Anasayfa /  Güncel

Kahramanmaraş depremlerinde can kaybı ve yaralı sayısı kaça yükseldi?

6 şubat tarihinde Kahramanmaraş'ta ard arda meydana gelen ve toplamla 10 il de yıkıma neden olan depremlerin ardından arama kurtarma çalışmaları kız kesmeden devam ediyor. Depremin gerçekleşmesinin ardından 13. gününde AFAD 40 bin 642 kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı. İşte detaylar...

Abone ol
Abone ol 19 Şubat 2023 12:30

6 şubat tarihinde Kahramanmaraş'ta ard arda meydana gelen ve toplamla 10 il de yıkıma neden olan depremlerin ardından arama kurtarma çalışmaları kız kesmeden devam ediyor. Depremin gerçekleşmesinin ardından 13. gününde AFAD 40 bin 642 kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı. İşte detaylar...

DEPREM BÖLGESİNDE ÖLÜ VE YARALI SAYILARI ARTIYOR!

Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüklerindeki depremde yaralı ve can kaybı sayısı yükseliyor. Kahramanmaraş depremi ölü ve yaralı sayısı; AFAD, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları sonrası güncelleniyor.

DEPREMDE KAÇ KİŞİ ÖLDÜ, KAÇ KİŞİ YARALANDI? BİLANÇO AĞIRLAŞIYOR!

AFAD Başkanı Sezer, Kahramanmaraş merkezli depremlerde 40 bin 642 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

DEPREMLER BİRÇOK İLİ DERİNDEN ETKİLEDİ

Doğu, Güneydoğu Anadolu Bölgesi ile İç Anadolu ve Akdeniz Bölgesinde bir çok şehir depremle sallandı. Kahramanmaraş ve Gaziantep'te meydana gelen 7,7 ile 6,5 şiddetinde ki deprem, Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki Trabzon, Rize, Ordu, Giresun ve Gümüşhane illerinde de hissedildi. 

HAVA KÖPRÜSÜ KURULDU

Bölgeye, personel ve malzeme taşınması için hava köprüsü kurulmuştur. Hava Kuvvetleri, Kara Kuvvetleri, Deniz Kuvvetleri, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Sağlık Bakanlığı ve Orman Genel Müdürlüğü’ne bağlı 170 helikopter ve 76 uçakla toplam toplam 4.097 sorti gerçekleştirildi.

Bölgeye personel, malzeme sevkiyatı ve tahliye için Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından 24, Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından 2 olmak üzere toplam 26 gemi görevlendirilmiştir.

AFET BARINMA GRUBU

Depremden yoğun şekilde etkilenen 10 şehrimize , AFAD, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Kızılay ve uluslararası ülke ve kuruluşlar tarafından 206.357 Çadır ve 2.072.848 battaniye sevk edilmiştir. 155.379 Aile Yaşam Çadırının kurulumu tamamlanmıştır.

AFET BESLENME GRUBU

Kızılay, AFAD, MSB, Jandarma ve Sivil Toplum Kuruluşlarından (İHH, Hayrat, Beşir, İnisiyatif Dernekleri) bölgeye toplam 334 mobil mutfak, 86 ikram aracı, 33 mobil fırın ve 252 hizmet aracı bölgeye gönderildi. 

Afet bölgesinde 16.208.638 sıcak yemek, 3.648.010 çorba, 13.295.356 su, 18.909.911 ekmek, 9.506.375 ikramlık malzeme, 1.787.341 içecek dağıtımı gerçekleştirildi.

AFET PSİKOSOSYAL DESTEK GRUBU

4 Mobil Sosyal Hizmet Merkezi, Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye ve Malatya şehirlerine görevlendirilmiştir. Bölgeye 2.552 personel ve 384 araç gönderildi. Deprem bölgesinde 166.703, deprem bölgesi dışında 26.791 olmak üzere toplam 193.494 kişiye psikososyal destek verilmiştir."

BÖLGEDE GÖREV YAPAN PERSONEL SAYISI 233 BİN 320'YE ULAŞTI!

AFAD'dan yapılan açıklamada şunlar kaydedildi: "Deprem bölgesinde yürütülen çalışmalarda toplam 233.320 personel ile 12.322 araç ve iş makinası görev yapmaktadır. 70 uçak, 167 Helikopter, 24 Gemi, 45 İHA, 9 Drone bölgede görev yapmaktadır.

80 BİN 863 KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ

Deprem bölgesindeki 147.934 vatandaşımız diğer şehirlere tahliye edilmiştir. Dışişleri Bakanlığı ile yapılan görüşmeler sonucunda diğer ülkelerden yardım için gelen 9.369 personel afet bölgesine sevk edilmiştir. 

TÜRKİYE'DE DEPREM FIRTINASI YAŞANDI

AFAD'dan gelen açıklamada, "Kahramanmaraş'ta gerçekleşen 7,7 büyüklüğündeki depremin ardından an itibarıyla toplam 2.412 deprem meydana gelmiştir" denildi.

PAZARCIK'TA ARAMA KURTARMA ÇALIŞMALARI TAMAMLANDI!

"Asrın felaketi" olarak adlandırılan, Akdeniz, Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerindeki 10 ili etkileyen depremlerin ilkinin merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesindeki arama kurtarma çalışmaları tamamlandı.

TGC BAYRAKTAR'DA TEDAVİLER SÜRÜYOR

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), İskenderun’da demirlenen Türkiye Cumhuriyeti Gemisi (TCG) Bayraktar’ın bölgedeki yaralı vatandaşlara tedavi hizmetinin aralıksız devam ettiğini açıkladı.

MSB’nin sosyal medya hesabından gelen paylaşımda “İskenderun’da demirleyen Deniz Kuvvetlerimize ait TCG Bayraktar gemisinde, depremde yaralanan vatandaşlarımıza aralıksız tedavi hizmeti veriliyor” ifadelerine yer verildi. 

7 GÜNLÜK MİLLİ YAS İLAN EDİLDİ 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 7 gün süreyle milli yas ilan edildiğini açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "6 Şubat 2023 tarihinde ülkemizde meydana gelen depremler sebebiyle yedi gün süreyle milli yas ilan edilmiştir. Bütün yurtta ve dış temsilciliklerimizde 12 Şubat 2023 Pazar günü güneşin batışına kadar bayrağımız yarıya çekilecektir." ifadelerini kullandı.

81 İLDE OKULLAR 20 ŞUBAT'A KADAR KAPALI OLACAK

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ülke genelinde tüm okulların 20 Şubat'a kadar tatil edildiğini duyurdu. Bakan Özer, "Yaşadığımız deprem felaketi nedeniyle eğitim öğretime verdiğimiz arayı tüm Türkiye'de 20 Şubat’a kadar uzatma kararı aldık." ifadelerini kullandı.

GENEL HAYATA ETKİLİ AFET BÖLGESİ İLAN EDİLDİ!

Depremin yıkıma sebep olduğu Kahramanmaraş, Osmaniye, Şanlıurfa, Kilis, Adana, Diyarbakır, Adıyaman, Hatay, Malatya ve Gaziantep illeri genel hayata etkili afet bölgesi ilan edildi.

10 İL AFET BÖLGESİ VE OHAL İLAN EDİLDİ

Bununla beraber, yaşadığımız deprem afetinin ve etkilerinin vahameti, fevkalade tedbirler almamızı zorunla hale getirmektedir. Depremin yaşandığı 10 şehrimizi, genel hayata etkili afet bölgesi olarak ilan ediyoruz.

Arama-kurtarma faaliyetlerinin ve sonrasındaki çalışmaların süratle yürütülebilmesini temin için, Anayasa’nın 119’uncu maddesinin bize verdiği yetkiye dayanarak Olağanüstü Hal ilan etme kararı aldık. Deprem yaşanan 10 ilimizi kapsayacak ve üç ay sürecek bu kararla ilgili Cumhurbaşkanlığı ve Meclis süreçlerini hızla tamamlayacağız.

ÜNİVERSİTELER YAZ MEVSİMİNE KADAR TATİL

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 10 şehri etkileyen depremlerle ilgili incelemelerde bulunmak üzere Diyarbakır'a gitti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptığı açıklamada, bütün üniversitelerin yaza kadar uzaktan eğitime geçeceğini açıkladı.

DEPREMZEDELER KYK YURTLARINA YERLEŞTİRİLECEK!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Üniversiteler uzaktan eğitime geçecek yurtlar misafirhane olacak. Üniversitelerimizin tamamının KYK'ya ait yurtlarını bu işler için kullanacağız. Yaz mevsimine kadar üniversiteleri tatil ediyoruz, uzaktan eğitimle yoluna devam edecekler" açıklamasında bulundu.

Yorumlar