Anasayfa /  Ekonomi /  Sektör Haberleri

Kafe açmanın maliyetleri ne kadar? KOSGEB desteği var mı? Detaylar...

Sıfırdan işletme kurmak isteyen vatandaşların aklına ilk gelen mekanlar kafe ve kafeteryalardır. Özellikle genç kuşağa da hitap ediyor olması artı bir özellik kazandırıyor. Özellikle konsept kafeler gençler tarafından çok daha fazla ilgi topluyor. Peki kafe açma maliyeti ne kadar? Konsept kafe nasıl açılır? Kafe açarken KOSGEB desteği kullanılıyor mu hangi belgeler gerekiyor? Kafe açmak isteyenlerin en çok merak ettiği sorular.

Abone ol
Abone ol 08 Ekim 2022 22:51

Türkiye'de kafe açmak son yıllarda giderek popüler hale geldi. Özellikle 'beyaz yaka' olarak adlandırılan grubun işlerinden ayrılarak kafe açmaya yönelmesi bu sektörü daha da hareketlendirdi. Kafe açmanın birçok resmi aşaması bulunuyor. Nargile kafe, web kafe şeklinde eski biçim kafeler halen iş görse de yeni nesil kahve dükkanları ve konsept kafeler günümüzde genç nesil tarafından fazlaca ilgi görüyor. 

KONSEPT KAFE NASIL AÇILIR?

Son yıllarda özellikle yeni nesil kahveciler, butik küçük pastaneler ve minimal tasarımlı konsept kafeler öne çıkıyor. Kafe açmak isteyenlerin ilk sorduğu soru ise maliyeti ne kadar? Konsept kafe nasıl açılır? KOSGEB desteği veriliyor mu da en çok sorulan sorular arasında. 

Özellikle 2022 yılının başından beri artmaya devam eden dolar kuru nedeniyle kafe açma maliyetleri de Türk Lirası olarak hesaplandığında her geçen gün artıyor. O nedenle kafe açma maliyeti hesabını yaparken dolar üzerinden maliyetleri tekrar hesaplamanızda fayda var (8 Ekim 2022 itibariyle 1 dolar 18.58 TL) 

BUTİK KAFE MALİYETİ NE KADAR?

Ortalama bir butik kafe açmanın maliyeti, içerisine alınacak demirbaş malzemeler, gerekli belgelerle birlikte yaklaşık 300 bin lirayı buluyor. Eğer belirli bir konsept üzerinden özel bir mekan açmak isteniyorsa bu rakama ek olarak yaklaşık 100 bin lira daha bütçe gerekiyor. 

Eğer butik veya konsept bir kafe değil de, son derece sade ve ortalama bir kafe açmayı planlıyorsanız da bunun da maliyeti en az 100 bin lira. Kafenin bulunduğu lokasyon da söz konusu maliyetlere artı veya eksi olarak artış sağlayabiliyor. Kentin en işlek ve popüler lokasyonlarından birinde kafe açmak istiyorsanız ortalama maliyetlere en az 50 bin lira daha ekleyebilirsiniz. 

KAFE İÇİN GEREKLİ MALZEMELER NE KADAR?

Hemen hemen bütün kafelerde olması gereken malzemeler mekan açarken en önemli maliyet kalemlerinden birini oluşturuyor. Kafe açarken bu maliyetleri kuracağınız konsepte göre yükseltebilir ya da azaltabilirsiniz. Ortalama bir kafe için gerekli malzemeler ve ortalama fiyatları şu şekilde: 

- Masa ve sandalye: 1.250 TL-1.750 TL (ADET OLARAK SATILIR) 
- Her masa için çatal, kaşık, bıçak, tabak seti: 250 TL-350 TL
- Kasa masası: 4.000 TL-5.000 TL
- Her masa için masaüstü malzemeleri: 1000 TL-1.200 TL
- Mutfak için gerekli ana malzemeler: 7.500 TL- 10.000 TL
- Fırın: 7.500 TL-9.000 TL
- Fritöz: 4.000 TL-6.500 TL
- Buzdolabı: 13.000 TL-18.000 TL
- Dondurucu: 6.000 TL-9.000 TL
- Kahve Makinesi: 4.000 TL- 7.000 TL
- Çay Makinesi: 2.500 TL-3.700 TL
- Bulaşık Makinesi: 7.000 TL-15.000 TL
- Tost Makinesi: 4.000 TL-5.500 TL
- Mikser: 2.500 TL-2.900 TL
- Izgara: 6.500 TL-7.000 TL
- Bardaklar: 3.500 TL-5.000 TL
- Frenc press: (Filtre kahve servisleri için 3-4 adet bulundurmalısınız.) 75 TL-250 TL

Yukarıdaki giderlerin tümünü 10 masalı bir mekan için hesaplandığında yaklaşık kafede kullanılacak malzemeler 140 bin liraya yakın sermaye gerektirdiğini gösteriyor. Bu rakamların arasında mekanın kafeye göre restore edilmesi, kirası, depozitosu gibi masraflar bulunmamakta. Özel bir konsept hazırlanacaksa eğer onun da maliyeti ayrıca göz önünde tutulmalıdır. 

Kafe açmak için gerekli belgeler nelerdir?

Kafe açmadan önce bazı kurumlara başvurular yapılması gerekmekte. Kafe açılmadan önce gerekli belgeler ise imza beyannamezi, işe başlama tutanağı, noter veya muhtar onaylı nüfus cüzdanı sureti, dükkan satın alındıysa tapu senedi, dükkan kiralandıysa da kira sözleşmesi gerekmekte.

Kafe açmak için nereye başvurulur? KOSGEB kredisi geçerli mi?

Kafe açmak için gerekli belgeler ile vergi dairelerine başvuru yapmak gerekmekte. Ayrıca, 
KOSGEB 61.90.05, 56.10.19, 47.29.03 ve 47.81.09 nace kodları ile kafe desteği veriyor.

Ayrıca kafeyi açmak için gerekli belgeleri kafenin açılacağı il veya ilçe belediyelerinden ve vergi levhasını da o ilçenin bağlı bulunduğu vergi dairesinden alınmalı. Her belediye kafe açmak için kendisine özgü belgeler talep edebilir, il ve ilçeye göre bu belgeler değişiklik de gösterebilir. Ancak kafe açmak için istenen resmi evrakların -ekstra talepler hariç tamamı şu şekilde:

- Mesleki oda kaydı,
- İtfaiyeden alınmış bir rapor,
- Halk eğitimden kurs ile alınması gereken hijyen belgesi,
- İşletme kira ise kira sözleşmesi,
- Ticaret veya esnaf ve sanatkar sicil tasdiknamesi
- İşletme devir alındı ise devir dilekçesi,
- Gerçek olmayan tüzel kişiler için imza sirküleri fotokopisi,
- Çalıştıracağınız elemanların kimlik bilgileri, adli sicil kayıtları ve sağlık raporları,
- Tapuda iş yeri olarak görülen yerler için kat maliklerinin oy çokluğunu gösteren dilekçe,
- Tapuda konut olarak görülen yerler için katta yaşayanların izin verdiğini gösteren dilekçe,
- Gerçek olmayan tüzel kişiler için imza sirküleri fotokopisi,
- İki tane yapının kullanılabilir olduğunu gösteren izin belgesi fotokopisi,
- İki tane vesikalık fotoğraf,
- İki tane tapu fotokopisi,

BELGELERİN MALİYETLERİ NE KADAR?

Kafe açmak için istenen resmi belge maliyetleri de aşağı yukarı 3.000 lira gibi ortalama bir rakama geliyor. Son açıklanan değerli kağıt ücretlerine göre istenen belgelerin maliyetleri de aşağı yukarı şu şekilde:

- Vergi Dairesi ilk açılış için harcanacak tutar: 350 TL – 500 TL
- ESKK oda kayıt maliyeti: 734,10 TL
- İlçe esnaf kefalet ücreti: 20 TL – 50 TL
- Muhasebeci için 400 TL – 600 TL
- Doğalgaz depozito ücreti: 700 TL
- Elektrik ve su aboneliği için harcanacak tutar: 800 TL
- Çevre temizlik vergisi ücreti:150 TL
- Belediye yangın tüpü ücreti: 150 TL-250 TL arasındadır.
- Girişimcilerin işletmelerini kurmak için almaları gereken belgelere belirli oranlarda ücret ödemesi gerekmektedir.

SIFIRDAN AÇILAN BİR MEKANIN MASRAFI NE OLUR?

Eğer bir kafe devralınmıyorsa, baştan aşağı sıfır bir kafe kuruluyorsa en az 200 bin liraya yakın bir sermaye olması şart. Sıfırdan kendinize bir "butik kafe" gerekli malzemeler, masa, sandalye, mutfak eşyaları, dekoratif eşyalar, kasa ve diğer gerekli olan eşyaları alabilmeniz için ortalama olarak sıfırdan cafe açmanın maliyeti size 200 bin liraya mal olacak ve bu kadar bir sermaye ihtiyacınız olacaktır.

DEKORASYON VE KONSEPTİN ÖNEMİ

Kafe işletirken sadece masa ve sandalyeyi dikkatli seçmek mekanın tercih edilmesine yetmiyor. Kafenin dekorasyonu da tercih edilmesi doğrultusunda önemli yer arz ediyor. Peki hangi tarz konsept kafeler yatırımcılar tarafından daha çok tercih ediliyor?

Mekanı açmayı düşündüğünüz lokasyona göre de kurulacak kafenin konseptini belirlemek daha mantıklı. Son yıllarda özellikle yeni nesil kahve konsepti, entelektüel sohbet konseptli kafeler özellikle Influencer kitlesi tarafından da sıklıkla tercih ediliyor. Nostalji, nargileci, bar, butik gibi farklı konsept kafeler düşünülebilir. Bu farklı konspetlerde kafeler açarak yüksek kar marjı elde edebilirsiniz. Farklı konseptler her zaman daha çok dikkat çekmektedir.

HAYALİNİZİ KONSEPTE DÖNÜŞTÜRÜN

Eğer herhangi bir marka altında değil de kendi konsept mekanınızı açmak istiyorsanız seçenekleriniz sonsuz. Örnek olarak hayalini kurduğunuz bir kafe varsa ve siz bir mekana gittiğinizde "Keşke buranın konsepti böyle olmasaydı" dediğiniz mekanlar sizin hayalinizdeki kafeyi de etkiler. Mesela kafenizin bir kısmını kütüphane bir kısmını da yeni nesil kahve dükkanı olarak açabilirsiniz. Tek mekanda iki farklı tasarım ve konsept dikkat çekici bulunabilir. 

KOSGEB DESTEK VERİYOR MU? HANGİ BELGELERİ İSTİYOR? 

KOSGEB destek başvurusunda bulunmadan önce mutlaka bir iş planı hazırlanması gerekiyor. KOSGEB tarafından söz konusu girişimcilik eğitimini tamamlayan, iş planı ve projesi hazır olan yatırımcılara kredi verilmektedir. Eğer söz konusu kafeyi açmak için yeterli bir sermayeniz bulunmuyorsa, destek almak için mutlaka etkileyici bir iş planı hazırlamak zorundasınız. Peki KOSGEB evrak talep ederken neleri istiyor?

- İşletme mutlaka sigortalı olmalı.
- T.C kimlik belgesi,
- İkametgah belgesi,
- Sigorta poliçesi,
- İtfaiyeden tüm engellerin alındığına dair belge,
- Yangın tüpü faturası,
- Sağlık bakanlığından onaylandığını kanıtlayan belge,
- Vergi levhası,
- Esnaf ve sanatkarlar odasına kayıtlı iseniz kayıt belgesi,
- Dükkan tapu fotokopisi yada kira sözleşmesi,
- Muhasebeci tarafından hazırlanmış olan faturalar,
- Vergi ödemeleri için gerekli evraklar tamamlanmalı.

KOSGEB desteği ile bir kafe kurmak iteyen grişimcilerin mutlaka bilmesi gereken "nace" kodları bulunuyor. Kafe için nace kodu ise 56.10'dur. Kafe açmak isteyen yatırımcılar bu nace kodu KOSGEB tarafından desteklendiği için tüm hibe ve kredilerden yararlanma hakkına sahipler.

Yorumlar