Anasayfa /  Yaşam

Jako papağanı 21 Harvard öğrencisini hafızasıyla yendi !

Jako ya da Afrika gri papağanı cinsi olan Griffin, hafıza oyununda 21 Harvard Üniversitesi öğrencisini alt etti. Griffin, bul karayı al parayı oyununda gösterdiği başarısı sayesinde bilim dergilerine konu oldu. Afrika gri papağanları 50 yıldan uzun süre yaşayabiliyor, düzinelerce İngilizce kelimeyi hatırlayabiliyor. İşte papağan Griffin'in hikayesi.

Abone ol
Abone ol 12 Temmuz 2020 15:06

Griffin isimli Afrika gri papağanı (jako papağanı), zekasıyla dikkat çekiyor. Popular Science'ta yer alan habere göre, Griffin, "bul karayı al parayı" oyununda hafızasıyla 21 Harvard öğrencisini geride bıraktı.

Araştırmacılar, papağanın kısa süreli hafızasını test etmek için plastik bardakların altına renkli bir pinpon topu yerleştirdi ve papağandan topun hangi bardağın altında olduğunu bulması istendi.

Harvard’da okuyan 21 öğrenciye de aynı görev verildi. Daha sonra ise Griffin, yapılan 14 deneyden 12’sinde öğrencilerle aynı puanı aldı ya da onları oyunda yendi.

Araştırmanın baş yazarı Hrag Pailian, "Gri papağan Harvard öğrencilerini geride bırakıyor. Bu çok çılgınca bir şey" dedi ve Griffin'in sıradan bir papağan olmadığını, 7.5 haftalıkken alındığından beri algısal ve iletişimsel çalışmaların konusu olduğunu söyledi.

Griffin şimdi 22 yaşında.

Griffin’in bakıcısı ve psikolog olan Irene Pepperberg, daha önce papağana yaklaşık 30 İngilizce kelimeyi taklit etmesini öğretmiş ve renk isimleri de dahil olmak üzere en az 40 kelimeyi anlamasını sağlamış. Böylece Griffin bu oyunu oynarken eğitime ihtiyaç duymamış. Pepperberg, ona sadece birkaç tane basit tur göstermiş ve bunu insan rakiplerine de yapmış.

Zekasıyla öne çıkan Afrika gri papağanları (Psittacus erithacus) 50 yıldan uzun süre yaşayabiliyor ve düzinelerce kelimeyi hatırlayabiliyor.

 

 

Yorumlar