Anasayfa /  Sağlık

Kabızlık için hangi bölüme/doktora gidilir?

Meyve, sebze ve hububat gibi yeterince lifli yiyeceklerin tüketilmemesi, yeme alışkanlıkları ya da yaşam tarzındaki değişiklikle, bzaı ilaçların yan etkileri, kaydı ve depresyon gibi nedenlerle ortaya çıkan kabızlık hakkında merak edilen tüm detaylar haberimizde... Kabızlık için hangi bölüme gidilir? İşte cevabı...

Abone ol
Abone ol 03 Mayıs 2019 12:33

Kabızlık yaygın bir sorundur ve hemen hemen her yaştan insanı etkiler. Ancak ileri yaşlarda daha sık görülür ve kadınları erkeklerden 2-3 kat daha fazla etkiler. Şimdi, kabızlık nedir, kabızlık nedenleri, belirtileri ve kabızlık için hangi bölüme gidilir? gelin hep birlikte öğrenelim…

KABIZLIK NEDİR?

Kabızlık bir hastalıktan çok bir semptomdur. Kolon çok fazla su emdiğinde veya kolondaki kaslar yavaş veya zayıf şekilde kasıldığında, dışkı çok yavaş hareket ederse ve çok fazla su kaybederse oluşur. Kabızlık genellikle haftada üçten daha az bağırsak hareketinin olduğu anlamına gelir.

KABIZLIK BELİRTİLERİ

Kabızlığa çoğu zaman başka belirtiler de eşlik eder. En sık görülen belirtiler dışkıda sertlik, dışkılama güçlüğü, karın ağrısı, iştahsızlık, karında şişlik, dışkıda kan ve halsizliktir. Bunların dışında kronik olarak kabızlık çekenlerde hemoroid ya da basur adı verilen rahatsızlık ortaya çıkabilir. Basur, makat çevresindeki damarlarda genişleme meydana gelmesi durumudur. Bu rahatsızlıkta anüs çevresinde kaşıntı, şişlik ve ağrı görülür.

KABIZLIK NEDENLERİ

Yetişkinlerde kabızlığın birçok olası nedeni vardır. Bazen kesin bir sebep yoktur. En yaygın nedenler şunlardır:

– Yeterince lif tüketmemek – meyve, sebze ve tahıl gevrekleri gibi

– Yeterince su içmemek

– Egzersiz yapmamak veya daha az aktif olmak

– Beslenme veya günlük rutini değiştirmek

– Stres, kaygı veya depresyon

– İlaçların bir yan etkisi

Kabızlık ayrıca hamilelik sırasında ve doğumdan sonra 6 hafta boyunca yaygındır bir durumdur.

KABIZLIK İÇİN HANGİ BÖLÜME GİDİLİR?

Kabızlığın pek çok farklı nedeni olduğu için öncelikle hastanelerin dahiliye (iç hastalıkları) veya gastroenteroloji bölümüne başvurabilirsiniz.


Yorumlar