Anasayfa /  Foto Galeri

Kadınlarda 10 kat daha fazla görülüyor! Sjögren sendromu nedir?

Bağışıklık sisteminizin bakteri veya virüsleri istila etmek yerine sağlıklı hücrelere saldırmasına neden olan ‘Sjögren sendromu’, her yaşta ortaya çıkabilen ve kadınlarda erkeklerden 10 kat daha fazla görülen otoimmün bir hastalık olarak tanımlanıyor. Yaşam kalitesini önemli düzeyde düşürüyor... Peki sjören sendromu nedir ? En önemli belirtileri nelerdir?

Kadınlarda 10 kat daha fazla görülüyor! Sjögren sendromu nedir? - Sayfa 1

Kadınlarda 10 kat daha fazla görülüyor! Sjögren sendromu nedir?

İsveçli göz doktoru Dr. Henrik Sjögren'in adını taşıyan ‘Sjögren sendromu’, bağışıklık sisteminin kronik bir hastalığı olarak her yaşta ortaya çıkabiliyor.

Sağlıklı doku ve hücrelerin yanlışlıkla bağışıklık sistemi tarafından saldırıya uğraması ile ortaya çıkan bu durumda bazı bezler iltihaplanır, bu da gözyaşı ve tükürük üretimini azaltır en çok görülen belirtiler olan kuru göz ve ağız kuruluğuna neden olur.

Bu sorunun nedeni tam olarak bilinmemektedir fakat araştırmalar genetik, çevresel ve muhtemelen hormonal faktörlerin etkilediğini gösteriyor.

Kadınlarda 10 kat daha fazla görülüyor! Sjögren sendromu nedir? - Sayfa 2

10 kuru göz hastalığından 1’i Sjogren sendromu 
Bu rahatsızlıkta düzenli tıbbi bakım ve takip tüm hastalar için büyük önem taşıyor.

Nem üreten bezlerin düzgün çalışmadığı kronik bir otoimmün bozukluğu olan bu durum önlem alınmazsa iç organları da etkileyebiliyor.

Kadınlarda 10 kat daha fazla görülüyor! Sjögren sendromu nedir? - Sayfa 3

10 kuru göz hastasından 1'inde Sjogren Sendromu olduğu tahmin edilmektedir fakat bu durumun teşhisi zor olabilir çünkü belirti ve semptomlar kişiden kişiye değişir ve diğer hastalıkların neden olduğu ile benzer olabilir.

Kadınlarda 10 kat daha fazla görülüyor! Sjögren sendromu nedir? - Sayfa 4

Tedavisi, etkilenen vücut kısımlarına bağlıdır. O yüzden hekim kontrolünde süreç yönetimi önemlidir.