etiketler Kanal İstanbul
Yorumlar