Anasayfa /  Yaşam /  Din ve inanç

Kadir Gecesi ne zaman? Kadir Gecesi Ramazanın kaçıncı günü?

Üç ayların en kutsal son gecesi Kadir Gecesi için geri sayım başladı. Bu mübarek geceyi en güzel şekilde değerlendirmek ve hazırlık yapmak isteyenler Kadir Gecesi ne zaman araştırıyor. Kadir Gecesi önemi nedir? Kadir Gecesi ne zaman? İşte Kadir Gecesi hakkında merak edilenler...

Abone ol
Abone ol 03 Mayıs 2021 11:51

İslam dininde bin aydan daha hayırlı olarak kabul edilen Kadir Gecesi, ramazan ayının gelmesi ile birlikte hangi güne denk geldiği merak ediliyor.

Kur’an-ı Kerim’in indirilmeye başlandığı Kadir Gecesi, "sema kapılarının açıldığı, dua ve tövbelerin kabul edildiği kutlu gece" olarak kabul ediliyor.

Diyanet İşleri Bakanlığı’nın hazırladığı 2021 takviminde Ramazan ayının 26. Gününe denk gelen Kadir Gecesi 8 Mayıs 2021 Cumartesi günü  idrak edilecek. 

KURAN'I KERİM'DE KADİR SURESİ

Kur'an-ı Kerim'de "Kadir Suresi"nde bu gece şöyle anlatılıyor:

"Şüphesiz, biz onu (Kur'an'ı) Kadir Gecesi'nde indirdik. Kadir Gecesi'nin ne olduğunu sen ne bileceksin! Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede, Rab'lerinin izniyle her türlü iş için iner de iner. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir."

KADİR GECESİ DUASI

Peygamber Efendimiz “faziletine inanarak ve sevabını da yalnız Allah’tan umarak Kadir gecesini güzel amellerle geçirenlerin geçmiş günahlarının bağışlanacağı” (Buhârî, İman, 25, 27, 28; Müslim, Müsafi rîn, 173-176) müjdesini vermekte ve bu gecede “Allah’ım sen affedicisin, affetmeyi seversin, beni de affeyle” (Tirmizi, Deavat, 84; İbn Mâce, Dua, 5) diyerek dua etmeyi tavsiye etmiştir. 


KUR'AN-I KERİM İNMEYE BAŞLADI

Kadir Gecesi'nde Hz. Muhammed'e peygamberlik tebliğ edildi ve Kur'an-ı Kerim inmeye başladı.

Ramazanın her gecesinin Kadir Gecesi niyetiyle ihya edilmesi ve insanların ibadete teşvik edilmesi amacıyla bu gecenin, ramazanın kaçıncı günü olduğunun özel olarak söylenmedi.

KADİR GECESİ RAMAZAN'IN HANGİ GÜNÜ?

Ancak Hz. Peygamberimiz'in, bunun ramazanın son 10 gününde ve son 10 gününün tek sayılı gecelerinde aranmasını ifade eden beyanlarından hareketle İslam alimleri bazı ihtimaller üzerinde durulduğunu belirten uzmanlar, "27'nci gecenin Kadir Gecesi olma ihtimali daha yüksek kabul edilmiştir ama burada yüzde yüz bir kesinlik yok. Bunun gerekçesi de ramazanda çok daha fazla geceyi bu niyetle ihya etmeye çalışmak ve buna teşvik etmek" dedi.

Kadir Gecesi'nde sabahın ilk ışıklarına kadar Cebrail Aleyhisselam başta olmak üzere, meleklerin yeryüzüne inip insanlara dua ettiği, bu ve diğer mübarek gecelere dair özel bir ibadet şeklinin olmadığını kaydedildi.

Yorumlar