Anasayfa /  Yerel

İzmir'de ağır hasar gören bina sayısı açıklandı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İzmir depremi sonrası yapılan hasar tespit çalışmalarında 90 bin 813 binada inceleme yapıldığını söyledi. Bakan Kurum, bu kapsamda acil, ağır hasarlı ve yıkık bina sayısının 384'e ulaştığını açıkladı.

Abone ol
Abone ol 09 Kasım 2020 17:36

Bakan Kurum, AFAD İl Müdürlüğü'nde düzenlenen koordinasyon ve değerlendirme toplantısının ardından depremde hasar gören binalarda incelemelerde bulundu. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger ve bazı milletvekilleri ile birlikte Barış, Adalet ve Cumhuriyet sitelerini gezen Bakan Kurum, Bayraklı'nın Çiçek Mahallesi'nde de heyelan riski bulunan binalar hakkında bilgi aldı. Depremin üzerinden 10 gün geçtiğini hatırlatan Bakan Kurum, ekiplerin canla-başla vatandaşın yaralarını sarmak için çalıştığını dile getirdi. Enkaz kaldırma ve arama kurtarma çalışmalarının tamamlanmasının ardından hasar tespit çalışmalarının da başlatıldığını açıklayan Kurum, "Vatandaşlarımızın taşınma süreçleri dahil binaların bu sürece ilişkin tüm ihtiyaçları valiliğimiz koordinasyonunda karşılanmaya çalışılıyor. Sahada kesici laboratuvarlarımızla birlikte, binalardan alınan karot, beton ve demir numuneleri ile demirlerdeki çekme dayanımına bakmak suretiyle projelerdeki hasarın tespitini yapıyoruz. Bugüne kadar 50 binada eşya ve tahliye çalışmalarını tamamlayıp yıkım sürecini başlattık. 23 vatandaş halen hastanede tedavi görmektedir. Diğerleri taburcu edildi. Sahada 7 bin 100 personelle bine yakın araç ve ekipmanla çalışmaları sürdürüyoruz" dedi.



'KİRA VE TAŞINMA YARDIMI SÜRECİNİ BAŞLATTIK'
Hasar tespit çalışmalarının bugün itibariyle 90 bin 813 binada yapıldığını ifade eden Bakan Kurum, 484 bin bağımsız bölüme ulaşıldığını ve bu kapsamda acil, ağır hasarlı ve yıkık bina sayısının 384, bağımsız bölüm sayısının da 4 bin 489 olarak belirlendiğini açıkladı. Kurum şöyle devam etti:
"Az hasarlı 4 bin 187, orta hasarlı da 483 binamız var. Vatandaşlara taşınma, kira ve eşya yardımı hem de bundan sonraki süreçte barınma ihtiyaçlarına ilişkin talepler çadır kentlerde ve mahallelerdeki koordinasyon alanlarında alınmaktadır. Yaklaşık 3 bin 900 başvuru alındı ve hızlı bir şekilde karşılandı. Hasar tespitlerini vatandaşlarımız 'hasar tespit.cbs.gov.tr' adresinden öğrenebilirler. Eşyasını alamayan vatandaşlara 30 bin lira Aile Sosyal Hizmetler Bakanlığından vereceğimizi taahhüt etmiştik. Türkiye'deki değişik mobilya firmaları, eşyasız kalan bin aileye 25 bin lira yardım yapacak. Kira ve taşınma yardımı sürecini başlattık. Bugüne kadar 14 milyon lira vatandaşlarımıza ödemeler yaptık. Yerinde 2 bin rezerv alanında ise 3 bin konut projelendiriyoruz. Bunun dışında da İzmir'de orta hasarlı binalara ilişkin vatandaşlarımızdan ada bazında anlaşmaları kaydıyla üreteceğimiz rezerv konutlardan destek verilecek. Projeler 1 ay içinde başlayıp 1 yıl içinde sonuçlanacak. Çadır alanlarımızda 5 bin 800 vatandaşımız kalıyor. 15 gün sonra konteyner kent alanı tamamlanacak ve vatandaşlarımızın geçici barınma ihtiyacı karşılanacak." 

İZMİR'İ SOKAK SOKAK GEZİYORUZ
Bayraklı'daki Çiçek Mahallesi'nde artçı depremler nedeniyle kaya düşme riski bulunduğunu kaydeden Bakan Kurum, bölgede incelemelerde bulunduklarını belirterek, "Heyelan riski olan binalar için de taşınma sürecini bugün başlattık. Binaların boşaltılması aşamasında o vatandaşlarımıza da kira ve taşınma yardımında bulunacağız. İzmir'i sokak sokak geziyoruz. Hem kentsel dönüşüm noktasında hem de vatandaşlarımıza daha sağlam ve güvenilir binalarda yaşatmak için desteklerimizi sürdüreceğiz" diye konuştu.

Yorumlar