Anasayfa /  Foto Galeri

İşte koronavirüse yakalanılması halinde adım adım yapılması gerekenler

Vaka sayılarındaki artışla birlikte toplumun en büyük korkusu haline gelen Covid-19’a yakalanılması halinde ne yapmak gerekiyor? Vitamin takviyesi almalı mı, bütün gün yatıp uzanmalı mı? Evde maske takmalı mı? İşte adım adım yapılması gerekenler...

İşte koronavirüse yakalanılması halinde adım adım yapılması gerekenler - Sayfa 1

Corona virüste çember daraldı. Peki kendimizde belirtiler görünce nasıl bir yol izlemeliyiz? Vitamin takviyesi almalı mı, bütün gün yatıp uzanmalı mı? Evde maske takmalı mı? Göğüs Hastalıkları ve Yoğun Bakım Uzmanı Doç. Dr. Serpil Öcaltüm bu sorulara yanıtlarını, uyarı ve tavsiyelerini Hürriyet gazetesinden Aysel Alp'e anlattı.  

İşte koronavirüse yakalanılması halinde adım adım yapılması gerekenler - Sayfa 2

YATMAYIN, OTURUN; YÜZÜSTÜ UYUYUN 
Herkes için en hijyenik tedavi yeri evdir. Özellikle yaşlılara en iyi rehabilitasyon evdir, daha rahat hareket eder, yakınları, bakıcıları yanındadır. Hastanede moralleri düşeceğinden hastalıkla mücadeleleri zayıflayabilir.

Buraları açık tutmak için gündüz oturmak, yatıyorsak da yüz üstü yatmak çok önemli. Akciğer kapandığı zaman virüs daha hızlı çoğalıyor, zatürreye neden oluyor ya da mevcut zatürreyi ağırlaştırabiliyor.

İşte koronavirüse yakalanılması halinde adım adım yapılması gerekenler - Sayfa 3

DIŞARIDAN TAKVİYE C VİTAMİNİ ALMAYIN  
Üç öğün meyve ve sebze tüketiyorsak yeterli C vitamini alıyoruz demektir. Dışarıdan ekstra C vitamini takviyesi almayın. Fazla C vitamini böbrek taşına neden oluyor.

Kritik hastalarda C vitamininin antioksidan etkisi vardır ancak bazen kritik, ağır hastada C vitamini oksidan etki yapabiliyor. Yani yarar yerine zarar verebiliyor. D vitamini hiç acil değil. İyileştikten sonra seviyesine bakılıp, dozu doktor tarafından ayarlanarak alınmalıdır.

İşte koronavirüse yakalanılması halinde adım adım yapılması gerekenler - Sayfa 4

HERKES ASPİRİN KULLANMAMALI  
40 yaş üzeri şiddetli baş ağrısı, ateş, öksürüğü olup, ailede kalp hastalığı bulunanlara günde 1 tane 100 mg Aspirin almalarını öneriyorum.

Yine semptomatik olup kendisi de kalp damar hastası olanlara ise Aspirin’in yanı sıra iğne ile kan sulandırıcı tedavi öneriyorum. Bunlar dışında kalanların Aspirin kullanmalarına gerek yok.