Anasayfa /  Foto Galeri

12 Mart İstiklal Marşı’nın kabulünün 99. yıl dönümü ! Mehmet Akif Ersoy kimdir

Mehmet Akif Ersoy'un yazdığı İstiklal Marşı'nın kabulünün 99. yıl dönümü coşkuyla kutlanıyor. Peki İstiklal Marşı yazarı milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy kimdir? Mehmet Akif Ersoy eserleri nelerdir?

12 Mart İstiklal Marşı’nın kabulünün 99. yıl dönümü ! Mehmet Akif Ersoy kimdir - Sayfa 1

İstiklal Marşı, Anadolu’da Millî Mücadele’nin devam ettiği sırada Mehmet Âkif Ersoy tarafından kaleme alınmıştır. Şiir, 12 Mart 1921’de Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından İstiklâl Marşı olarak kabul edilmiştir. 

12 Mart İstiklal Marşı’nın kabulünün 99. yıl dönümü ! Mehmet Akif Ersoy kimdir - Sayfa 2

Bestesi Osman Zeki Üngör’e aittir. Orkestrasyonu Edgar Manas tarafından yapılmıştır.

12 Mart İstiklal Marşı’nın kabulünün 99. yıl dönümü ! Mehmet Akif Ersoy kimdir - Sayfa 3

İSTİKLAL MARŞI’NI TÜRK MİLLETİ’NE ARMAĞAN ETTİ

Mehmet Akif Ersoy’un en önemli eseri olan “Safahat”, 7 kitaptan oluşmaktadır. 1911 yılında yazdığı birinci bölümde Osmanlı toplumunun meşrutiyet dönemini; 1912 yılında yazdığı “Süleymaniye Kürsüsünde” adlı ikinci kitapta, Osmanlı aydınlarını işlemiştir. 1913’de Safahat’ın üçüncü bölümü olan “Halkın Sesleri”ni ve 1914 yılında dördüncü bölüm “Fatih Kürsüsünde”yi yazdı. 

12 Mart İstiklal Marşı’nın kabulünün 99. yıl dönümü ! Mehmet Akif Ersoy kimdir - Sayfa 4

Ardından 1917 tarihli “Hatıralar” ve I. Dünya Savaşı hakkında görüşlerinin yer aldığı 1924 tarihli “Asım”ı yazdı. Son ve 7. bölüm olan “Gölgeler”i 1933 yılında yazdı. Şiirlerinin toplu olarak yer aldığı 7 kitaplık eserine “İstiklal Marşı”nı koymayarak bu eserini Türk Milleti’ne armağan etmişti.